Работодателски организации увеличават извънредния труд

14

|

4297

|11.06.2013
Работодателски организации увеличават извънредния труд
Димитър Манолов
Снимка: Булфото

Ние сме за насърчаване на бизнеса, но не за сметка на работниците. Работодателските организации предлагат промени в Кодекса на труда, които ще ограничат правата на работниците.Това заяви пред вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в студиото на бТВ. Пуснат е вътрешен документ за обсъждане за промени в Кодекса на труда, в който се предлага увеличаване на извънредния труд, облекчаване за неговото полагане и т.н. В момента това се обсъжда от членовете на работодателските организации, разкри Манолов.

Инвестиционният климат в България е затруднен от стотиците такси, като поне около 180 от тях са незаконни, обясни Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара (БСК).

„Ще ви дам пример. Отивате да си изкарате документ за право на строеж. По закон всеки такъв документ с регулаторен характер трябва да струва колкото са разходите на общината. За всеки район на София обаче таксата е различна, а разходите на общината са едни и същи. Такса отпадъци пък е направо противоконституционална – зависи от имущество, а не от количество отпадък. Разделното събиране се провали, защото няма икономически стимул. В Бяла извозването на контейнер боклук струва 37 лева, а в Несебър е 17-18 лева, просто се надписват средства”, обясни Данев.

Един от съществените проблеми е скоростта на получаването на разрешителни. Случаите с ВЕИ централите е показателен – има инвеститори, които са подали документи навръх Коледа – 25 декември и са получили разрешение на 29 декември. В същото време други инвеститори е трябвало да чакат повече от 6 месеца, каза Данев. Трябва да запечатаме касичките на чиновниците, категоричен е шефът на БСК.

Данев и Васил Велев, от Асоциация на индустриалния капитал, посочиха като най-компрометиран аспект от работата на бизнеса с администрацията обществените поръчки. Това се потвърждавало от факта, че 98% от поръчките се печелят от 2% от фирмите. „Четири фирми са си увеличили около 5-7 пъти оборотите в строителния сектор, въпреки че там е най-голямата криза. Това говори за обръч от фирми и търговия с влияние”, каза още председателят на БСК.

БСК препоръчва и няколко промени в начина, по който се възлагат обществените поръчки като въвеждането на публичен регистър на дарителите на ведомства, задължение на държавата да подписва арбитражни клаузи, както и да се забрани общините да създават собствени фирми, с които да печелят обявените от самите тях обществени поръчки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

ДС съсли ръфат вече спокойни
Някой може ли да ни припомни агентурното име на Б. Данев в ДС?
СМРАД,

ШУРОБАДЖАНАЩИНА И ЯКА КОРУПЦИЯ ВЛАДЕЕ БЪЛГАРИЯ, А ГЛАДНИТЕ "БИЗНЕСМЕНИ" ПОПИЛЯХА ДЕМОКРАЦИЯТА И ПРАВОТО НА ИЗБОР, САМО И САМО ДА ВЪРНАТ СТАТУКВОТО СИ НА БОГОИЗБРАНИ УСВОИТЕЛИ И МАРОДЕРИ НА ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ И ЕВРО ФОНДОВЕ. АБСУРДНО Е ТЕЗИ ДА СЕ НАРИЧАТ БИЗНЕСМЕНИ, ТЕ СИ ЖИВЕЯТ ВЪВ ФЕОДАЛИЗМА В КОМФОРТ ОСИГУРЯВАН ИМ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ СРЕЩУ УГОВОРЕНА КОМИСИОННА.

10 + 0 - !
узурпаторите от БКП,

До СМРАД:Не наричай завзелие ни ДС комунисти политиците, това не е обективно, те не са политици а с ДС задача, минало и места. Въобще или те, ДС самите или заблудени овце ги наричат нашите политици, управници, водачи и как ли още не, което не е изтината.

5 + 0 - !
Данев
уж си много компетентен, а не си видял, че в обявите за работа в България няма фиксирана заплата. В европейските страни това е задължително условие-при публикуване на обявата се дава годишният доход, който трябва да се изплати на служителя. У нас всеки работодател изплаща каквато заплата му хрумне!Защо 23 години не въведохте закон?Защото сте ортаци на крадците?
,

Данев, тия не са работодатели, нито пък тоя кретен е синдикалист!!!Това саментетата на великата криминална революция от 1989 год. , създадени и ухажвани за да могат да крадат другите-станишевци, овчарчета и пр. изроди!!!!

2 + 0 - !
к
Нали викахте "оставка"? Не е ли твоя шеф дружка на хидроинженера? Време е да се хванете и вие към бсп, дпс, атака, и директно към боклука.
Гюро Михайлов
Най-неприятното е че когато истината излезе наяве /т. е. когато сегашното правителство евентуално установи официално че не може да се справи, недай Боже, благодарение на бившото мутри/ ще бъде късно и всичко пак ще бъде на наш гръб. Тогава ще разберете коооолко са ни съсипали тиквите.
Гюро Михайлов
Най-неприятното е че когато истината излезе наяве /т. е. когато сегашното правителство евентуално установи официално че не може да се справи, недай Боже, благодарение на бившото мутри/ ще бъде късно и всичко пак ще бъде на наш гръб. Тогава ще разберете коооолко са ни съсипали тиквите.
така е
ВАЖНОТО Е БЕДНИЯ БЪЛГАРИН ДА БЪДЕ ОГРАБВАН.
работодатели-некадърници
90% от българските работодатели са некадърни тъпунгери, яхнали по9кадърни от тях да им работят за без пари. В България при тези услови, по-простите рискуват без да му мислят много и стават работодатели, останлите работодатели са некадърниците-комунисти, които заграбиха готовите уж фалирали предприятия.
Гюро Михайлов
Най-неприятното е че когато истината излезе наяве /т. е. когато сегашното правителство евентуално установи официално че не може да се справи, недай Боже, благодарение на бившото мутри/ ще бъде късно и всичко пак ще бъде на наш гръб. Тогава ще разберете коооолко са ни съсипали тиквите.
Гюро Михайлов
За подслушванията - ни чули, ни видяли, ни разбрали. Даже , че са в опозиция не предполагат. За наследството: 1)Те 3. 5 години се оправдаваха със Станишев и избягаха( по-точно ББ а те не вярваха , че това се е случило). 2)Борисов сам каза, че който управлява през следващите 6м до 1г щял да бъде политически труп защото положението у НАС и в Европа е много "розово". 3)В контрабандата са шампиони( най-глямата до момента). 4)Популизма бе гвоздеят в PR амплоато на ББ а ГОРДЕЛИВОСТТА и ХВАЛЕБСТВЕНОСТТА бе завладяла всички ТЯХ , егоцентричността особено НЕГО.
Пенко
"Трябва да запечатаме касичките на чиновниците, категоричен е шефът на БСК. " Прав си, но първо трябва да запечатим касичките на такива като теб, които си ги пълнят от укриване на данъци, незаконосъобразно предоставяне на апетитни хапки от държавната собственост, чрез същите тези чиновници, които все ви бодът очите, уредени обществени поръчки, доходи от криминални източници и от контрабанда и други знайни и незнайни източници на облаги за така наречените бизнесмени.
ad
Семейната диктатура се различава от абсолютната монархия, при която прехода на властта в рамките на едно семейство се поддържа от върховния закон на страната и продължава да се прилага при всяко наследяване на властта. В семейната диктатура, този ред не се изисква от законодателството. В някои случаи, официално може да бъде приет специален закон, който формално да номинира конкретен член на семейството на настоящия водач като негов наследник. В други случаи, според законодателството на държавата, може формално дори да се проведат избори, но контролът над политическия и изборния процес, упражняван от водача, да му осигури наследяване. Това дали наследяването ще е успешно, зависи от нивото на власт и контрол на лидера. В резултат на това, съвременните семейни диктатури често преминават към друг вид управление след малък брой наследявания: обикновено само едно, рядко повече от две.

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Вивалди - четирите годишни времена

ВРЕМЕТО

времето в София София

+18°

+30°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+23°

+30°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+23°

+31°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+21°

+34°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+21°

+33°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+21°

+35°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах