Реклама / Ads
5| 13218 |17.05.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

М. Димитров за Фрог: Цирк е назначението на Първанов за зам.-министър, рискът АЕЦ ”Белене” е висок

.
Мартин Димитров Източник: БГНЕС
Назначението на Красимир Първанов за зам.-министър по енергетиката е изключително скандално. Пълна демагогия е същият премиер Бойко Борисов, който е уволнил този човек, че си е превишил правомощията за ”Белене”, и сега пак да го назначава. За АЕЦ ”Белене” може да се появи западен инвеститор с източен произход. Това казва Мартин Димитров от ”Нова република”.
 
Назначението на Красимир Ппърванов за зам.- министър по енергетиката е изключително скандално. За първи път в живота си виждам работодателски организации да напишат писмо и да поискат този човек да не бъде назначаван. Знаете, че тези организации не се мешат в кадрови назначения. И за първи път виждам такава остра реакция от тях като гражданско общество, категоричен е бившият депутат.

Пълна демагогия е същият премиер Бойко Борисов, който е уволнил този човек, че си е превишил правомощията за Белене,  и сега пак да го назначава. Пълен цирк! Имайте предвид, че зам.-министрите са назначават от премиера. Работата е ясна, смята Димитров.

Рискът АЕЦ "Белене" е много висок. И затова исках правителството да вземе решение предварително. Те не взеха, криха се от хората. И сигурно в един момент ще извадят пак строежа на центалата и в този момент ще им трябват хора точно като този заместник-министър. Така че има реална опасност от строежа на АЕЦ "Белене", предвижда той.

Ввиждам накъде върви и Богомил Манчев. Така че нищо чудно едно такова решение да се появи, но то трябва да се утвърди от парламента. Очаквам да се появи някакъв инвеститор, който може да е западен, но с източен произход, да го кажем. За съжаление много реално изглеждат нещата за съживяване на проекта АЕЦ "Белене". Битката с лошите неща е дълга и продължителна и едни и същи хора се опитват да наложат своето. Това е, каза още Мартин Димитров.

Припомняме, че уволнението на Красимир Първанов през 2011 г. бе по настояване на тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков. Един от неговите мотиви тогава бе "забележки към работата на Първанов, свързани с изпълнението на обществените поръчки по разширението на мрежата на НЕК". Също така Трайков изтъква и големия брой становища и предварителни и окончателни договори за проекти в областта на ВЕИ.

Интересното е, че днес този зам.министър не го харесва не само Тр. Трайков, но и работодателите. Така че неговото назначение е противоречиво и поради документираната му вина за изливането на милиарди левове бюджетни средства в АЕЦ "Белене", без това да донесе някаква полза на държавата.

Факт е, че  изпълнителен директор на НЕК през 2011 г. Красимир Първанов подписва спорна обвързваща клауза с руската „Атомстройекспорт“ (АСЕ) за мащабния проект. На 4 април 2011 г. са подписани два документа. Първият е меморандум, който дава на двете страни три месеца, в които да направят допълнителни изследвания по отношение на критериите за безопасност. "Грешката" на Първанов идва от второто споразумение – Допълнение 12 по проекта „Белене“, което задължава страната ни да подпише окончателен договор до два месеца за изграждането на централата. До 1 юни, 2011 г. България и Русия трябва да подпишат EPC ( Engineering, procurement, construction) – контракт за изграждането на АЕЦ „Белене“. Задълженията на страната ни са да парафира окончателен договор до съответната дата, без да са ясни критериите за безопасност, какви допълнителни разходи ще донесат те и без конкретно договорена цена.

Въз основа на тази грешка през април 2011 г. Съветът на директорите на „Българския енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) взима единодушно решение за освобождаването му от поста изпълнителен директор на НЕК. Мотивите за освобождаването му са грубо нарушаване на йерархичните правила и неспазване на установената процедура за водене на преговори, съобщават от тогавашното Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Според бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков (2009-2011 г.) на Първанов е било забранено да подписва съответния документ за споразумение. Тогава министърът обвини ръководителя на НЕК, че грубо е излязъл от дадения му мандат за преговори и според него с действията си е показал, че очевидно в България руският натиск понякога е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят.

Според Мартин Димитров, тогава съпредседател на Синята коалиция и председател на икономическата комисия в Народното събрание (НС), Първанов е бил предупреден, че ще бъде уволнен като директор на НЕК, ако подпише тези документи, които по думите му правят проекта „Белене“ необратим. „Стана много голяма беля, една от най-големите бели в историята на България“, казва през 2011 г. Димитров.

Той коментира и състоянието на партия "Нова република": Партията се развива, търсим консолидация на дясното, но не с всички. Това бе грешка. Ще търсим консолидация на дясното с хора, които искат същото като нас - съдебна реформа, прозрачност и т.н.

Мартин Димитров каза своето мнение и за т.н. "Цумгейт". Трябва да има разследване. Трябва и е редно да има проверка. Всичко друго е замазване на ситуацията. Искането на Лозан Панов от президента, като институция над останалите, е добра идея и аз я подкрепям. За съжаления позицията на президента изразява бягство от отговорност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 15084 |16.04.2024 Politico: ЕС сигнализира за край на безплатните пари за по-бедните страни . 0| 4433 |17.04.2024 ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година . 2| 3312 |15.04.2024 БДЖ вдига драстично цените на билетите за пътуване с влак . 0| 2411 |15.04.2024 Безплатни консултации с неврохирурга проф. д-р Дениз Коня на 27.04.24г. в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads