Реклама / Ads
8| 13582 |15.04.2014 АКТУАЛНО

Внимание! След ЦСКА и боклука Титан лапа и "Софийска вода"

.
Димитър Борисов с нож в ръка, кръшни моми аплодират...
Прочулата се с провала си във футболния ЦСКА и сметосъбирането в София и други градове фирма "Титан" ще поеме и водоснабдяването на столичани. Скандалният холдинг, собственост на пернишките бизнесмени Димитър Борисов, с прякор Гърнето, и Иво Иванов влизат в "Софийска вода". Дружеството от 2000 година е част от френската корпорация "Веолия вода".
 
"Веолия" притежава 77.1 % от дружеството "Софийска вода" АД, а другите 22.9 % са на Столична община. Сделката, която се задава, и за която ни информираха източници от общината, била замислена по следната схема: "Титан" придобива 10 на сто от "Софийска вода" срещу 50 на сто от "Титан холдинг", които стават притежание на "Веолия". Говори се, че сделката щяла да се осъществи чрез фирма - "ЗМБГ" АД, правоприемник на "Заубермахер България“ ЕООД. Собственик е Генко Генов. Дружеството има залог на предприятието, а кредитор по него е Инвест банк.

 

Французите се готвят да напуснат България и бързат да се отърват от проблемите с водоснабдяването. Въпреки големите очаквания на столичани, загубите по водопреносната мрежа продължават да са над 40 на сто, а цената за кубик расте прогресивно, коментират експерти.

Влизането на "Титан" и перничаните Борисов и Иванов в бизнеса с водата и водопреносната мрежа може да доведе до тежки последици, защото те нямат никакъв опит в тази дейност, коментират общинари.

Неотдавна за шеф на "Веолия" в България бе изпратен Бруно Рош, който досега е управлявал фирмата в Букурещ, Румъния. Клиентите в Софийска община на фирмата са близо 570 000, а обслужваното население като брой е близо 1,3 млн души. Във ВиК системата са инвестирани милиони, но все още няма видим резултат. 1100 служители работят във фирмата. От 2010 г. насам Рош е четвъртият шеф, който заема поста и обещава грандиозни промени. Истината обаче е, че смените в ръководството само объркват нещата, вместо да ги подобрят. В момента сред служителите цари голямо напрежение, тъй като все по-често се чува, че французите се изтеглят и "влизат титаните от "Титан".

 

Френската компания "Веолия" е всепризнат световен лидер по предоставяне на ВиК услуги. "Веолия Вода" е едно от четирите големи подразделения на групата "Веолия Енвиронман", единствената компания в света, предлагаща всестранни екологични решения във всички области: водоснабдяване и пречистване на отпадъчни води, енергетика, преработка на твърди отпадъци и обществен транспорт.
В продължение на над 150 години, общини по целия свят се доверяват на помощта на Веолия Вода при предоставяне на ВиК услуги с най-високо качество. Веолия вода има дейност в 66 страни по света, от които 22 в Европа.

 

„Софийска вода” не е собственик, а концесионер на ВиК активите – те са публична общинска собственост. Всички новоизградени съоръжения с инвестициите на дружеството също принадлежат на града.

 

През 2013 година имаше сериозни нападки срещу „Софийска вода“ и искания за разваляне на концесията. Общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки дори поиска да се проведе референдум за отнемане на концесията. Местният референдум  обаче бе оценен като риск  за стабилността на ВиК системата в София, за нейната надеждност и способността й да се развива в етап, в който на Столичната община й предстои  да завърши Водния цикъл на София.

В крайна сметка до референдум не се стигна, а бе избрана общинска комисия, която да преразглежда условията по концесионния договор на „Софийска вода“.

Софийска вода“ АД демонстрира готовност да се включи в състава на Работната група за ревизия на Концесионния договор, създадена с Решение 471 на Столичен общински съвет от 19.07.2013 г.

Дебати в Работната група обаче не се водят, защото просто групата не е заработила.

Фирма "Титан" е създадена през 1997 г. Две години по-късно тя насочва интересите си към бизнеса с отпадъци. През първата година печели концесии във Велико Търново и варненските квартали „Одесос" и „Аспарухово“. Един от най-големите удари на холдинга е спечелената обществена поръчка за чистенето на Бургас, където дъщерното дружество "Консорциум Титан Бургас" ще получи 76.8 млн. лева. Самата фирма е собственост на „Титан интернешънъл холдинг“ АД, в който дялове държат четири физически лица - Иво Иванов, Димитър Борисов и техните съпруги Румяна и Михаела. В някои от дъщерните фирми участват като съдружници и местни лица, едно от които е 84-годишна баба във Видин.

Преди дни Димитър Борисов се забърка в пореден скандал. Негов джип "Ауди" помете няколко автомобила в среднощен екшън в кв. "Лозенец", до известното заведение "Марая". Първоначално Борисов заяви, че по това време е бил в Италия и нямало как да участва в среднощните каскади. Три дни по-късно обаче смени версията и обясни, че бил в джипа, но преди екшъна се прехвърлил в друга кола.

През май пък Борисов - Гърнето ще застане в съда по обвинение за нанесен побой на дъщерята на убития преди години бизесмен Фатик.

 

Като собственик на ЦСКА "Титан" докара легендарния клуб до просешка тояга, а скандалите се редуваха един след друг.

Това накара футболната звезда Христо Стоичков да попита открито: Г-н Борисов, вие ли докарахте "Титан", за да унищожи ЦСКА?

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7018 |07.04.2014 След като смъртта ни раздели - пак лесбийки . 0| 6613 |01.04.2014 Изследване: Образованието ни не подготвя учениците за живота . 11| 10229 |22.02.2014 Голям брой смъртни случаи след грипа . 3| 7730 |21.02.2014 За последните 10 години между 250 и 300 хил. българчета са напуснали училище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads