Реклама / Ads
38| 10209 |21.07.2014 АКТУАЛНО

Клиенти на КТБ: Ще съдим прокуратурата, МВР и БНБ

.
Клиенти на КТБ ще съдят прокуратурата, МВР и БНБ за действията и бездействията по отношение на банката. Това се посочва в писмо от името на Инициативен комитет, изпратено до Фрог нюз днес. В него се казва:
 

 

С това писмови уведомяваме, че ще съдим държавата, прокуратурата, следствието, МВР и БНБ за действия и бездействия по отношение на Корпоративна търговска банка. Ще искаме обезщетение за понесените вреди и пропуснати ползи заради атаките срещу Корпоративна търговска банка. Между нас има фирми и юридически лица, които втори месец не могат да ползват парите си, които са на влог или се изплащат чрез КТБ. Считаме, че вината носят държавни институции, които действаха неадекватно или под натиск, а в определени ситуации бездействаха, с което дадоха възможност на определен политико-икономически кръг да атакува безпрецедентно кредитната институция. Противоречивите и на моменти манипулативни съобщения за състоянието на банката, давани от БНБ, прокуратурата, следствието и МВР допринесоха за възникването на сегашната криза.

 

Завеждаме колективен иск един път за увредени лица и претърпени от тях вреди и втори път за увредения колектив, относно увредения му колективен интерес. Става дума за няколко структуро определящи предприятия от военната промишленост, както и от служители в тези предприятия. Към колективния иск досега са се присъединили фирми и заводи от Русе, Пловдив, Плевен, Сопот, Лясковец, Варна и др., които понасят щети заради организираната атака срещу КТБ.

Обърнали сме се към адвокатска кантора в чужбина, която да заведе колективните искове и да отстоява нашите интереси пред международния съд в Люксембург.

 

Базираме се на чл. 379/1/ от ГПК. Предявяваме иск от името на всички, които претендират че са увредени от дадено нарушение на извършителя.

Имаме семейства, които трябва да издържаме и досега сме разчитали на работата си. Фирмите, в които сме служители, бяха възпрепятствани финансово да осигурят изпълнението на договорена вече продукция, за която има подписани надлежни договори. Кредитирането на тази дейност и осигуряването на ресурс за изпълнението на договорите бе гарантирано от КТБ. Досега проблеми с кредитната институция не само не сме имали, а всичко се е вършило в срок и с цел подпомагане изпълнението на договорите.

 

След атаките срещу КТБ и намесата на БНБ финансирането бе спряно. Спрени бяха и изплащанията на личните възнаграждения, включително и на болнични. По този начин бе попречено на цели предприятия и колективи да изпълнят договорената продукция и да реализират приходи. Това ни постави в изключително тежко положение, много от нас затънаха в дължгове, а предприятията ни освен дългове, трупат и неустойки. Вредите и пропуснатте ползи са за десетки милиони.

Политиците не предприеха никакви реални стъпки за решаване на кризата, а заговориха за национализация на банката, търсене на пари за покриване на евентуалните "дупки" в нея. Никой не говори обаче за виновниците тази криза да възникне въобще. Излиза, че има необосновани атаки срещу КТБ, атаки срещу офиси, свързани с банката, обвинения в публичното пространство, незачитане на банковата тайна, погазване на следствената тайна, неадекватни действия на следователи и прокурори, но виновни няма. Това е неприемливо! Разклатена би не само една банка, но и цели сектори от икономиката на страната. Пряко засегнати са над 15 000 служители и работници само от ВПК. Поне 150 000 са засегнатите в други сектори. Застрашена бе националната сигурност на страната.

 

Ще подадем колективен иск и до Окръжния съд като първа инстанция. Но заявяваме, че нямаме доверие в българската правораздавателна система. Нямаме доверие и в службите на МВР, които би трябвало да извършат разследване по случая. Не им вярваме, защото са зависими от същия политико-икономически кръг, който предизвика скандалите и кризата. С действията си те застанаха на страната на този кръг.

 

Засега запазваме в тайна имената на присъединилите се лица и предприятия към колективния иск, защото емисари на същия кръг, от когото се жалваме, оказват натиск и дори отправят заплахи. Има случаи и на оказван натиск от следователи и прокурори срещу служители. Вменява се на хората, че друг е виновен за критичната ситуация, а някои дори са карани да дават лъжливи показания срещу определени лица. Очакваме оставката на това правителство и даване мандат на служебен кабинет и тогава ще излезем открито пред обществеността и медиите, за да разкрием насилствените методи, с които си служат в момента МВР и прокуратурата, за да се сдобият със свидетелски показания.

 

Инициативен комитет

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7811 |20.05.2014 Стефан Апостолов: ДКЕВР не отчете нарушаване на правата на клиентите на ЧЕЗ . 2| 6537 |23.03.2014 Клиентите на ЧЕЗ с 16% по-ниски сметки през зимата . 31| 10235 |18.03.2011 Гневни клиенти притискат М-тел с иск за 100 милиона . 15| 13403 |15.03.2011 Тотал ТВ измами клиентите, прибра милиони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads