Реклама / Ads
10| 19007 |12.05.2017 ЪNDERGROUND

Фрогоко: Новият губернатор на София криел Пеевски от Данъчните

.
Делян Пеевски
Делян Пеевски се сдобива с още една ключова позиция. Областен управител на София – град е негов стар приятел – бившият депутат от „Атака“ Николай Пехливанов. Същият е известен с голямата помощ по време на извършваната от НАП ревизия на Пеевски и майка му през 2014 г., обяснява пред Фрог нюз юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите”.
 

Тогава фирмата „Грийнлайф Сити“ ЕООД на Пехливанов купи триетажна къща в центъра на София от фирмата на Ирен Кръстева „Балканска медийна компания“ ЕАД. Сделката беше на стойност от 2,34 млн. лв. Същият ден имота е ипотекиран в Булбанк за 1,5 млн. лв.

 

Имотът е собственост на „Балканска медийна компания“ от началото на 2012 г. На 17 март 2014 г. е ипотекиран в КТБ за 6,4 млн. лв. Два месеца по-късно обаче КТБ е поставена под специален надзор.

 

Около седмица след поставянето на КТБ под специален надзор главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че данъчните са установили данъчни задължения на майката на Пеевски, но не уточни размера.

 

В края на 2014 г. ипотеката е заличена в имотния регистър по искане на квесторите Лютов и Костадинчев, които уведомяват, че изтегленият преди 9 месеца кредит от 6,4 млн. лв. е погасен.

 

Именно в този период вървеше и ревизия в „Балканска медийна компания“, както и проверка на прокуратурата. От извършените сделки още тогава се набиваше извода, че същите се правят за да излязат преди това инвестираните пари от „Балканска медийна компания“ в различни имоти и проекти, тъй като към този момент Пеевски и Кръстева очевидно не са могли да докажат техния произход.

 

Следва да се припомни, че данъчната ревизия беше извършена от познатата данъчна инспекторка Ирина Алексова, същата която преди това беше правила проверката на Цветан Цветанов от която се установи, че произходът на средствата му за покупка на множество апартаменти са на тъста и тъщата. Последните НАП отказа да проверява.

 

Резултатът от всичко това беше, че от извършваните проверки на НАП и прокуратурата фамилия „Пеевски“ излязоха почти изрядни данъкоплатци и съвсем чисти счетоводно. Почти, защото се оказа, че дължат на държавата само 300 хил. лв.

 

Следва да бъде припомнено и още нещо от тази серия от събития от този период.

Данъчните задължения обаче са най-малкият проблем. Според оповестените от БМК данни компанията е получилафпрез 2014 г. серия заеми от собственика си Ирена Кръстева. Забележителното е, че всички заеми от собственика Кръстева са предоставени през втората половина на годината, когато КТБ е вече под специален надзор и не е била в състояние да отпуска кредити. Ролята на банката тогава очевидно е изиграла Кръстева. Тя е финансирала БМК с 588 550 лв.на 15 юли, 920 000 лв. на 1 август, 455 500 лв. на 15 септември, 724 940 лв. на 1 октомври, 115 000 лв. на 1 ноември и 150 000 лв. на 1 декември.

 

Така общо само за периода юли – декември 2014 г. Ирена Кръстева е отпуснала заеми за близо 3 млн.флв. на БМК. Данъчните смело приемат всички описани заеми от Кръстева, но нито за миг не се усъмняват има ли тя необходимия доход, за да осигури тези заеми. Тук на помощ идва приятелят Пехливанов, който дава формалното обяснение откъде са тези средства.

 

Откъде всъщност са парите на Ирена Кръстева?

Този въпрос не намира отговор в ревизията. Няма и как да намери без на Кръстева да бъде направена персонална ревизия като на физическо лице.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5839 |23.03.2024 Миролюба Бенатова: Ружа Игнатова е може би много по-голям фактор от Еврото и Нотариуса . 8| 9200 |23.02.2024 Адвокатът на убитото от Семерджиев момиче: Това, което се случва, е пълен цирк . 7| 9091 |21.02.2024 Колата на Илия Златанов е открадната, след като е разпитан за Сарафов и "Осемте джуджета" . 2| 3206 |20.02.2024 Закопчаха двама българи в Одрин за трафик на хероин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads