Реклама / Ads
257| 26221 |12.01.2012 ЪNDERGROUND

Шок и ужас в „Октопода” заради руски свидетел

.
Шок и ужас цари в средите на обвиняемите по делото „Октопод”, чието първо заседание през новата година ще е на 25 януари. Причина за паниката е поверителна информация, че руснакът Константин Циганов ще се яви в залата като свидетел срещу Алексей Петров, считан за основна фигура в процеса.
 
Трактора бил силно притеснен от новината, защото знаел, че ако Циганов проговори публично, затворът му е гарантиран, при това за дълго време.

Петров и защитата му решили да изпреварят събитията и опитали да дискредитират руснака, преди да е застанал пред съдиите. Преди седмица във вестник, близък до Трактора, се появиха „сензационни разкрития”, че уж Бойко Борисов прикривал бизнеса на Циганов и другарят му от силовата групировка УРАЛМАШ Андрей Панпурин в България. Помагач на Борисов бил не кой да е, а самият шеф на контраразузнаването Иван Драшков, който лично бил съдействал руските „кръстници” да получат българско гражданство.

Твърдението е на Алексей Петрв, който коментира изнесените „данни” от позицията на експерт по сигурността, а не като обвиняем със събрани от прокуратурата материали за извършени престъпления в близо 200 тома. Проверка на „Торнадо и Фрог Нюз” установи, че „сензацията” е чисто и просто лъжа, тъй като въпросният шеф от ДАНС Драшков дори не е бил член на комисията, която е решавала въпроса за гражданството на Циганов. Това очевидно обаче не е важно за Петров и медийните му ординарци, които бързат да дискредитират уралмашци, които биха разкрили чудовищни неща за Трактора, отношенията си с него и бизнеса, който той искал да прави с тях. Говори се и за поръчки, които надминават дори въображението на сценаристите на сериала „Под прикритие”. Особено интересни били детайлите около интереса на босовете от УРАЛМАШ към „Химко” – Враца. Именно в тази схема били замесени и интересите на хора от „Октопода”, които отиват далеч над нивото на Петров и компания. Става дума за политици от най-високите етажи на властта.

Алексей Петров се опитва да прехвърли проблема с Циганов и Панпурин от болната глава на здравата, коментираха източници от ДАНС. В продължение на две години – 2008 и 2009 г., Трактора бил в политическия кабинет на шефа на агенцията Петко Сертов и по същество командвал парада в т.нар. „българско ФБР”. През това време обаче нито веднъж не повдигнал въпроса за уралмашци. Според някои слухове дори се хвалел, че е приятел с тях. През 2010 година, когато на власт вече е правителството на ГЕРБ, Циганов и Панпурин са задържани и пратени в Дома за чужденци в Бусманци. По-късно са екстрадирани в Русия като лица, които застрашават националната сигурност на страната ни.

Създателят на УРАЛМАШ живее спокойно в Москва
Константин Циганов живее и върти бизнес в Москва. Към него не са предявени никакви обвинения. Не поддържа връзка с повечето от старите другари, тъй като от 2005 година, след убийството на Александър Хабаров по същество УРАЛМАШ се разпада. Нашите служби имали солидна информация не само за Циганов и Панпурин, но и за други лидери на групировката. Те нееднократно предлагали на Москва да им предадат пребиваващите у нас дейци от Екатеринбург, но руските партньори не проявявали интерес.  Знае се със сигурност, че има българско ченге, което е било на прикритие в една от структурите на Циганов у нас. От него са събрани сериозно количество материали. В папките имало и данни за топлата връзка на Алексей Петров с уралмашци. Описани били също начините за връзка с други авторитети на групировката като Александър Хабаров, Сергей Воробьов, Игор Маевски (посещавал нееднократно България), Александър Крук, намерен мъртъв във вила край София през 2000 г., Андрей Шибаков, Юрий Крук, Александър Киякин и др. Били известни и контактите на Циганов с политически партии в София. Някои от политиците, поддържали приятелски връзки с руските бизнесмени, днес са в парламента.  В България групировката регистрирала над 30 фирми под шапката на консорциума „Лаудис” с оборот в строителството, търговията, производствени предприятия и селското стопанство за близо 1 млрд. евро.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 9489 |30.11.2011 Процесът срещу „Октопода” тръгва на 12 декември, прокурори и свидетели не знаят . 45| 42411 |13.09.2011 Илия Павлов убит заради тайна между Путин и Първанов? . 32| 10209 |10.07.2011 Смут в редиците на „Октопода” преди делото . 30| 18696 |07.03.2011 Заради „АБВ” цепят ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads