Реклама / Ads
4| 7569 |25.07.2014 ПОЛИТИКА

Financial Times: Служебното правителство-от близки до президента

.
Българският парламент одобри оставката на премиера Пламен Орешарски и правителството му след 14-месечно бурно управление, проправяйки път към предсрочни избори през октомври, пише британският в. "Файненшъл таймс”.
 

Предстои президентът Росен Плевнелиев да назначи в началото на следващия месец служебно правителство, което да управлява страната до изборите на 5 октомври. 

През лятото ще настъпи преструктуриране на политическото пространство, коментира "Файненшъл таймс”. Има вероятност десноцентристите да излязат с мнозинство от изборите, казва анализаторът от Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов, цитиран от вестника.

 

При задаващите се предсрочни избори, служебното правителство ще се стреми да закрепи кораба и да поправи отношенията с Европейския съюз. Очаква се изборите да доведат на власт дясната опозиция с надежда тя да възприеме по-реформистки и западно ориентиран подход.

 

"Файненшъл таймс" цитира политолога Владимир Шопов, който очаква служебният кабинет да бъде съставен до голяма степен от близки до президента Росен Плевнелиев хора и от обществени фигури, известни с проевропейските си и проатлантически възгледи.

 

Кабинетът ще има много различни мнения и разбирания от тези на досегашното, а по отношение на политиката, то ще бъде необичайно служебно правителство, тъй като ще трябва да се заеме с множество спешни политически проблеми, които изискват незабавно внимание, смята политологът.

 

Всекидневникът цитира и по-скептична позиция, на Цветослав Цачев от "Елана трейдинг", според когото служебният кабинет само ще запази настоящото статукво, което представлява наследството на бившето правителство и последния парламент - липса на реформи в енергийния сектор и пенсионната система, корупция и изключително зле функционираща държавна администрация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6519 |24.07.2014 Пламен Орешарски: Още е рано да кажа кой предложи Пеевски . 5| 6983 |24.07.2014 Политолог пред Фрог: ББЦ е идентична с ДПС, парите я държат . 14| 6584 |23.07.2014 Политолог пред Фрог: Оставка добре, но управляващите ще са същите . 52| 8154 |23.07.2014 В „България без цензура” хаос, партньорите напускат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads