Реклама / Ads
4| 7124 |08.08.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Панагюрското злато се завръща "у дома"

.
Панагюрище тръпне в очакване на златното си съкровище, което на 15 октомври един от най-красивите шедьоври на древните тракийски майстори ще бъде върнато на Историческия музей в града. Това съобщи Георги Керкеняков, историк и уредник в музея, цитиран от БГНЕС.
 

През 2011-та година съкровището ще бъде изложено в Историческия музей на Възрожденското градче само за един месец. От следващата година обаче в зависимост от експозициите, за които ще се наложи преместването му, в чужбина, съкровището ще прекарва "на родна земя" поне два месеца. Това ще бъдат туристически активните май и юни. Музеят разполага с две копия на съкровището.

"Според мен, то трябва да бъде тук, защото в Панагюрище е неговата среда", каза Керкеняков. Той обясни, че както съкровището, така и откритите тракийски могили, доказват, че районът не е бил някаква глуха провинция на Римската империя. За района са характерни кукерските игри. Всъщност те имат палеобалканска основа и представляват продължение на култа към Дионис. Затова и етнографът Димитър Маринов при едно от теренните си проучвания прави заключението, че вероятно в околността е съществувал храм на Дионис. Предположението идва и от факта, че основен поминък на местните е било земеделието и скотовъдството.

"Тук е имало живот и е създавана култура от древните траки", отбеляза историкът. Смята се, че Панагюрският край е бил обитаван от племето великокойлалети. Множеството открити могили, макар и разграбени жертви на иманярски набези, свидетелстват, че районът е бил много гъсто населен. За Панагюрище прибирането на оригинала на тракийското съкровище е истинско събитие. Местният бизнес полага големи усилия и подпомага музея в изграждането на специална изложбена зала и трезор. Запазва се и старата адаптирана зала, където посетителите ще могат да получават информация за експонатите и сбирките. Десетки хиляди души се включиха в кампаниите в социалните мрежи и подписката с искане съкровището да се върне в Панагюрище.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6919 |27.04.2011 „Вълшебна нощ” на Морфов се завръща в Народния театър . 1| 7954 |03.02.2011 7-то завръщане на големия Илия Петров . 1| 8218 |27.10.2010 Изложбата "Солта е злато" очаква своите посетители . 2| 7831 |19.05.2010 "Ъпсурт" се завръщат с нов клип

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads