Реклама / Ads
43| 14896 |11.08.2011 АКТУАЛНО

А-а-а, можело, значи...!

.
Морската градина Източник: Frognews.bg
Когато има желание, има и начини!
 

През последната година Бургас стана „най‒добрият град за живеене в България”, завземайки короната от Варна. Не знам дали титлата се присъжда въз основа на активно гласуване или другояче, но южният морски град си заслужава отличието. Ще си го заслужава и през следващата година, при това с още по‒голям резон, ако мащабната програма за разхубавяване продължи.

Тази година жителите и гостите на Бургас със сигурност са били изненадани приятно от промените в града. Очевидна е и кметската заслуга затова, но не ми се ще прекалено да я извеждам на преден план, за да не зазвучи написаното предизборно или платено, защото не е. Ясно е, че бургазлии имат читав кмет за пръв път от десетилетия насам, запретнал е човекът ръкави, има идеи, енергичен е и ги реализира. Дай боже на всеки град по един Димитър Николов.

Сега за Бургас! Който се е разходил из Морската градина това лято, е видял наяве как би трябвало да изглеждат българските паркове. А такива има навсякъде, само дето не всички са на море. Което не пречи да станат европейски, чисти, угледни, зелени, любимо място за разходка на деца, хора и животни. Последното го казвам, защото в Морската се вижда съвсеч „ачик” какво значи истинска грижа за домашните любимци, когато излязат от домовете си. Обособено е специално пространство (доста обширно) само за разходка на кучета без намордник, заградено е, за да не пречат четириногите на разхождащите се хора, почиства се, а вътре кучкарите общуват, пийват биричка или четат по пейките, докато подопечните им тичат, играят или се каращисват помежду си. Чиста работа! Иначе из цялата останала градина, където вече е задължително кучето да е на каишка, има червени кутии, приличащи на някогашните пощенски, в които безплатно се откриват найлонови ръкавици за почистване. Бургазлии са се научили и не роптаят, знаят, че пазят своята градина, своите алеи и деца.

По алеите пък са разчертани в жълто велотрасета за велосипедисти. При това из цялата Морска. Караш необезпокоявано, не влизаш по трасето на пешеходците, нито те в твоето. Ред и дисциплина. Оказва се, че можело да се култивират и по на юг от Германия, например.

Старото морско казино на брега е санирано, подновено, лъснато. Вътре желаещите могат да разгледат тракийско злато (този сезон, догодина ‒ нещо друго). На средната тераса е помислено за шахматистите. Грамадни фигури колкото половин човешки ръст приканват запалените да си направят удоволствието атрактивно. Кибиците също са доволни. А отдясно е сцената Охлюва ‒ сборно място на всевъзможни таланти и източник на приятна музика почти ежедневно. И никаква чалга. Мир и кеф за ухото. Чалгаджиите, естествено, не са дискриминирани. В редицата капанчета, механи и таверни по брега, по цялото протежение на плажа, традиционно дънят кафански ритми за всеки, който ги пожелае. Такива дал господ...

Бургаският плаж пък предлага друга екстра. Става дума за централния ‒ безплатни чадъри, шезлонги и безжичен интернет. Засега пространството не е бог знае колко голямо, но обещанието е да се разширява. И е за вярване. Щом началото е поставено, няма причина да не се върви нататък.

А който иска да върви, да се разхожда, подновените Александровска, Ботева и пр. централни улици с нови настилки, осветление, висящи цветя и други екстри примамват от сутрин до мрак. Истинско удоволствие е да се движиш в чиста, цивилизована градска среда. Естествено, има още много да се прави, из центъра са подхванати обекти, на част от които краят се вижда, други едва сега „прохождат”. Но има ли желание, има и начини. А първото явно е налице, вторите се търсят и намират. Не би било зле всеки един градоначалник да се откомандирова до Бургас и да почерпи малко челен опит. Защото на всички ни се иска да живеем в приветливи градове. Пък тогава няма да е нужно да изпитваме носталгия по единствените „бургаски вечери”!













текст и снимки: Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 6322 |11.08.2011 При избори сега ГЕРБ печели вота . 6| 6275 |09.08.2011 Четем страници от архива на БКП и по интернет . 8| 16910 |08.08.2011 С 1 бон рушвет взимаш кетап за яхта, после караш кока за милиони . 44| 17463 |05.08.2011 Закон за чистота на езика "алá Балан" ще бърка в джоба ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads