Реклама / Ads
19| 8648 |04.07.2008 МИСТЕРИИ

Алекс Алексиев и Станишев договорили идването на Кондолиза Райс

.
Срещата между Сергей Станишев и Кондолиза Райс била договорена "по тъмно" още преди посещението на премиера във Вашингтон. Алекс Алексиев съдействал за това, а целта на посещението също била по-различна от обявената.
 

 

Новината, че на 9 юли в София изненадващо каца дясната ръка на Джордж Буш - Кондолиза Райс, сюрпризира мнозина и направо скова службите за сигурност у нас. Стъписването около охраната на държавния секретар на САЩ обаче няма кой знае колко състоятелни причини, защото три дни преди Райс да кацне с военния Боинг 757, столицата ще се наводни от спецекипите на Сикрет сървиз и те ще си свършат работата бързо и сигурно, още повече, че гостенката ще остане в София само 5 часа. От летището Райс отива направо при Сергей Станишев. Официалната информация е, че двамата щели да разговарят за щатския противоракетен щит в Европа. Райс щяла да даде и съвети на Станишев за борбата с престъпността и с корупцията по високите етажи у нас преди доклада на Брюксел. Пак по официална информация Райс включила в последния момент страната ни в европейската си обиколка.

Всъщност визитата на Кондолиза Райс се оказала „стъписваща” не толкова за службите за сигурност у нас, колкото за някои от най-висшестоящите ни политици. Източници на Frognews.bg съобщиха, че тази среща е договорена доста отдавна, но много дискретно. Това станало преди посещението на премиера Сергей Станишев във Вашингтон.

us.jpg „Случайно съвпадение” се оказал фактът, че точно по това време в София се появил за няколко дни Алекс Алексиев, вицепрезидент на Центъра за политика по сигурността и ръководител на програмата “Ислямски радикализъм и международен тероризъм". Той се срещнал почти конспиративно с неколцина свои отколешни приятели, както и с арабиста Владо Чуков, от чиито книги за Ал Кайда бил особено впечатлен. Една късна вечер обаче, вече по тъмно, и то само 48 часа преди Станишев да отпътува за Вашингтон Алекс Алексиев бил помолен да посети премиера. Алексиев се появил на „Дондуков”1 и останал в кабинета на министър-председателя близо час. Оттам веднага отпътувал към резиденцията на американския посланик Джон Байърли, който го приел моментално. Предполага се, че тъкмо тази вечер е било договорено посещението на американския държавен секретар в София. Най-вероятно самият Станишев е помолил Алексиев за съдействие, а Байърли е „благословил” начинанието.

Впрочем малцина знаят, че Алекс Алексиев е рецензент на докторската дисертация на Кондолиза Райс и двамата имат отлични отношения. Не е особено известен и фактът, че Райс има докторска степен от Факултета по международни отношения към Университета в Денвър. Научен ръководител на дисертацията й върху връзките между Съветската и Чешката армии пък е Джоузеф Корбел, основател на докторската програма по международни отношения в Денвър. Корбел има обаче и друго още по-голямо творение и това е Мадлин Олбрайт, чийто баща е всъщност той. Олбрайт също беше държавен секретар на САЩ при президента Бил Клинтън от 1997 до 2001. Анализаторите пък са единодушни, че възгледите на Райс и Олбрайт относно нашата част на света са сходни.

Целта на посещението на Кондолиза Райс също била доста по-различна от официално обявената: всъщност по време на скоростния й набег у нас щели да се обсъждат механизмите за противодействие на намеренията за промяна на геополитическата ориентация на България, към които не бил безразличен президентът Първанов. Този разговор започнал още във Вашингтон, а по непотвърдени сведения нашият премиер направо помолил атлантическите ни партньори да покажат мускули, за да може и той да се задейства по-безкомпромисно, макар и привидно под натиск отвън.

До голяма степен там било заровено и кучето, т.е. причината за твърде обтегнатите напоследък взаимоотношения между президент и премиер. Изразителните проевропейски и проамерикански симпатии на Станишев (последните подчертано споделени) изнервили Първанов, който сред приближени не криел намеренията си до изборите да се сдобие със своя политическа сила, зад която засега нямал намерение да застава официално, но пък която имала здрава политическа, и най-вече икономическа подкрепа от добре известни (про)руски среди. Впрочем идеята след изтичането на президентския мандат на Първанов била той да разиграе познатата вече схема на неформално лидерство на новата партия, ситуирана в център-ляво, а впоследствие влиянието й да нарасне до първостепенно, така че да спечели евентуални последващи (защо не предстоящи) избори. Неформалното лидерство тогава щяло да се трансформира във фактическо. Благосклонното отношение на Запада към Станишев обаче никак не се нравело на Първанов, а Щатската визита на премиера съвсем вгорчила кондицията му. Нервността на президента намерила израз и в телевизионното интервю, което той даде в отсъствието на премиера. Сега специалисти предричат поредните любопитни събития след куршумната визита на Кондолиза Райс. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6245 |30.06.2008 Хей, транспорт, здравей, здравей! . 13| 6093 |23.06.2008 Невероятната история на кичевския „Изкормвач” . 9| 8790 |20.06.2008 ТЕСТЪТ ПО БЕЛ - гимнастика за ума . 3| 7567 |08.06.2008 Библейското в името "Александър Томов" определи съдбата му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads