Реклама / Ads
37| 4784 |23.07.2014 НОВИНИ

Нинова: За една година 13 млрд. лв. стигнаха до 4 млн. българи

.
От днес Коалиция за България чрез своите председатели на комисии, а където няма председатели - зам.-председатели, започваме да отчитаме свършеното от нас и какво оставяме за довършване от следващия състав на парламента. Започваме с Комисията по труда и социалната политика, а от утре и другите колеги ще застанат пред вас със своите отчети. Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова.
 

 

Тя заяви, че изминалата година е била силна в областта на социалната политика – 13 млрд. лв. са стигнали до 4 млн. българи под различна форма на подпомагане на техния живот – деца, млади семейства, безработни младежи, хора с увреждания, военно инвалиди и пострадали от войните, работещи, които не са получили обезщетенията си от фалирали фирми. Нинова обяви, че Комисията по труда и социалната политика е провела 31 заседания, разгледани са 30 законопроекта на първо гласуване, 9 на второ, 3 ратификации, 11 отчети, доклади и програми. Тя допълни, че са проведени 7 изслушвания на министъра на труда и социалната политика и неговия екип, многократни срещи със синдикати, работодатели, представители на организации на майки, пенсионери и на хора с увреждания.

Зам.-председателят на ПГ на КБ припомни, че още миналата година е актуализиран бюджетът за 2013 г. с 40 млн. лв., с които допълнително са стимулирани социални дейности.

 

„2014 г. e  най-силният бюджет в социалната политика от 2000 г. насам и във финансово изражение, и като групи хора, които обхваща”, категорична бе тя. Като конкретни реализирани мерки тя посочи: увеличаването на майчинството за отглеждане на дете от 1 г. до 2 г. от 27 на 340 лв.; увеличаване на максималния осигурителен доход от  2000 лв. на 2400 лв.; замразяване на възрастта и стажа за пенсиониране; увеличаване на прага на максималната пенсия; възстановяване на действието на Швейцарското правило; актуализиране на пенсиите от 01.06; отпускането на коледни и великденски надбавки на пенсионерите. „Може би някой ще каже, че не е достатъчно. Със съзнанието сме, че не сме изпълнили всички очаквания на хората, но сме и със самочувствие за добре свършената работа в областта на социалната политика”, заяви зам.-председателят на ПГ на КБ.

 

Тя обясни, че остават 2 несвършени неща и поясни, че остава напълно готов законът за възрастните хора, само да бъде приет при добра воля от следващият състав на парламента. „Оставяме решен и въпроса с цялостната пенсионна реформа, която ще се прави от 1 януари догодина. Искаме и ще настояваме и в бъдеще по този въпрос да се търси национално съгласие, политически консенсус, да се търси устойчиво решение за пенсионната система, така че който и да управлява, да следва една политика, която да дава гаранции както на хората в предпенсионна възраст, така и на пенсионерите”, каза още тя.

 

Помолена да коментира работата на НС, тя обясни, че този парламент е бил труден и ефективен. „Свършихме добра работа при много трудни условия и много силен натиск за една година”, заключи Корнелия Нинова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4881 |22.07.2014 К. Нинова: На тези избори отиваме без АБВ . 0| 4931 |20.07.2014 Година затвор за нападателя на племенницата на Атанас Камбитов . 15| 4840 |19.07.2014 Караянчева: Имаме 10 милиарда заеми за 1 година . 93| 6818 |18.07.2014 Борисов: Най-добре би било една широка коалиция!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads