Реклама / Ads
8| 8768 |24.04.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Таен доклад на ДКЕВР: Водата в София все по-лоша, загубите растат

.
Източник: Монитор
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) остро разкритикува бизнес плана на „Софийска вода” за подобрения в качеството на предлаганите от компанията услуги, научи Фрог нюз. Докладът на регулатора за отчетените резултати на концесионера е бил готов още на 8 април, но е пазен в тайна. Предписанията на Комисията не са публикувани на официалната страница на френското дружество.
 

 

Запознати със ситуацията са сигурни, че секретността е продиктувана от водените преговори за влизане на фирма "Титан" в дружеството, за което Фрог нюз първи писа. Тактиката била групата от френската "Веолия", част от която е "Софийска вода" да приключи сделката, да се преведат парите, а след това който иска да оправя препоръките от ДКЕВР.

 

Преди седмица стана ясно, че прочулата се с провала си във футболния ЦСКА и сметосъбирането в София и други градове фирма "Титан", ще поеме и водоснабдяването на столичани. Скандалният холдинг, собственост на пернишките бизнесмени Димитър Борисов, с прякор Гърнето, и Иво Иванов влизат в "Софийска вода". Дружеството от 2000 година е част от френската корпорация "Веолия вода".
"Веолия" притежава 77.1 % от дружеството "Софийска вода" АД, а другите 22.9 % са на Столична община. Сделката, която се задава, и за която ни информираха източници от общината, била замислена по следната схема: "Титан" придобива 10 на сто от "Софийска вода" срещу 50 на сто от "Титан холдинг", които стават притежание на "Веолия".

 

Французите се готвят да напуснат България и бързат да се отърват от проблемите с водоснабдяването. Въпреки големите очаквания на столичани, загубите по водопреносната мрежа продължават да са над 40 на сто, а цената за кубик расте прогресивно, коментират експерти.

 

Вероятно това е причината да се крие доклада от 113 стр. на ДКЕВР. Авариите по разпределителната водопроводна мрежа и по канализацията са чести, почистването на съоръженията е рядкост, има увеличаване на фактурирането на водата, вместо да се изпълни изискването за намаляване, пробите за безопасност на водата се разминават с препоръчаната норма, купува се скъп ток при предлаган евтин.... , всичко това е констатирано от регулатора.

 

Едно от нарушенията на френската компания е липсата на съответствие в пробите за качество на отпадните води, като все още концесионерът не е дал обяснение за тези занижени показатели. Излиза, че мръсната вода не е добре пречистена и замърсява околната среда.

 

Регулаторът е установил също така, че авариите не са сведени до минимум, както е обещавал многократно концесионера. „Докладваните данни за аварии на канализационната мрежа не съответстват нито на отчетените за 2009-2011 година, нито на прогнозните за 2014-2015 година, което следва да се обясни. Данните като цяло не съответстват на докладваните извършени аварийни ремонти. За 2014-2015 година не се предвижда никакъв прогрес и намаляване броя на аварии въпреки предвидените редица мерки за оптимизация на мрежата, което следва или да се обясни или да се коригира от ВиК оператора”, се казва в доклада на ДКЕВР.

 

Друга критика на регулатора е по отношение на цената на електричеството, което се използва за пречистване. „Софийска вода” е купувала енергия средно напрежение за периода 1.08. 2013 – 31.12. 2012 година на цена 80, 96% по-висока.  

 

Регулаторът установил също така, че концесионерът не е отразил в книжата си за 2010 година непризнатите им инвестиции на стойност от 6 172 023 лева. Това са обекти без започната процедура за издаване на разрешително за ползване. Как обаче ще бъдат покрити тези непризнати разходи остава неясно. Дали отново клиентите на концесионера ще покриват загубите?!

 

Друг разход, който ДКЕВР не признава, е за видеозаснемане на улична канализация. Сумата, която френското дружество е дала за услугата на външна фирма, е 1 424 681 лева. Този харч съвсем резонно не се приема от регулатора, тъй като в бизнес плана на французите са заложени 400 000 лева за закупуване на видеокамера. Повече от скандално е кампанията да дава 102 4681 отгоре за една и съща услуга! На всичкото отгоре тя продължава да планира ползването на прескъпата услуга вместо да си купи собствена видео техника. Ето и какво казва регулаторът: „Извършването на мащабни разходи за външни услуги за ведеозаснемане на канализационната мрежа не е обусловено от конкретни външни фактори, изискващи извършването им в този момент и в такъв мащаб, и не довежда до подобряване на нивата качества на ВиК услуги. Един и същи тип разход се отчита като инвестиционен за 2013 година и се предлага като допълнителен оперативен разход за 2014 - 2015 година. Докладваният разход от 1 424 681 лева за 2013 година, отчетен като външна услуга за видеозаснемане на улични канали, не може да се счита за признат в инвестиционната програма по проект SO2 Проучване с видеокамера, тъй като за този проект по принцип няма одобрен разход за външни услуги, а така извършения разход не е предварително консултиран с Комисията”.

 

Оказва се още, че френското дружество дава немалко пари за дезинфекция на

Пречиствателна станция за питейни води „Бистрица”, но резултатите не са каквито се е очаквало. От ДКЕВР са категорични, че инвестицията от 1, 281 000 лева за УВ инсталация е положителна стъпка, но трябва да се контролира качеството. Според регулатора проблемът за качеството на водата е именно в авариите.

 

Софийска вода планира и допълнителни разходи за почистване на 1 560 обекта от канализационната мрежа, което според ДКЕВР е необосновано: „Липсва обективна логика за включване на допълнителни разходи за планирани почиствания на участъци от мрежата – такава дейност би следвало да се извършва ежегодно от ВиК оператора. В така представения анализ не се съпоставят извършените дейности и разходи по планирано почистване, които да бъдат съпоставяни с прогнозните такива, за да се прецени реалната нужда от допълнителни средства. В противен случай излиза, че до момента „Софийска вода” АД не е извършвала планирани почиствания на канализационната мрежа, чрез които да намали риска от нови аварии и/или наводнения, а само аварийни ремонти след вече възникнали инциденти по мрежата”.

 

Въпреки всички констатации, от доклада става ясно, че "Веолия" има сили да се справи с проблемите. Повечето от тях са въпрос на организация и повече контрол, с каквито французите разполагат.

Очевидно е, че ако с водопреносната мрежа се заеме "Титан", следващия доклад ще е с пъти по-тежък от сегашния, смятат специалисти.

 

 Очаквайте още от тайните на скрития доклад на ДКЕВР!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6696 |03.10.2013 ОВОС одобри доклада за 7-ми блок в Козлодуй . 0| 6445 |03.09.2013 България подобрява позициите за конкурентоспособността, според глобален доклад . 8| 5828 |21.07.2011 Грешка в доклад на МФ вбеси министър Найденов . 8| 5825 |18.08.2010 Кр. Стефанов: Ревизията на Доган е между ревизионен акт и ревизионен доклад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads