Реклама / Ads
278| 39035 |09.05.2013 ИНТЕРВЮ

Христо Бойчев: Сега очаквам взрив пред „Позитано”...

.
Христо Бойчев
У нас опозицията и гейовете вечно са репресирани. Изключвам Евгени Минчев, който е по мъж от много лидери. И ако като ляв оглави БСП, ще гласувам за него, казва в навечерието на изборите известният български драматург пред Фрог нюз.
 

 

Христо Бойчев е един от най-играните драматурзи в Европа заедно с французойката Ясмина Реза и руснака Василий Сигарев.  Пиесите му се играят в 42 страни на пет континента. Роден в с. Орловец, а не Аглавец, както го копират навсякъде. Отличен като Световен победител на световния конкурс за драма на Британския съвет, Лондон 1997, лауреат на наградата Енрико Мария Салерно – Рим, 1999,

Патрон на Бонското биенале в Германия, патрон на Сараевския фестивал – МЕSS, член на «Петровската академия за наука и изкуство», основана от Петър I и почетен гражданин на Полски Тръмбеш.

 

 

Христо, всички говорят за компромати. Кажи нещо ново?

 

Ново няма. Схемата е позната. Човекът с каскета изпраща анонимен компромат и той се появява в медиите. Един запис, втори запис, после почват взривове пред редакции и централи които се предписват като сплашващи свободата на словото. Така че не е изключен някой взрив пред Позитано 20 в навечерието на изборите.  Това разбира се няма да промени резултатите, но ще бъде повод за опорочаване на вота и вой до небесата.

 

Вотът вече е опорочен преди да се е състоял.

 

Щото се знае резултатът. Вой ще има до Страсбург и обратно. Ще се вие из всички Европейски институции  и ще се внушава какво ли не. У нас опозицията и гейовете вечно са репресирани. Изключвам Евгени Минчев, който е по мъж от много лидери. И ако като ляв оглави БСП, ще гласувам за него.

 

Говорят, че ГЕРБ  внушават страх?

 

На някого внушава със сигурност. На мен не. И не познавам уплашен от ГЕРБ, защото не контактувам с престъпността. Уплашени са БСП и ДПС, щото губят властта.

 

А свободата на словото?

 

Опозиционните шоута  са най-голямото доказателство за свобода на словото. Който твърди такова нещо нека види шоуто на Слави. Страх, и то истински,  съм изпитвал по времето  на Станишевия баща, когато спираха пиеси и дишаха в слушалката на телефона, биеха печати по краката за къси поли, бръснеха бради и режеха коси.

 

Слава богу вече няма комунизъм...

 

След промените се промениха три неща. Комунистите станаха социалисти, циганите станаха роми и педерастите станаха  гейове. Тук разликата между  комунист и социалист е колкото между педераст и гей. Вземи „Работническо дело” от 70-те  и виж истерията с която се плюеше западната демокрация. Същата истерия виждам и днес, ще я видиш и в коментарите във форума по-долу.  Тия хора си препрочитат старите вестници. Как не мръднаха ни крачка интелектуално в пропагандата си. С всичките си кусури Борисов внесе  ноу-хау в политиката и заговори конкретни неща на разбираем език. И не плаши народа с вещици.

 

Като казваш ноу-хау в говоренето какво мислиш за компроматния запис?

 

На Балканите не псуват само пасивните гейове. В девствените уши на някои лидерки сигурно звучи кощунствено, защото те такива работи не правят. Но не можеш да атакуваш нечий публичен имидж с подслушан интимен разговор. Звучи порнографски. То е все едно да запишеш Манолова и Нинова в леглото, макар, че те са морални и не правят секс.

 

Споменахте „човека с каскета”, как си го представяш.

 

Поетесата Миряна Башева има едно велико стихотворение:

 

Под трънливия венец на гения,

както под каскета на глупака,

има дни на безгранично вдъхновение

както и дни на безпределен вакуум.

 

Представете си, какво вдъхновение се вихри под този каскет, за да се достигнат такива висоти на духа. Такива поетични висини може да достигне само един гений – геният на злобата и геният на жаждата за власт.

 

Да поговорим сега прозаично. Леви или десни са перспективите при тази ситуация.

 

Тук няма ляво и дясно. Има руско и американско лоби. Така двете империите делят влияние в стратегическите райони на света като нашия. Има и една протурска партия, която по мащаб съответства на влиянието на Турция в региона. Такива райони се разбиват на малки държави. Не случайно САЩ разби Югославия. Малка държава със собствена политика може да има само в нестратегически райони -  в сърцето на Европа /Швейцария/ и в сърцето на океана – Исландия да кажем, ако въобще е независима.

 

Съветският съюз беше ляв символ все пак?

 

Феновете на БСП и до днес свързват Русия със  «социализъма». Съветският съюз си беше тоталитарна империя с обръчи от сателитни държави като нашата. 

 

Говориш като русофоб.

 

Напротив, русофил съм. Фен съм на руската култура. И като автор съм най-разбран и най-показван там. Културните ми интереси са там, но геополитическите интересите на България не са там. Ние имаме нужда от западна икономическа култура. И Русия също – още Петър Велики го разбра и ги ориентира на Запад, затова и до днес са могъща империя. Великите им постижения в литературата са под западно влияние, а не под източно.

 

Кои бяха пасивите на ГЕРБ.

 

Много са. Като почнем от бизнеса, та стигнем до липса на законодателни реформи. Най-вече в Съдебната система. По нашата конституция прокуратурата е независима. Прокуратурата  е адвокат на държавата, а адвокатът винаги трябва да е зависим от клиента. Най-малкото финансово. Марковски и Доковска независими ли са от клиентите си? Значи всеки престъпник може да изисква отчет от адвоката си, а народът, т.е. държавата, не може да държи сметка на адвоката си? Затова Марковски и Доковска почти винаги печелят делата. През целия преход сме без реален пазач на държавата. И резултатът се вижда.

 

Май така излиза...

 

Излиза, че още преди да влезе в съда, мафията води с 2:1, т.е. води с неангажирано следствие и незаинтересована прокуратура. Синонимът на независим е незаинтересован, т.е. няма интерес от изхода на делото. Ние ги чакаме да се самосезират, а те бягат от главоболия. Всеки бяга, ако може,  от неприятности – естествен закон. Иди пусни една жалба в прокуратурата и ще чакаш до премаляване. Аз чакам от юли.

 

Но Станишев не чака?

 

Да. Подскочиха много странно като ужилени и то за анонимен запис. Ако камерите пред къщата ми запишат крадеца, прокуратурата ще каже, че не са поставени по надлежния ред. А как е поставен човека с каскета не знам. Тази нейна активност, която виждаме сега, е неприсъща за нашата прокуратура и звучи чак подозрително.

 

Кой може да промени нещата?

 

Който направи съдебна реформа. Днес се чака за правораздаване колкото за кола през комунизма. А се чака, когато има дефицит.  Без нормално правораздаване не може да има нищо нормално, а най-малко нормална икономика.

 

А който не направи реформа?

 

Ще си отиде, както СДС, НДСВ, БСП постепенно и т.н. 

 

Кажи нещо все пак и за твоите пиеси. Чух, че постановка на „ Полковника птица” във „Фонда на Руското културно наследство”.

 

Да. Постановката е блестяща. Ще  бъде показана в Сатиричния театър на 18 май. Вземи си билет отсега, докато има. Ще го видят и в Шумен на „Фестивала на българската драма” Ето и плаката:

 

 

Въпросите зададе Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 19257 |04.04.2013 Мартин Христов: Искаме да помагаме, но държавата ни спъва . 78| 31792 |21.03.2013 Минчо Христов: Партиите в парламента искат да се възпроизвеждат до безкрай . 65| 20676 |14.03.2013 Теди Москов: Нашето поколение остана на дървото, а сегашното ни брули . 67| 22040 |05.03.2013 Христо Бойчев: Всички сме прецакани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads