Реклама / Ads
46| 12671 |18.07.2014 ЪNDERGROUND

Скандал! Подслушват масово съдии и журналисти

.
Службите за сигурност масово подслушват съдии и журналисти през последните месици. В скандалният списък на контролирани лица са попаднали и хора, които се считат за приближени до бившия премиер Бойко Борисов и ексвътрешния министър Цветан Цветанов, разкриха за Фрог нюз източници от МВР. Става дума за бивши и настоящи полицаи и партийни функционери.
 

 

Въпреки многократните уверения на вицепремиера Цветлин Йовчев, че няма как да се подслушва неоснователно, това на практика се прави. Става съвсем легално, с помощта на прословутия чл. 12 от Закона за специалните разузнавателни средства. Той позволява да се подслушва даден номер с една единствена цел - да се разбере кой е човекът, който го ползва.  Именно това основание пробутват оперативните работници на съда, за да получат заветното „Да” върху искането им за подслушване.

 

За да се замаскират съвсем нещата много често на магистратратите се представя не номер на мобилния телефон, който трябва да се следи, а само IMEI или казано по-просто серийния номер на мобилния телефон. По този начин трудно  би могло да се разбере дали искането е основателно или цели да се контролира определен човек. „Ако дадеш такова искане на съдия той дори може да подпише съгласие и за собствения си телефон без изобщо да разбере. Колко хора реално знаят IMEI-я си ”, коментираха експерти.  Нещата стават още по-конспиративни, когато контролът на дадено лице се осъществява в рамките на оперативно мероприятие. Тогава искането за подслушване не минава през прокуратурата. „По закон щом се разбере кой държи слушалката на контролирания телефон мероприятието трябва незабавно да се прекрати. При оперативни мероприятие обаче много често началниците казват на оперативните: „Не е този, продължавай да слушаш”, уточниха те.  

 

Другата врътка, която се прилага, за да се заличи обичайно целта за подслушването е искането да се направи от полицията на даден град например, а реално да се следи човек от друг град. Много често този прийом се прилага от служители на дирекция „Вътрешна сигурност” към МВР, когато имат задача да следят свой колега от друго населено място. По закон подслушване по чл. 12 може да продължи от 2 месеца и до половин година.

 

 До този момент управляващите се опитват да демонстрират привидна прозрачност на новата  Дирекцията „Оперативно технически операции”, която  подслушва и проследява оперативно интересни лица. Това се прави като  от време на време  се съобщават с колко е намалял или се е увеличил броят на експлоатираните мероприятия. Никой от шефовете на спецслужбите обаче не казва и думичка за това, че аналогична структура има и в ДАНС и тя работи на максимални обороти. Агенти от родното ФБР, настояли за анонимност, признават, че към агенцията се насичват повечето мероприятия, които на практика са поръчани „отгоре” и целят да се събере информация за "неудобни" на режима  хора.

 

 Най-нашумелият през последните години случай на нерегламентирано подслушване на журналисти и депутати бе  скандалната разработка „Галерия” на ДАНС. Вътрешни хора твърдят пред Фрог нюз, че това не е предварително замислена подобна разработка, целяща да се дискредитират личности заради политическите им възгледи и убеждения.  Подобен сценарий, според тях се разиграва в момента с атаките срещу една бака и банковата система. Аферата отново е супер скандална и плод на лични и партийни интереси на група лица, готови да дестабилизират цялата страна.

 

Експерти напомнят, че Военното разузнаване е с най-големи права в подслушването и следенто, защото за него не се иска разрешение от прокурор или съдия. Отсъствието на закон за тази секретна служба позволява практически всеки да бъде шпиониран. Лшипсва какъвто й да било контрол върху евентуалната злоупотреба с техничеките средства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 18718 |03.10.2013 Скандал! ВСС обслужва Октопода, „губи” неудобни писма . 89| 24329 |23.10.2012 Скандал! Кабинетът „Станишев” договарял тайно от ЕС ядрено гориво от Русия . 15| 17158 |11.05.2011 Скандал! ФБР и ДАНС подхващат „Арсенал”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads