Реклама / Ads
25| 7269 |14.11.2012 НОВИНИ

Бойко Борисов да не е Светия дух?

.
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов няма да окаже влияние върху избора на нов патриарх. Това каза директорът на НИМ Божидар Димитров в коментар за скандалите в църквата пред bTV. Митрополитите казват, че изборът ще бъде ръководен от Светия дух, а Бойко Борисов няма намерение да играе тази роля, посочи историкът.
 

Историкът припомни, че при избора на всеки патриарх винаги е имало кавги и разправии - изкарват се „кирливи ризи" като финансови злоупотреби, любовници, досиета и какво ли още не. Дори при комунизма имаше спорове, но медиите тогава бяха контролирани и „заглушени".

Според него религиозните структури у нас са устроени така, че в тях „господства светската власт", докато при католицизма и папството е водеща духовната власт, „но и там се меси светската". Димитров е на мнение, че има хора, които със сигурност ще се опитат да упражнят влияние върху избора на нов патриарх - „дали архонтите, дали от алтернативния синод". Той обаче изключи от „списъка на заподозрените" правителството и в частност премиера.

„И Бойко Борисов не се меси, не се явява в качеството на Свети дух. Доколкото го познавам не би го направил, а и има друга, много по-важна работа", каза историкът.

Божидар Димитров препоръча при избора да не се отчитат досиетата на митрополитите. Кирил е работил за запазване на Зографския манастир от гърцизация и романизация. Бил е вързан от гръцката полиция и изгонен от манастира, припомни Димитров.

Той видя като потенциални кандидати за престола на патриарха Варненският митрополит Кирил, пловдивският Николай, но само ако се промени уставът, ловчанския Гавриил и търновския Григорий.

Архонтите или икономически групировки ще се намесят, за да повлияят на вота, предупреди Димитров и припомни, че 1 284 000 дка гори притежава само Рилския манастир. Митрополитите обаче не могат да ги продават, а само да ги дават под наем, каза историкът.

Димитров е на мнение, че църквата не бива да изчаква крайния срок от 4 месеца за избиране на председател. Причината - колкото повече се чака, толкова повече ще растат споровете и разделенията.

Премиерът Бойко Борисов категорично забрани всякаква намеса от страна на държавата за решаване на проблема в църквата. Това каза пред журналисти в Министерски съвет директорът на дирекция „Вероизповедание" към Министерски съвет Емил Велинов.

"Напоследък зачестиха инсинуациите с това, че държавата се намесва във вътрешно-организационния живот на църквата. Аз категорично заявих почти преди седмица, че държавата по никакъв начин няма да вземе отношение и няма да се меси в този проблем, който сега стои за решаване пред Светия Синод на Българската православна църква", каза Велинов.

„Казвам това официално, защото преди малко лично министър-председателят ме извика пред целия Министерски съвет и категорично забрани всякаква намеса от страна на държавата за решаването на този проблем.

Смятам, че Светият Синод на Българската православна църква ще намери сили и ще реши проблема по най-добрия начин за самата църква и за народа ни", каза още Емил Велинов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6712 |14.11.2012 Борисов: Ще плащаме да не пропуснем и една звезда . 27| 4887 |13.11.2012 ДПС щели да показват жълт картон на кабинета Борисов . 17| 8333 |13.11.2012 Борисов: От преговорите зависи дали ще присъствам на І копка на "Южен поток" . 26| 5980 |12.11.2012 Борисов: Отдавна сме в Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads