Реклама / Ads
0| 7574 |26.05.2017 НОВИНИ

Министър Петров: Изненада ме обвинението срещу д-р Ангелов

.
Министър Николай Петров
Изненада ме обвинението срещу д-р Ангелов. Аз имах среща с него преди няколко дни, той също е анестезиолог. Имахме коректен колегиален разговор. Той очакваше такова действие, но аз вътрешно нямах чувсво, че ще се стигне дотам. Така коментира обвинението срешу шефа на онкологията министърът на здравеопазването Николай Петров.
 
Министърът оцени като достойна постъпката на колегата си, който е подал оставка.

Д-р Валентин Ангелов бе обвинен в безстопанственост и ощетяване на държавата с 19 млн. лева. Практиката е медикаменти с изтичащ срок на годност да се подаряват или ако се продават, това да става на не повече от 10% от реалната им цена, заяви здравният министър.

Министърът на здравеопазването заяви, че ще сезира прокуратурата за ситуацията в болницата в Ловеч. Той уточни, че след спешна проверка на място е установено, че лечебното заведение има натрупани дългове, запорирани сметки, напускащ персонал и дори неработеща аптека.

Причината, според министъра е, че от години в болницата е работела и частна структура, която вместо да е под наем и да има сключен договор със здравната каса, е имала договор с болницата, а тя със здравната каса. Така финансирането за болницата е било делено с частната структура, а това по думите на министъра е довело до тежката ситуация в лечебното заведение.

В този смисъл той се зарече, че критерий за добър директор на болница у нас щели да бъдат разходите и който не допусне задлъжняване на болница, той щял да бъде смятан за добър управленец.

Запитан кое налага Световната здравна организация (СЗО) да ни консултира за урана във водата, проф. Николай Петров посочи, че предшественикът му на поста д-р Илко Семерджиев е писал писмо до регионалния офис на СЗО, в което иска помощ по темата. По думите на министъра, СЗО щели да ни помогнат, защото ни е нужна тяхната помощ и защото искаме препотвърждение на нашите данни.

Здравният министър увери, че ведомството вече работело по проблема с периодичното изчезване на жизненоважни медикаменти от пазара - например в началото на годината изчезнаха лекарствата за диабет, епилепсии и др. Основният проблем бил реекспортът, като сме щели да почерпим опит от Испания по този въпрос.

Решението на проблема с търговията с медицински изделия според проф. Николай Петров е повече публичност, прозрачност и отваряне.

Той отговори кратко и твърдо "да" на въпроса дали дълговете на болниците се натрупват от недофинансиране на клиничните пътеки. Според него много от пътеките не са оценени правилно и трябва да се преоценят.

"Няма идеална система на здравеопазване по света, но има добри системи, от които трябва да почерпим опит. Трябва да се направи анализ и целта е да се даде качество на разумна цена", подчерта министърът основната си цел в сектора. 


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5302 |24.05.2017 Вътрешният министър: Ще има полицаи във всяко село . 7| 8240 |21.05.2017 Д-р Николай Петров: Клиничните пътеки си изиграха ролята . 6| 5680 |18.05.2017 Симов: БСП иска оставката на В. Симеонов заради зам.-министър Тенев . 4| 8474 |18.05.2017 Зам.-министърът с нацисткия поздрав: В нокдаун съм! Чух, че съм фашист!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads