Реклама / Ads
1| 5459 |22.07.2014 НОВИНИ

Докери нахлуха в залата на ОбС в Бургас с викове "Мафия!

.
Протестиращите служители на Пристанище Бургас нахлуха в залата, където се провежда днешното заседание на Общинския съвет. Над 100 души се събраха тази сутрин пред сградата на Общината в знак на протест срещу намерението на Общината да стопанисва спорните 80 дка от Порта. Половината от протестиращите окупираха залата, като в момента изчакват решението на местните старейшини.
 

Недоволните разпънаха плакати с надписи „Ние искаме хляб за децата си” и други подобни. Пространството пред НХК се огласяше от викове „Мафия” и звук от свирки.

Работниците са силно обезпокоени от факта, че заради искането на кмета Димитър Николов Общината да стопанисва въпросния терен и намерението в този район да минава Зоната за свободен достъп, ще останат без работа.
Точката за Морска гара беше преместена на първо място и вече започнаха дебатите по нея. Минути след като започнаха изказванията по спорната точка, токът в залата спря. Това създаде допълнително напрежение и хаос.

В самата зала първи се изказа директорът на пристанището Николай Тишев. Той заяви, че идеята на докладната на кмета е от 1-во до 4-то корабно място да станат градинки.Сергей Янков от синдиката на пристанищните работници изказа съжаление, че вносителят на докладната Димитър Николов не е в залата.

"Очаквах, че и кметът на Бургас ще е тук, и областният управител, но но за жалост ги няма. Да закриеш работещо пристанище си е престъпление. Само за този месец печалбата е 360 хил. лв. за едно корабно място. В момента пристанището изплаща 2,5 млн. лв. общинска канализация. И в един момент искат да закрият кравата, която дава мляко", каза той.

Нели Петкова от КТ „Подкрепа“ на порта призова общинските съветници, когато гласувате тази докладна записка, да помислят за тези 230 работници оттук нататък как ще се изхранват и какво ще правят.Заседанието бе прекъснато за 15 минути заради оплакване от общинските съветници от НФСБ, че няма телевизионен сигнал от залата и дебатите се провежда в пълно затъмнение. Това беше съпроводено с викове "Мафия" от докерите.

След подновяването от БСП казаха, че застават зад исканията на пристанищните работници.

Напрежението отново се покачи, след като на трибуната застана Валентин Касабов от НФСБ. Той попита къде е кметът Николов и защо отново се е скрил. "Може би стои някъде на хладно и гледа какво ще се случи тук в залата" - заяви той.При тези думи голяма част от общинските съветници от ГЕРБ напуснаха залата. Това бе придружено с викове и освирквания от докерите.Касабов предложи докладната да бъде отложена и да се обсъди компромисен вариант, удовлетворяващ и двете страни.

От ГЕРБ защитиха кмета, като казаха, че той в момента е в Министерството на регионалното развитие. Грижел се за това трафикът в града да намалее.

Постъпи предложение от Християн Митев от НФСБ разискванията по проблема да се отложат за следващото заседание. По този начин да се предложи друг алтернативен текст от вносителя.

От ГЕРБ възразиха и казаха, че хората са тук, за да чуят решението и няма смисъл да се отлага.

Процедурното предложението на Митев бе отхвърлено.

Думата взе зам.-кметът Красимир Стойчев. Той заяви, че пристанището е златна мина. „Морската гара работи. Хората искат свободен достъп до пристанището и вие искате същото. Ами дайте да го отворим. На общината не й трябват корабни места, които да обработва. Разумно дайте да тръгнем към това да отворим пристанището, без да се нарушава товаро-разтоварната дейност“.

Докерите се съгласиха с него, но поискаха да се оттегли докладната.

Председателят на групата на БСП Евгений Мосинов заяви: "Като разбрахме, че кметът днес се е командировал някъде, при положение че от три седмици се знае за това, което ще се решава днес, се питахме кой го замества. Като разбрахме, че сте вие, г-н Стойчев, предлагам да оттеглите докладната записка." Красимир Стойчев каза, че от сряда започва отварянето на пристанището и за това са събрани 14 000 подписа на граждани. „Ние искаме нови работни месата и по-големи заплати“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4768 |07.07.2014 Десислава Атанасова: Ще влезем в залата за актуализиране на буджета . 17| 5258 |04.07.2014 TV7: В офисите ни нахлуха мутри на ББЦ! . 17| 5724 |12.06.2014 Руски танкове нахлуха в Украйна . 66| 5234 |28.05.2014 Орешарски влезе в парламента, ГЕРБ се изнесе от залата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads