Реклама / Ads
7| 7371 |02.08.2013 НОВИНИ

НПО-та застанаха зад Калин Каменов

.
Калин Каменов
Около 20 неправителствени организации застанаха зад уволнения вече председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Калин Каменов. Техни представители дойдоха днес в парламента, за да обяснят колко добре си е вършил работата. По-рано от ГЕРБ обявиха, че смяната му е "политически реваншизъм и разправа със служителите в държавната администрация".
 

"Калинки" и рокади по ведомства скараха ГЕРБ и властта. Уволнението ми е политическо, смята Калин Каменов. От неправителствения сектор застъпиха тезата, че уволнението му застрашава деинституализацията на децата от домовете, която е по европейска програма. "Извършва се едно безпринципно кадруване и уволнение, което никой не е искал", заяви Ирина Абаджиева от Инициативен родителски комитет. Според нея няма никакви мотиви за уволнението на Каменов.

"Никой от нас не е намерил някакъв проблем в управлението на агенцията. На негово място се назначава човек, за който вече има съмнения за финансови злоупотреби", категорична бе Абаджиева и се опита да разсее съмненията, че ГЕРБ стои зад НПО-тата.

"Не сме събрани, защото сме агитка на ГЕРБ. Тук сме, защото това, което се случва, засяга всички нас като майки и като граждански организации", подчерта тя и допълни, че представителите на НПО-тата ще останат в парламента, за да изчакат премиера Пламен Орешарски и да говорят с него.

Бившият социален министър Тотю Младенов коментира, че уволнението на Каменов и назначаването на нов председател е не по-малък гаф от този с Делян Пеевски.

"Калин Каменов заслужава да управлява ДАЗД, защото той не е нужен на политиците, а на всички неправителствени организации и реализирането на европейските проекти", заяви на свой ред зам.-председателят на ГЕБР Цветан Цветанов.

„Няма друг председател, който да е получавал по-категорична подкрепа от родителските организации и самите деца. ДАЗД подобри координацията с институциите при работа с деца в риск. През последната година беше улеснена процедурата по осиновяване на деца. Правителството безпардонно отрече всички постижения на председателя Калин Каменов без никакви мотиви", каза Цветанов.

Депутатът от БСП Христо Монов заяви, че четири години правителството на ГЕРБ не е направило нищо за децата и провокира ексвътрешния министър да продължи спора с него.

Цветанов напомни на БСП за думата „лумпени", с която квалифицираха протестиращите, а Йордан Цонев от ДПС му отвърна с думите: "По-добре е да кажеш на някои, че са лумпени, отколкото да обвиниш лекари, че са детеубийци" и продължи атаката към ГЕРБ.

„Сега или когато сменихте всички шефове на приходните агенции, хора, които докараха данъчните приходи до 26 на сто от брутния вътрешен продукт. Вашето управление въведе като термин „калинка" като символ на некомпетентно управление. Вие сменихте всичко от зам.- министър до портиер на селско училище и това е известно на всички. Това е смешен плач", каза още Цонев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отвърна: „Много искам да ви дам пример с подобни „калинки" при вас, но вие толкова бързо ги сменяте, за часове, че ние докато реагираме, те са сменени".

Междувременно Калин Каменов обяви, че се готви да заведе дело срещу депутата от БСП Христо Монов. Причината - сутринта социалистът каза, че "когато беше назначен да работи в ДАЗД през ноември 2009 г., Калин Каменов нямаше нито един ден работа в системата на закрила на детето, беше работил единствено и само като електротехник".

"Това е институция, която трябва да взима важни законодателни решения, а не да се превръща в кръчма, в която да се говори с махленски тон. Ще поискам записа от изказването на Монов и ако наистина съм бил обиден, ще го дам на съд за обида и клевета", отсече Каменов.

Интервю с Калин Каменов четете тук
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 10718 |31.07.2013 Калин Каменов за Фрогнюз: Уволниха ме, защото не съм комунист . 6| 6210 |17.07.2013 Калин Георгиев пази парите на Цветелина . 30| 8085 |16.07.2013 Калин Георгиев станал директор в банката на Цветелина Бориславова . 28| 6867 |14.07.2013 Уволниха 11 "калинки" от земеделието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads