Реклама / Ads
17| 13800 |01.05.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (25-28 април)
 

Понеделник, 25 април

Думите на американския посланик, че у нас има два вида правосъдие – за бедните и за богатите, бяха последвани от сходна оценка и от страна на германския: „В България има недосегаеми от правосъдието”. Да се готви френският.
Последният шеф на Шесто в ДС Димитър Иванов (Митьо Гестапото) вика: „20 г. аз работих в държавната администрация по времето на социализма. През останалите 20 г. от трудовия си стаж по време на т.нар. преход бях лустриран, без да има официален закон. Трябваше да намеря други дейности, с които да изхранвам семейството си, защото, когато Луканов ме уволни през 1990 г., нямах пари и дори живеех под наем. В момента, както виждате, обядвам с геврек.”
Да, човек може да яде геврек и пак да се окапе, даже да се олее…
В държавната администрация! Не знам, ама доста добър административен капацитет имаха в ДС, не ли?
Гестапото вика още: „За мен е обидно БСП да подкрепи Кунева… Основните й предимства са, че знае английски… което не е достатъчно за президент.”
Не е достатъчно, но понякога помага. Ако Първанов знаеше английски, нямаше да прави панаири на Уорлик из Фейсбук.
Какво нещо… На първите три поста в държавата седят монолингвисти! Едно време при печенегите, като ходел пратеник от друга държава, задължително си водел преводач. Щото там никой не знаел език. Но този летопис, дето съм го чел, се отнася за времето много преди ромеите да разбият печенегите през 1092 г. Както съм ви писал, следвайки Божидар Димитров, тогава печенегите от племето “туопои” се заселили около Перник, Банкя и други места и станали шопи. Но народностните си особености запазили.
В интервю за „Стандарт” Дянков се хвали с нобилитет. Прапрадядо му Михо Минков Гълъбов бил „възрожденец от Троянско и депутат в Учредителното събрание”. Понеже знаем от опит, че дядовците са слабото място на тая власт, та решихме да проверим. Михо Минков - Гълъба верно е бил депутат в УС. Бил е също няколко мандата кмет на с. Млечево (днес Селце). Тежък чорбаджия – ниви, ливади, добитъци, 18 ратаи. Торби с жълтици имал, но бил голяма пинтия. (Ето откъде е генът!) „За годишно бръснене и подстригване плащал на Колю Заръбата по две кофи овес, макар че бръснарят изминавал по 6-7 км и губел половин ден”, твърдят краеведите на Млечево. Занимавал се и с фалшифициране на лични документи. Помагал на търсени от турците революционери да напускат страната, ама не безкористно. На некой си Дели Къня от Лъкарево за едно тескере вземал пръча от козето му стадо.
Докато се подготвяло Априлското въстание, чорбаджи Михо ужка насърчавал комитите. Затова Цанко Дюстабанов му праща писмо: "Прави каквото правиш, но да се явиш на помощ с по-храбрите си момчета!" И когато Ново село, Кръвеник и Батошево въстанали, той верно събрал момчетата и им рекъл: "С дървени топове царщина се не превзима… Никой да не въстава защото турците ще направят всичко на прах и пепел”.
„От туй време, пише поетът Дулинко Дулинов, също праправнук на Михо Гълъба, в нашия край е останала една народна песен:
„Новоселци куршум леят,
млечовене папур сеят…“
Та такива работи с възрожденеца Михо Минков Гълъба…
Пък в „Новинар” Венелина Попова героизира Искариотеца, вземайки повод от „Евангелие от Юда”. „Това евангелие преобръща представата за Юда и ни го показва в светлината на любимия ученик на Иисус. Избран от него самия в последните му земни дни, за да се изпълни Волята Божия…”
Естествено, че ще я преобръща! Целият екип, дето е превеждал и обработвал това евангелие, е от евреи. Тоест, заинтересовани лица. Което обяснява защо от десетките евангелия са избрали точно това. Няма да се учудя, ако се появи евангелие от Анна и Каяфа, в което да се докаже, че Синедриона също е изпълнител на Божията воля. И че думите „Кръвта Му нека бъде върху нас и върху чедата ни!” (Матея, 27:25), с които евреите отговорили на Пилатовото измиване на ръцете, са една осъзната саможертва…
Анджак стана дума. Виц в „Новинар”: Група евреи пътува из Германия на посещение из концентрационните лагери. Но им се развалил автобусът. Звъннали на първата врата: „Извинете, ние сме евреи и сме на екскурзия из концентрационните лагери, но автобусът ни се развали. Можете ли да ни помогнете?” Стопанинът се замислил: „Абе да ви помогна, но имам само една микровълнова печка!”
Цитираме този виц с известно неудобство и с единствената цел да сведем тази груба антисемитска проява до знанието на съответните заинтересовани органи – Етичната комисия към „Съюза на издателите”, Посолството на Държавата Израел, Посолството на САЩ… Така де, не може така!
Пък „Труд” правят скрита реклама: „Не можете да посетите Копенхаген и да не видите Малката русалка. Но знаете ли, че статуята на тъжното създание от приказката на Ханс Кристиан Андерсен е подарък на града от бирения магнат Карл Якобсен, син на създателя на пивоварната "Карлсберг" (собственик на „Шуменско” и „Пиринско” – бел. Т.Ф.) Якоб Кристиян Якобсен?”
Не, аз не го знаех. Макар че имам снимка с тази нимфа. Не аз, де, дъщеря ми… А вие знаете ли, че датските викинги са откраднали българското злато през 998 г.? Да, три сандъка злато и пет чувала сребро. Това го прочетох в „Червения змей” на Франс Бенгтсон. Затова, айде преди да ги хвалим, да си ни върнат златото. Чета, че външният ни дълг пак набъбнал…
Пък премиерът обяснява защо направил Разпети петък почивен ден: „Да сме съпричастни с Началника”.
Добре, че не му рече Ицката (в стил Вучката)… Баси простащината!
Между другото в „Червения змей” се споменава, че французите имали един крал от династията на Каролингите, на когото викали Карл Простия (Karolus Simplex). Толкова бил прост, че подарил на викингите част от кралството си – днешна Нормандия…

Вторник, 26 април

От агенция „Блиц” питат Сидеров: „Богат ли е днес политикът Волен?” Вика: „Считам, че богат не можеш да станеш от политика и трябва да се сложи край на тази махленска теза, че който стане депутат, си отива с пари, на този мит трябва да се сложи край.”
Сигурно ще ме сметнете за дребнав, но ще напомня какво казваше лицето (дано не преувеличавам) през 2005 г., преди да почне да се изкачва по стълбата надолу: "Цялата политическа класа отдавна се е превърнала в стадо грухтящи прасета, в безчувствена топка лой..."
И естествено днес декларациите на народния трибун кънтят като добре опечена тухла четворка: „Моята жива връзка с хората не е лозунг, нито пък показност - не мога да ги предам!”
И ехото примлясква: …ам …ам …ам.
Оня ден четох, че швейцарски генетици установили, че във вените на съвременните българи тече 49% тракийска, 15% славянска, 15% елинска, 11% македонска и 8% финикийска кръв. Като наблюдавам Сидеров&сие, ми се ще да възразя само за финикийската съставка. Струва ми се, че трябва да е много по-голяма, не ли?
Нищо, Господ си знае работата. На следващите избори Сидерови ще идат семейно – той, тя и то.
Сигурно сте забелязали, уважаеми читатели, че в началото на всеки МС Лойко… Пардон, явно подсъзнанието ми е още на топката лой… Бойко държи една сказка на министрите, която всъщност е предназначена за нас. Предпоследния път беше за ВЕИ-тата. Пък оня ден им говорил по пещерския случай: "Между другото, ако някого от вас по тази тема го питат, най-малко БСП имат право да говорят за използване на децата за политическа агитация. Тяхната партия ме караше насила да ходя с червена връзка, те ми опорочиха детството.”
Така си е. Сега и второто детство искат да му опорочат…
Детство мое, в червено украсено,
детство мое, така опорочено.
Все се мъча света да изръшкам,
яхнал власт - хем да яздя, хем да пъшкам.
Как в юмруче един милион да свия?
Как във пресата да вдигна олелия?
Как със мас да намажа филия
с червен пипер?!
….
Всеки ден по една тъпотия
да е от мен!
(М. Конярски, в. „Сега”)
Сладурско е, не ли?
"Ако се замислите какви са ударите и какви са гафовете на правителството, които ни ги приписват - Калинка, подслушването на Танов, скандалът с Трайчо Трайков - няма един свързан с работата ни".
Не, няма! Всичките са свързани със свободното ви време!
Озадачен съм, братя! Може би трябва някой да се наака в буквалния смисъл, с извинение, та да има гаф? Нещо, което националният координатор на ГЕРБ Иван Петров почти е направил с предложението си Джулая (1 юли) да стане почивен ден. „Идеята, вика, се подкрепя от много творци.”
Стига, бе! Ние отдавна нямаме много творци. Тъкмо преди пет минути прочетох, че според Евростат хората на културата у нас - писатели, музиканти, скулптори, художници, актьори, журналисти и др., били 18 000, т. е. едва 0.6% от работещите. И ние на тия 0.6% ще им правим почивен ден! Ако толкова се налага да се направи нещо в сферата на културата, лично ние бихме намалили ДДС-то върху книгите. Само от 2005 г. досега у нас те са поскъпнали с 33%, при средно за ЕС 6.5%. А културата като цяло - с 39%. Значително повече от ракията. И, както сме имали прозорливостта да кажем отдавна, при 7-8 лв. ракията и 12-15 лева книгата, няма пазарен субект, който ще предпочете четенето. Отговорно го твърдим! И веднага го доказваме. По време на Великден на всеки 5 мин. в „Пирогов” приемали по един преял или препил. Ни един начетен нямало.
За част от натровените обаче и ни имаме вина, щото този път забравихме да предупредим братята и сестрите от последната възраст, че ако са постили 40 дена, не дай, Боже, и повече, трябва първо да се захранят малко с "Галина Бланка" и чак тогава да се нахвърлят на мръвките. Нема по-тъжно нещо от това да „връщаш” агнешко от 15 лева килото...

Сряда, 27 април

Днес, 27 април, решавах един тест в „Труд”, качен на 23 април – „Отстоявате ли правдата?”. От 28 възможни точки получих 18, което ме поставя в графата на хората, които отстояват правдата, но не чак фанатично. Но по-интересното е друго – че за 5 дена само 253 читатели преди мен бяха полюбопитствали дали са правдолюбци! Разбирате ли за какво става на въпрос?! Това дори и за читателите на „Труд” е твърде малка цифра. И обяснява много работи. И ние много правилно сме ги отчели в програмата на ППЧК!
Пиенето на алкохол карало мъжете да хъркат повече, установило изследване на учени от университета на Уисконсин.
И защо е трябвало тези учени да изследват нещо, дето всяка българска жена знае a priori. По-точно a posteriori.
Винаги съм подозирал, че така ще стане, ще струпат цялата вина за хъркането върху пиенето. Гаче трезвениците не хъркат. Какви гатери има… Затова още през далечната 2004 г. писахме на производителите на ракията “Бай Гроздан” и им предложихме слоган: „Къркаш, без да хъркаш.” Вкъщи сме водили много дискусии по тоя въпрос. Щото мойта най се дразни от хъркането. То коя ли жена не се дразни, де! В края на краищата тя успя да наложи силово своята теза – че хъркането ми било социален проблем, щото касаело цялата кооперация. С което си издейства правото да ме върти като пенсионер два лева, доде намери беззвучна поза... Обаче не ми одобриха слогана, искали нещо „по-интелигентно”. Което ме вбеси! Как може пърцуца да се рекламира интелигентно?! Заебах ги, то кога човек не разбира…
И сега тия „учени” изследвали, доказали… Американското правителство се чуди откъде да намери средства, за да въведе демокрацията в колкото се може повече страни, тия трошат парите на данъкоплатците за глупости!
Но добре, нека приемем, че който пие, хърка. А който не пие? Чета вчера в „Сън”, че британски „учени” доказали, че от пиенето на чешмяна вода мъжете могат да се сдобият с характерната за жените крушовидна форма, щото чешмяната вода била фрашкана с т.нар. чужди естрогени. Тъй че всеки сам да си реши дали иска да хърка като мъж, или да стане клиент на дизайнерката на Емилия Масларова…
Предприемчиви бизнесмени пуснали на пазара ароматизатори с лика на Тато и Бойко. Тато миришел на океан, Бойко ухаел на ванилия. Таксиджиите се изтрипали да купуват.
Айде, днес ароматизатори – утре и презервативи. Не, презервативи по-добре с лика на Цецко, той има навик да надзърта по тайните места на хората. А с лика на Бойко може да се направи вибратор за жени. Всъщност, защо пък само за жени? Като гледам, той кара наред…
Някакъв в Пазарджик пуснал лимонада лайт с лика на премиера. Пазарджиклии са много иновативни. За глупости…
Пък някакви филателисти предлагат пощенска марка с профила на Борисов. Ето тук ще сбъркат вече. Кореняците софиянци помнят как едно време, при Софиянски, се направи марка с неговия лик, но не видя бял свят. Предварителните тестове показаха, че хората се чудят от коя страна да я плюят. Възможно е и при вида на Борисов да възникне такова двоумение… Особено в средите на последната възраст, които вече са научили, че пенсиите отиват във фризера поне до 2013 г. Ама и за тогава не е много ясно. Дянков вика: "Като стане ясно, ще стане ясно"... Пенсиите, сиромашките, все те са от страната на булката… Ето, чета сега, че поради кризата и главно поради антикризисните мерки народът масово носел вещи в заложните къщи. Най-често злато. За 7-8 гр. давали до 300 лв. Обаче не приемали мостове и коронки. Законът забранявал да се залага немаркирано злато. Което си е направо за комисията по дискриминация…

Четвъртък, 28 април

Както сте забелязали, не желая да коментирам случая в Симеоновград. Толкова олигофрении се казаха, че няма нужда и аз да се притурям. Ето само един пример от „Новинар”: „Много е смело да размажеш шест деца и да изпаднеш в кома! Родителите да погребват децата си, а ти да си на командно дишане те прави истински мъж! А това, че даде на България поредния черен празник, направо те праща в новата история на страната!”
Ъ? Аз ли нещо… Или и вие?
Светла Петрова напуснала телевизията на Гергов. Предложили да преместят предаването й от 17 часа. Щяло да пожъне големи успехи в тоя час. Сигурно, 17 часа е най-доброто време за публицистика. Само 14 е по-добро от 17. Щото, ако в 17 ч. в почивния ден народът още дреме, в 14 направо спи. На мястото на „Сеизмограф” отивало „Море от любов”, което било предпочитано от зрителите заради развлекателния си характер.
Ние уважаваме г-жа Петрова, но не можем да скрием, че и според нас „Море от любов” е по-подходящо за една предизборна ситуация. Пък и не може да се каже, че не е била предупредена. Лично премиерът я посочи сред тия, дето „не спират да нападат правителството”. И тя не си взе бележка. Еми…
Според „Новинар” Костов рекъл: „Надежда всяка оставете!” И Мартин чул-недочул, веднага сменил кандидатурата на СДС за президент с тая на ДПС. Надето блюва змии и гущери. И как нема?! Такова коварство! А тя даже снимките за плаката вече била направила. Перфектни били, похвалила се на познати, че я правели поне с две години и половина по-млада.
Винаги съм знаел, че Костов не е джентълмен. Казвам го така деликатно, щото съм под строго наблюдение от феновете му, а иначе... Не може да си имал любов с една жена и сега така да я цакаш! А че имаше нещо, имаше. И до кака Елена беше стигнало, та тя рече, че много би се радвала, ако Иван е имал това-онова с такава хубава жена като Надето. Ама се радваше, както човек се радва с лимон в устата… Пък оня “литературен базиргянин” Сашо Томов написа как на Боровец се виждали тайно в една хижа. И го описа без всякакви амфиболии и превземки, гаче ли е бил там: как Иван я проникнал ритмично, как тя надала “стон издълбоко”…
И като стана дума за тия работи… На английската кралска сватба щели да раздават на гостите бира с виагра. Дано да знаят какво правят…

Петък, 29 април

Зам.-мин. на екологията Евдокия Манева обадила, че във връзка с изпълнението на националната програма вече депонираме с 25% по-малко биоразградими отпадъци.
Абсолютно го вярвам. Само че го обяснявам по малко по друг начин. Както би казал премиерът, променила се е морфологията на нашия боклук. Изчезнали са ядливите „морфеми”, за сметка на неядливите… Щото какво са биоразградимите отпадъци? Остатъци от храни - обелки от краставици, изрезки от домат, кора от тиква, огризка от ябълка, пера от праз, люспа от кромид. Когато на софрата няма домат и краставица, няма и обелки. Или бъркам?
Тъпото е, че европейците се съгласиха от завода за боклук да направим само инсталацията за компостиране на хранителни отпадъци в Богров. И сега тя ще бездейства… Абе, Батко защо вече не говори за завода за отпадъци? По-точно за двата завода, дето щеше да ги построи? Сигурно защото толкова строежи захвана, че вече не ги помни…
„Сменят името на Манаф дере”, пише „Стандарт”. Бургаските общинари се заели да преведат на български имената на 600 местности. Вносител на докладната, пише „Стандарт”, е „д-р Антонио Душипеев от ГЕРБ”.
Ей, не е Душипеев, а Душепеев бе, алоу! А, ако трябва да сме точни, по-известен е като Дупепеев. Даже знаех защо, ама сега ме мързи да се сетя. По-интересното е друго. Как ще се преведе на български Манаф дере? Според речника на чуждите думи би трябвало да е Активен педераст дере. Което е доста идиотско, не ли?
Спирам, налага се. Днес, 28 април, 11. 32 мин., на нашата малка уличка, в нашия скромен квартал „Редута”, дошла цистерна и двама индобългари с един голям маркуч мият. Това никога досега не се е случвало. И аз не знам да се радвам ли, или да се потисна. Щото може да е и провокация. Ако не е, ще трябва да преосмисля някои от оценките си за това управление. За 15 г., откакто живея тук, само веднъж, по времето на Софиянски, мина един снегорин. Ама само мина. И сега изведнъж мият...

To be continued next Saturday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 14320 |17.04.2011 Четвърти километър . 17| 13344 |10.04.2011 Четвърти километър . 17| 13961 |03.04.2011 Четвърти километър . 26| 12946 |27.03.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads