Реклама / Ads
1| 8467 |22.07.2014 ЕТНО КАЛЕНДАР

Празник на Мария Магдалена

.
Света Мария Магдалина, срещана и като Мария Магдалена, е християнска светица, предана последователка на Исус Христос, мироносица, която следва Христа до разпятието му и става свидетелка на възкресението му.Има разлики в почитането на Мария Магдалена в православната и католическата църкви.
 

В православната църква  се тачи Мария Магдалена основно  като една от жените мироносици, изцелена от седем бяса (Марк 16:9). Тя  се споменава  няколко пъти в четирите Евангелия.

В католическата църква дълго време нейният образ  неправилно се идентифицира с каещата се блудница Мария от сестрите Марта и Мария.
Тази  връзка между Исус Христос и Мария Магдалина е предмет на многобройни конспиративни теории и догадки, които понякога се приемат от вярващите като светотатство.

Според авторите на книгата “Свещената загадка” Мария Магдалена е била първо годеница на Христос, а след това и негова жена. Като доказателство се приема фактът, че тя се ползва с особена почит в Южна Франция. В нейна чест се строят  много църкви и манастири със статуи на жена с младенец, която  се смята за Мария с детето Исус.  В Южна Франция възникват легендите за Граала, свещената чаша, в която била събрана кръвта на Христос, когато е разпънат на кръста.

Според  "Свещената загадка" фактът, че Исус е имал семейство е бил неудобен за християнството. Освен четирите канонически Евангелия съществуват и други. За особено важни се смятат тези от Тома и от Филип, според които се предполага, че Исус е имал деца.

Мария Магдалена и децата й напуснали Свещената земя и се установили в Галия в съвременна Южна Франция. Косвено потвърждение на това се явява  почитта там към Мария Магдалена. Така прякото потомство на Исус пуснало в Галия свои корени – царската кръв на Давид, предадена от Христос на неговите потомци, се оказва в Южна Франция.

Това се е пазело в строга тайна в течение на почти четиристотин години. В V век потомството на Исус се слива с франките и се повява династията на Меровингите.

Според легендите  кралете от династията на Меровингите  притежавали способността да лекуват хората от най-страшни болести само с полагане на ръка, както това правел Христос.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7262 |06.04.2014 Пета Неделя на Великия пост. Преподобна Мария Египетска . 0| 7757 |05.12.2013 Празник на Св. Сава . 1| 9685 |22.07.2013 Почитаме св. Мария Магдалина днес . 2| 14502 |30.11.-0001 Цветница е - празник на надеждата, любовта и цветята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads