Реклама / Ads
58| 10879 |14.10.2010 НОВИНИ

Трактора стреля с компромат по Цветанов

.
Само часове след като съдът пусна от ареста Алексей Петров, сочен за тартор на организирана престъпна група „Октопод”, бившият агент от ДАНС спретна на управляващите от ГЕРБ изненадващ компромат.
 
Явор Дачков, заместник-главен редактор на „Галерия”, вестник, за който се твърди, че е контролиран от Алексей Петров, публикува в сайта „Гласове” части от интервю, направено в дома на бившата барета, която е под домашен арест в сряда вечерта.

Според изявленията на доцента пред Дачков самият той е помагал за финансирането на ГЕРБ, а с операцията „Октопод“ вътрешният министър Цветан Цветанов се опитвал да прикрие участието си в афера за 1 млн. евро. Петров твърди, чо по времето, когато бе формален лидер на ГЕРБ, Цветанов неведнъж се е възползвал от съдействието му за финансиране на партията през „чисти“ фирми. Имало парични преводи към формацията за различни суми от различни фирми, включително и от „Лев корпорация“. За всички извършени преводи, чийто брой и стойност не били уточнени от интервюирания, той разполагал със съответните документи.

Според бившия съветник в ДАНС измислената от Цветанов операция „Октопод“ е целяла да прикрие крупна далавера, в която вътрешният министър е замесен пряко. По време на кметското управление на Бойко Борисов в София общината получава от голям белгийски фонд предложение да изгради система за сигурност в софийското метро. За да реализира инвестицията си, фондът поискал 1 млн. евро гаранция. Тогава към Петров се обърнал кметът Борисов и в качеството му на председател на Съюза за стопанска инциатива (ССИ) му поискал да помогне за набирането на този милион.

Петров откликнал на молбата и от частни фирми намерил парите, които били внесени по сметка. Преди това Петров и Борисов се разбрали всеки да излъчи по един представител, който да отговаря за проекта. Алексей Петров посочил тогавашния заместник-председател на ССИ Боян Чуков, а кметът – своя заместник по сигурността Цветан Цветанов.

Договорът с белгийците е подписан, за което Борисов отива специално в Брюксел. Малко по-късно обаче става ясно, че внесените за гаранция пари са изчезнали – някой ги бил изтеглил от сметката. Заради изчезването на парите прокуратурата образува проверка срещу Боян Чуков, но не и срещу Цветан Цветанов.
Според Алексей Петров цялата история е документиран както в прокуратурата, така и в общината. Той смята, че чрез операцията „Октопод“ Цветанов се е опитал да се добере до документите по случая, с които разполага и самият Петров, както и да го елиминира като неудобен свидетел.

Според него Бойко Борисов няма друго отношение към аферата с белгийците освен формално като кмет, който сключва напълно законна сделка в интерес на общината и който е делегирал всички изпълнителски функции по нея на Цветан Цветанов.

Бившият агент на ДАНС обръща внимание на забелязаната от него разлика в публичното поведение на премиера и вътрешния министър по делото „Октопод“. Според него премиерът е бил съвсем лаконичен и е препращал въпросите за коментар изцяло и единствено към съда, докато вътрешният министър нееднократно и публично е давал лични оценки и неведнъж е нарушавал закона.

„Алексей Петров може да говори каквото иска”, предупреди днес във Варна министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БТА. Вицепремиерът посочи, че е човек, който е поел ангажимент да защитава обществените и националните интереси, и много добре осъзнава, че прилагането на подобна политика не може да стане без съпротивлението на хора, които са част от това, което се нарича организирана престъпност.

Съвсем нормално е човек, който очаква да приключи неговото разследване за рекет, изнудване, пране на пари и всичко останало от спектъра на Наказателния кодекс, да говори по този начин, посочи Цветанов. Той добави, че компромати срещу него е имало и през 2009 г. преди кампаниите за Европейски парламент и за Народно събрание. Бойко Борисов коментира твърденията на бившия съветник в ДАНС пред журналисти с краткото "Не ме занимавайте с глупости”.

Депутати от ГЕРБ коментираха пред Frognews.bg, че Алексей Петров и контролираният от него в. „Галерия” се опитват да компрометират вътрешния министър и опитите на правителството за битка с мафията. Според тях разследващите органи са длъжни да попитат Петров защо, ако е знаел за компрометиращите факти, в качеството си на агент на ДАНС, не ги е предоставил на съдебната система, а ги е скрил, чакайки подходящ момент, за да манипулира с тях обществото.
„Алексей Петров е много опасен мъж, а САЩ и Европа му нямат доверие”, заяви днес по-рано американският посланик у нас Джеймс Уорлик.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 6090 |14.10.2010 Цв. Цветанов: Съдът служи на организираната престъпност . 7| 9623 |14.10.2010 О. Октай: Местни ДПС дерибеи яли, пили и застреляли сервитьорка . 26| 7506 |14.10.2010 2 млн. евро за свободата на Трактора? . 41| 5720 |13.10.2010 Цв. Цветанов: Сериозни и страшни са нещата с Октопода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads