Реклама / Ads
23| 9113 |24.07.2014 НОВИНИ

М. Мурджов пред Фрог за състава на бъдещия парламент

.
Предишното служебно правителство ще остане в историята с костинбродската афера. Президентът трябва да внимава да няма нейни повторения. Случаят "Костинброд" завеща политическа нестабилност, нерешени проблеми и обвинения кой крив, кой прав. БСП, които твърдяха, че изборите са фалшиви, в един момент млъкнаха и управляваха страната 1 г. ГЕРБ, БСП и ДПС усложливо забравиха за аферата, коментира пред Фрог нюз Мирослав Мурджов, управител на агенцията за политически анализи Research Decision Making.
 

 

Нищо ново не ни се предлага на политическия терен вбъдеще, алтернативата отсъства. ГЕРБ са ясни със своята позиция – управляващите бяха лоши, при нас беше по-добре, ние сега ще се върнем. БСП след 27 юли най-вероятно ще бъде с друго амплоа, поне ще има редовен председател, а не в оставка. От новия председател зависи не само бъдещето на БСП, но и на България. При ДПС нещата изглеждат кристално ясни – там политически сътресения няма, има желание за подобряване на резултата. Това са партиите, това е статуквото, което беше и до момента. Оттам нататък има тотална неяснота, категоричен е Мурджов.

 

Партии като „Атака”, ВМРО, НФСБ имат една важна особеност  - че имат неясен идеологически образ, въпреки че твърдят, че са националисти. Трите партии са за национализация, но не и за национализъм. Чисто етническо противопоставяне не вярвам да се случи, то не съществува в дневния им ред. Събирателният образ на „врага” ДПС си планира стратегия – за развитие на България, на света, на Европа. Дебатът за етническото противопоставяне отсъства.

 

При „България без цензура” там нещата са също мъгляви. Партията няма ясен идеологически облик. Лута се. На предишните избори Бареков беше националист, след като стана евродепутат, след това се обави за консерватор.    

 

При Реформаторския блок ситуацията е още по-сложна. От една страна имат възможност да влязат в Народното събрание, от друга – трябва да влязат с по-голяма сила от тази, която реализираха на евроизборите, за да могат след това да имат моралната претенция да бъдат коалиционен партньор на ГЕРБ и да търсят сближаване на база ЕНП, на база реформи, публична политика. От друга страна, на въпроса дали ще управляват с ГЕРБ, те отговарят: Ние имаме забележки. Самите реформатори нямат представа какво искат. Основният въпрос, на който трябва да отговорят, е: Искат ли да управляват България или не искат, посочва Мурджов.

 

ВМРО отдавна от националисти станаха коалиционисти. Това беше моята партия. На всички избори излизат с нови коалиции. Това убива  идентичността. Моят съвет към Валери Симеонов е да гледа недълготрайно на този съюз. Нека да видим обаче дали ще се сформира. И на предишните избори имаше заявка, че ВМРО и „Атака” ще правят патриотичен блок. Аз лично не вярвам на патриотичния блок, тъй като партиите, които го представляват, са носители не на автентичен национализъм, а на примитивен национализъм. ВМРО и НФСБ ще ни убеждават да гласуваме за тях с мотива да не допуснем турците да дойдат на власт, а не защото ще направим България по-спокойна, хората по-богати, завърши Мурджов.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6115 |24.07.2014 ВМРО пред Фрог: Ексдепутатът Д. Аврамов се представя за наш отцепник . 15| 4904 |23.07.2014 Протест на радостта пред парламента . 8| 5152 |23.07.2014 Фрог научи: Оставка сега или до утре сутрин . 7| 5621 |23.07.2014 Шофьори пред Фрог: КАТ ни иска пари за неговорене по GSM

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads