Реклама / Ads
140| 39389 |10.03.2013 НОВИНИ

Симеон Дянков: Олигарси и кредитни милионери клатят валутния борд

.
Вземането на заем за увеличаване на най-ниските песнии и доходите на най-бедните ще разклати валутния борд, ще се плащат огромни лихви по 30 млн. лв. годишно и страната ще влезе в спирала на растящи дългове. Това заяви пред "Стандарт" финансист №1 в оставка Симеон Дянков.
 

 

Повод за неговия коментар станаха набиращите скорост идеи за теглене на кредит, с който да бъдат вдиганати доходите на най-бедните. Подобни тези лансираха президентът на КНСБ Пламен Димитров, икономистът от Лондон Димитър Иванов и леви финансисти. В събота и еврокомисарят Кристалина Георгиева посочи тази възможност, но все пак направи уговорката, че трябва да се прецени дали държавата да изтегли заем или да се разместят разходите в бюджета.
 

Според Дянков теглене на заем с подобна цел е безотговорна стъпка. "Отговорен политик не би направил това. Имаше голям натиск върху премиера Бойко Борисов през последните години, но той не го направи. Макар да разбира, че популярността му щеше да се увеличи", каза вицепремиерът в оставка. И обясни, че ако се вземе например 1 млрд. лв. заем, лихвите ще са около 30 млн. годишно. "Защото инвестиционните заеми са по-евтини - може да се вземе такъв от Европейската инвестиционна банка. Но ако се взима за социални харчове, се вдига лихвата. И в момента на пазара тя е около 3%, следователно около 30 млн. ще отиват на година", каза Дянков.
 

"За този тип разходи не можеш да вземеш заем само т. г. Защото, ако сега вдигнеш пенсиите, през следващата година отново трябва да ги плащаш. Следователно и догодина трябва да вземеш същия заем. И по този начин влизаш в една спирала на увеличаващи се дългове - нещо, което не само нашето правителство, но и последните 4 постоянно са намалявали", каза още Дянков. И добави, че това би било рязка промяна на политиката и ще увеличи лихвата по всички държавни и корпоративни заеми.
 

"Подобна стъпка би разклатила валутния борд веднага. Може би това е идеята на някои, които лансират тази идея. Идеята на валутния борд е, че във времето можеш да си позволиш малки отклонения от балансирани бюджети, но трябва да са малки. А България вече пета година все пак има дефицити. Ако се взема заеми, те ще увеличат дефицитите години напред - защото този заем трябва да се допълва всяка година, за да се изплащат пенсии. Това сериозно ще разклати борда", обясни финансист №1.

На въпрос кой би спечелил от това Дянков каза: "Губят всички, които имат спестявания - това българите добре го знаят отпреди 15 г. Ще спечели една малка група олигарси, кредитни милионери, които са взели от банките големи кредити в левове, които ако се разклати борда, няма да се налага да изплащат. Ситуацията е идентична с тази през 1996-97 г., когато доста банки банкрутираха".
 

Дянков напомни, че при срива на финансовите институции на някои от кредитните милионери не им се наложило да си изплащат кредитите и станали доста големи богаташи. "Това е единствената група, която може да спечели от разклащането на борда. Затова казвам, че отговорен политик не би го направил", каза още той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5057 |10.03.2013 Н. Младенов: Никога не сме защитавали интереси на олигарси в МС . 62| 5983 |01.03.2013 Дянков: С друга политика държавата щеше да е фалирала . 171| 42503 |26.02.2013 БСП поиска главният прокурор да задържи Симеон Дянков в България . 58| 9739 |20.02.2013 Дянков: Дайте ни още един мандат! Другите са плява!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads