Реклама / Ads
80| 9019 |29.05.2012 НОВИНИ

Цветанов: Станишев и Румен Петков да отговарят за мафията

.
Цветан Цветанов
Станишев и Румен Петков трябва да отговарят защо престижа на България в очите на международните служби е бил години наред мачкан и принизяван по време на тяхното управление. И Европол, и Интерпол не искаха да работят с българските си колеги заради изтичане на информация към престъпни босове. Такъв е бил и случаят с Ивелин Банев-Брендо. Това коментира по ТВ 7 вътрешният министър Цветан Цветанов.
 

 

Той припомни, че още през 2007-2008 година към Брендо е изтичала целенасочена информация за подготвени акции на българската правоохранителна система с международните служби.

 

Преди 10 дни, когато Банев е задържан на път към морето, в автомобилът му е намерен и секретен документ, с който е бил предупреден през 2008 за готвена информация. Тогава за нея са знаели само хора от МВР и съда, уточни Цветанов.

 

Той е категоричен, че Брендо е бил толериран от държавата, политическата класа и съдебната система през целия преход. Именно заради това европейските и световните служби не искаха да работят с нас, нямаха ни никакво доверие. Шефът на италианските карабинери не искаше даже да разговаряме по телефона за тези неща, уточни министърът.

 

Според него бизнесът на Банев започва в далечната 1993 година, като изгражда трасета през океана за транспортиране на кокаин. Така пратките стигат до огромните размери от 40 тона кока. Цветанов смята, че Брендо е мафиот от европейска величина, а в България – той е на върха на пирамидата на кокаиновата мафия.

 

Вътрешният министър разкри още, че за последната операция на МВР срещу Банев и замесените в групата за трафик на кокаин, до последно никой не е знаел. 

Той изрази надежда, че ако Банев бъде екстрадиран в Швейцария или Италия там поне съдебната система няма да се мотае пет години, за да го осъди.

 

Цветанов припомни, че дело срещу Брендо за пране на пари в особено големи размери вече пет години се мотае из съдебните зали и то без резултат. Той бе категоричен, че по време на управлението на последните правителства, много лица от престъпния свят са били облечени с власт и са заемали важни постове, но не за да борят престъпността,  а за да бранят своите позиции в криминалните среди. Според него такъв е бил случаят с назначаването на висок пост в ДАНС на Алексей Петров от кабинета на Станишев. Цветанов смята, че връзките на Трактора с политическата система датират още от управлението на СДС, когато Петров бил в близки отношения с Надежда Михайлова.

 

Подобен бил случаят и с Иван Тодоров – Доктора, който бе засечен да пие на яхта с депутатите и министри от НДСВ. Но скандалът бе заметен от царското управление.

 

Вътрешният министър не пропусна да отбележи, че спонсорът на БСП Марио Николов за европейски измами все още не може да бъде окончателно осъден, а партньорите му в престъплението от Германия вече излежават присъди.

 

Цветан Цветанов бе категоричен, че имиджа на България не се лъска с раздаване на милиони на лобисти, както е правил Станишев, а с къртовска работа, ефективна битка срещу престъпността, която връща доверието на партньорите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 8425 |28.05.2012 Цветанов: Брендо е върхът на кокаиновата мафия у нас . 79| 9396 |26.05.2012 Румен Петков иска отмяна на забраната да пътува в САЩ . 30| 5610 |21.05.2012 Г.Кадиев: Станишев не е панацея за БСП . 27| 7676 |20.05.2012 О. Минчев: Добре е, че Станишев беше преизбран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads