Реклама / Ads
44| 20462 |19.06.2014 ИНТЕРВЮ

Е. Сугарев: Договарят съдбата на Орешарски като на сламено чучело

.
Едвин Сугарев Източник: Булфото
БСП подхвърля като опорни точки, че щяло да има управление на широка коалиция между БСП и ГЕРБ или между ГЕРБ и ДПС. Подобни твърдения са абсолютно скарани с реалността. Такава коалиция е възможна, ако БСП беше нормална социалдемократическа партия. Но тя не е.
 

Интервю на Ренета Попова

- Г-н Сугарев, защо се отлага датата за оставка на кабинета „Орешарски” и кой трябва да застане зад решението за такава?

- Отлагането на оставката на Пламен Орешарски е нещо безкрайно опасно, тъй като правителството в момента е във висящо положение. Никой не си върши работата. Цялата администрация не работи. Никакво сериозно действие не може да бъде предприето – най-много някой да дооткрадне това, което не е успял да открадне до този момент. Същевременно за мен е много странно до каква степен може да се подложи на унижение един човек и да му липсва достойнство. Орешарски беше унижен в степен, че директно му беше казано от Михаил Миков, че не знае какво говори, какъвто беше случая с „Южен поток”. В крайна сметка оставката на кабинета зависи и от премиера, не само от политическите сили, които договарят съдбата му, сякаш той е сламено чучело. От друга страна вероятно има неща за довършване. Не бих се учудил, ако се окаже, че има нови стимули свързани с „Южен поток”, които да го направят необратим проект. От значение е и поредният външен заем от правителството, който българските граждани ще изплащат и който проформа се води, че е необходим за погасяване на стари дългове. Само че има дребна подробност. Тези стари дългове са 800 млн., а външният дълг, за когото ще се разпродават облигации вероятно на много висока цена, като се има предвид понижения кредитен рейтинг на България, е милиард и половина лв. Така че някой някъде ще запълва дупки или ще слага пари в джоба си.

- Удовлетворен ли сте от решението, което се взе на КСНС – между 28 септември и 12 октомври предсрочни избори? Какви са ви прогнозите, ще бъде ли спазена тази рамка?

- Вероятно периодът ще бъде спазен. Това е нормалният срок, в който би трябвало да бъдат проведени парламентарни избори. Става дума за три близки възможни дати, които са по-скоро добри. Това, което не е удовлетворително, е, че това решение остана висящо. Стана ясно, че партиите са се договорили за него, но не става ясно защо няма оставка на кабинета преди това. Какви са и тези нови консултации, които ще се водят отново видите ли с известно закъснение, защото Сергей Станишев си имал работа в ПЕС? Това е хлъзгава ситуация, в която някой може да се измъкне по терлици.

- Ще спадне ли общественото напрежение в страната след предсрочни парламентарни избори?

- Зависи от резултата. Ако се стигне до устойчиво управление, в чието лице българските граждани могат да видят своето представителство, да. Най-вероятно ще има управление на ГЕРБ и Реформаторския блок, може би плюс някоя друга партия. Вариантите, които се подхвърлят като опорни точки на БСП, че щяло да има управление на широка коалиция между БСП и ГЕРБ или между ГЕРБ и ДПС, са абсолютно скарани с реалността. Няма да има коалиция на ГЕРБ нито с ДПС, нито с БСП. От ГЕРБ се надяват или да имат абсолютно мнозинство, или пък да управляват с РБ.

- Перспективата за широка коалиция, която обикаля публичното пространство, не е ли опасна от гледна точка на липсата на сериозна опозиция на управлението?

- Както гласи старата истина: „Когато всички са във властта, народът е в опозиция”. Що се отнася за широката коалиция, ако ставаше дума за нормална социалдемократическа партия, можеше и да се говори за такава коалиция. Но БСП не е такава. БСП е неокомунистическа партия. Да се направи коалиция с нея е все едно Меркел да направи коалиция със старата комунистическа партия на Източна Германия.

- Предложението за референдум за изборните правила беше окончателно отхвърлено в парламента. Защо? Какъв е според вас мотивът на политиците, който лежи зад решението им?

- Най-общо казано – референдумът ги плаши. Всяка политическа сила обаче имаше и своя гледна точка. ДПС например се опасява, че ако се стигне до задължително гласуване, това ще свали сериозно техния вот. БСП, която се застъпи за задължително гласуване, не иска да допусне другите две точки от референдума. ГЕРБ се застъпва за референдума в тази форма, която беше оповестена от инициативния комитет и на практика съвпадаше и с гледната точка на президента. В надлъгването на политическите сили обаче определено спечели ДПС.

- Обявихте преди дни, че Движение „22 септември” има амбицията да участва на предсрочни парламентарни избори. Кои ще бъдат основните ви цели?

- На първо място постигането на конституционно мнозинство, тъй като смятаме, че преходът е провален. Вместо от комунизъм към демокрация, той ни доведе от комунизъм до неокомунизъм. Рестартиране на прехода е възможно единствено чрез нов обществен договор, тоест нова Конституция. Второ - не бихме искали да се стигне до ситуация, в която отново да има партия, която е спечелила изборите, и тя да няма с кого да направи дясноцентристка коалиция и да се наложи властта отново да бъде поета от някакво уродливо изчадие на БСП. На трето място смятаме, че има електорална ниша от хора, които не биха гласували по никакъв начин за ГЕРБ, не биха гласували и за Реформаторския блок. Това не са само старите седесари, но и хората, които се надяват на повече морал в политиката, и които искат да видят България като нормална държава, в която да не се срамуваш да се наречеш българин.

- Има ли опасност десният вот да бъде разпилян? Какво отношение имате към Реформаторския блок, ГЕРБ и другите по-малки партии в център-дясното пространство?

- Ние се борим за конституционно мнозинство, което означава, че търсим съдействие от всякакви десни партии, а може би и от нормални леви партии също. Освен това не разбирам как една сериозна партия може да говори за запазен периметър. Изборите са конкурентна борба. В тях кой колкото електорат може да привлече, го заслужава. Избирателите освен това не са крепостни селяни, те са свободни хора.

- Защо избрахте това име? За независимостта на страната ли ще се борите и от какво?

- Има препратка към датата, на която е обявена независимостта на България. Бихме искали България наистина да е независима и най-сетне да престанат опитите да бъде изтеглена от Европейския съюз и вмъкната отново в орбитата на Русия.

- Използва ли се прокуратурата като репресиращ орган? Терен за противоборство в последно време стана банковият сектор.

- Прокуратурата имаше много дейно участие при предишните парламентарни избори в полза на БСП и нейните политически клонинги. На практика с аферата Костинброд, която още не е доразкрита, и която лично аз се ангажирам да доразкажа с факти, струваше на ГЕРБ около 7% от техния електорален потенциал. Ако не беше тази намеса на прокуратурата, това правителство, което се опитва да управлява нахално и до сега, нямаше да съществува. Относно случая Цветан Василев – Делян Пеески в момента прокуратурата просто сменя господаря, обръща палачинката. Застава на страната на ДПС и на Делян Пеевски срещу Цветан Василев, който е свързан с БСП.

- Има ли развитие по вашия сигнал, адресиран до главния прокурор?

- Няма никакво развитие и аз започвам да се замислям дали не трябва да повдигна обвинение срещу самия главен прокурор за възпрепятстване на правосъдието. Единствен отговор на това открито писмо беше писмо от Върховна касационна прокуратура, в което се обяснява, че по моя сигнал са заведени 17 проверки, образувани били и съдебни дела, а част от тях са вече в съда. Липсват подробности какви са тези дела и срещу кого са образувани, след като текстът на това писмо визира единствено Сергей Станишев. Срещу него освен смешното дело за това, че е раздавал доклади от НСС, не знам да е образувано някакво друго дело. Може би прокурорите имат предвид случая с аферата Хохегер, където единствено са се раздвижили леко нещата. Това е един от примерите за драстична корупция в държавата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 80| 23187 |21.02.2013 Едвин Сугарев: Всички са срещу Борисов . 83| 15320 |06.03.2011 Е. Сугарев: Ще напусна България не от страх, а от отвращение . 114| 30447 |16.02.2011 Е. Сугарев:Ако Борисов предаде Цветанов – това е краят му . 51| 14669 |02.11.2010 Ген. Атанасов: Борисов и Първанов се договарят?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads