Реклама / Ads
95| 7029 |16.04.2014 НОВИНИ

Станишев: Да живее съвременната демократична конституция

.
Сергей Станишев
Конституцията трябва да се ползва с подкрепа от политическите партии, гражданските сдружения, гражданите. Важно е нейното прилагане и спазване, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в НС.
 


Задавам си въпроса какъв е смисълът на тези празненства? Дали не правим просто един ритуал или се опитваме да извлечем поуките? Честванията и на Търновската конституция имат смисъл, ако наистина отдадем почит на нейните автори, на ценностите, заложени в нея, ако извлечем поуките за бъдещето на развитието на българската демокрация. Българската конституция от 1879 година е сред най-прогресивните за своето време. Как се случва така, че една новосъздадена държава след 500 години чуждо владичество е способна със слабо гражданско общество без традиции в тази област да изготви такава конституция?

 

Убеден съм, че Търновската конституция изразява в най-голяма степен копнежа на българите от онова време за свобода, върховенство на закона и е ясна декларация за принадлежност на България към Европа. Интересен е фактът, че след Руско-турската освободителна война Русия дава възможност чрез своите представители България да приеме една от най-демократичните конституции. Трябва да отдадем дължимото на желанието и толерантността на времената тогава администрация от Дондуков-Корсаков. В конструкцията са заложени текстове от френски, немски законодателни документи, конституцията на Белгия.

Търновската конституция не отразява изцяло Апостола на свободата за чиста и свята република. България е по-скоро с монархическо отколкото парламентарно управление. Това е източник на множество конфликти през десетилетията. Тя функционира най-дълго – 67 години. Тя е била погазвана и нарушавана. Когато днес отдаваме почит на загиналите в „Света Неделя”, нека не забравяме, че една продължителна перманентна война в България започва през 1923 година с един военен преврат, резултат на което е убийството на законния министър-председател. Нека имаме истинската памет на цялата сложност и противоречивост в историята на България. Днешната модерна българска конституция също беше родена в бурни времена. Великото народно събрание беше сигурно най-яркото събрание от българския преход. Искам да отдам почит на народните представители. Никога няма да забравя като зрител как народните представители заявяваха подкрепата си за новата конституция. Поклон пред всички тях, пред живите и тези, които не са сред нас, каза още Станишев.

Да живее съвременната демократична конституция!, заключи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 6896 |14.04.2014 Станишев: След 90 г. десните съсипаха кооперациите . 93| 4934 |13.04.2014 Станишев: 4 г. липсваше справедливост при средства за регионите . 97| 7411 |12.04.2014 Станишев: Смея се, когато Борисов говори за държавност . 68| 5300 |10.04.2014 Сергей Станишев: Наследството на ЕНП са 10 млн. безработни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads