Реклама / Ads
8| 4771 |22.07.2014 НОВИНИ

Скандално! Учителка води деца на зелено училище в двора си срещу 280 евро

.
Преподавателка от престижно столично училище осъществява незаконно туроператорска дейност, като организира палатков лагер (зелено училище) за деца между 8 и 11-годишна възраст от учебното заведение в личния си частен имот.
 

Лятното къмпингуване включва настаняване, хранене и допълнителни учебни занимания, които се осъществяват в крайно неприемливи условия, информира Комисията за защита на потребителите. Частната къща, собственост на учителката, се намира в село Бряговица, област Велико Търново. Проверка на КЗП установи, че децата се настаняват в двора на имота в палатки, които се построяват от родителите им. При лошо време нощуват в четири стаи с по три легла. Ползват единствена баня с два душа и една тоалетна клетка.

Осигурените закуска, обед и вечеря се приготвят в кухнята на домакина, без необходимия контрол по отношение на безопасността, което поражда съмнения относно спазването на санитарно-хигиенните изисквания за тази дейност. Самото хранене се извършва в пригодено за целта помещение в къщата, а при хубаво време – на открито. За тези условия всеки един от родителите е заплатил „скромната” сума от 280 евро без включен транспорт. Освен осъществяването на туроператорска дейност, без нужната регистрация, учителката извършва и друго нарушение на Закона за туризма. Тя предоставя туристическа услуга в некатегоризиран туристически обект.

Инспекторите на КЗП изискаха от преподавателката още договори с настанените деца и платежни документи за предлаганата услуга, както и удостоверение за регистрация за извършване на туроператорска/турагентска дейност и документи относно организирането и предлагането на туристическата услуга. КЗП сезира за случая Българската държавна агенция по безопасност на храните, Националната агенция по приходите, Регионалния инспекторат по образованието - Велико Търново и Министерство на образованието.

Експертите на КЗП съветват родителите, когато изпращат децата си на ученически екскурзии, да изискват договора за организирано туристическо пътуване, сключен от училището с регистриран туроператор. Следва да им бъде представена и предварителната програма, по която ще се проведе организираното туристическо пътуване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 4771 |27.06.2014 Станишев с мандат да води разговорите по политиките на ЕК . 1| 5004 |25.06.2014 Спипаха двама производители на ментета . 4| 4912 |21.06.2014 Експерт по водите: Има предпоставка за образуване на свлачища . 25| 4792 |19.06.2014 Станишев: ПЕС ще води преговори с приоритетни политики, които ще защитава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads