Реклама / Ads
2| 5146 |23.04.2014 НОВИНИ

КФН: Доплащането за “Зелена карта” незаконно

.
Комисията за финансов надзор (КФН) излезе със становище за събираните от застрахователи допълнителни средства за т.нар. „Зелена карта” към автозастраховките - доплащането противоречи на закона.
 

 

Според КФН в Застрахователния кодекс се посочва, че задължителната застраховка „Гражданска отговорност” осигурява покритие на териториите на България, останалите 27 страни-членки на ЕС и в трети държави, чиито национални бюра на застрахователите са страна по Многостранното споразумение - Андора, Сърбия и Швейцария.

 

Надзорът на финансовия орган обаче установил многобройни некоректни практики на застрахователните компании, които предвиждат различни премии по застраховката, в зависимост от декларирания район на управление на автомобила – само в България или в друга държава, предаде БГНЕС. Почти всички тарифи, представени в КФН през 2014 г., включват и цени за издаване на сертификат „Зелена карта”, независимо че той е необходим само за държави, чиито национални бюра на застрахователите не са страна по Многостранното споразумение.

 

За да предотврати „некоректните практики”, Комисията за финансов надзор прие указания по прилагане на чл. 258, ал. 2 от Кодекса за застраховането, който урежда този въпрос, става ясно от разпространеното становище на контролния орган. В тях се посочва, че искането да се доплаща за „Зелена карта” е незаконно. За издаването на сертификата застрахователите, предлагащи застраховка "Гражданска отговорност", не могат да искат заплащане на допълнителна премия, или такса, или възстановяване на направена отстъпка от застрахователната премия, категорични са от КФН.

 

Оказва се също, че не е задължително да носи сертификат „Зелена карта” при пътуване в посочените по-горе държави, защото валидната българска регистрационна табела предполага застрахователно покритие и на тяхна територия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 6615 |23.04.2014 П. Курумбашев: Не е важно кой номер сме, важното е, че вървим към победа . 22| 5270 |23.04.2014 Рок банда стана част от БСП . 9| 5603 |23.04.2014 Военен уби жена си и посегна на живота си . 3| 4882 |23.04.2014 Клошар видял Чеци да бяга след убийството на Яна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads