Реклама / Ads
56| 10658 |26.07.2014 НОВИНИ

А.Тодоров: Секта на зелените чорапи държи на верижка политическия елит

.
Верен на своите възгледи и последователен в разследванията си политологът Антон Тодоров за пореден път нападна в сутрешния блок на Нова телевизия военното разузнаване и президента Росен Плевнелиев.
 

Секта на зелените чорапи държи на верижка целия политически елит.Той припомни, че шефовете на военното разузнаване Веселин Иванов и Митко Троански не са спазили обещанието си да  разсекретят около 33  000 документа на това ведомство.Разсекретяването им, според него, ще хвърли сметлина върху много неща в България, включително и по въпроса за икономическите досиета.

Президентът призова за отваряне на "досиетата КТБ”, за да си гради имидж. Казаното от него е чист фойерверк и надуване на балон”, каза Антон Тодоров. Той  припомни още на президента Росен Плевнелиев, че е радетел за разсекретяване на досиетата на КТБ, а преди време сам назначава за служебен премиер Марин Райков, който е сътрудник на същото това Военно разузнаване.

Идеята за отваряне на икономическите досиета започна от бившия президент Гоце.Преди няколко месеца имаше одит в банката от международна компания. Не видяха ли тези диспропорции. Оказа се, че и в нея работят българчета, разсъждава политологът.Атанас Мерджанов шеф на вътрешната комисия и на парламентарната група на БСП, каза преди време, че има секретен одитен доклад за КТБ. Че има наличност от 2 млрд. лв. и после нищо, допълни той, коментирайки предложението на президента за разкриване на икономическите досиета на банката.

И според доц. Николай Иванов, бивш шеф на Бюрото за финансово разузнаване, който участва в предаването,  е нужен международен одит на КТБ. "Струва ми се, че е доста трудно осъществимо отварянето на "досиетата КТБ", както иска президентът Росен Плевнелиев, тъй като банковата дейност се регулира от много закони”, на мнение е доцентът. 

 

"Ако искаме да отворим досиетата, трябва да видим кои точно – кредитните или досиетата на депозантите, защото това са две различни неща. Едното е, което са дали в банката, а другото – което са взели. Тук идва Законът за личните данни, както и доста други закони, които биха попречили на това”, обясни доц. Иванов.

 

На въпрос дали е възможно да се стигне до голяма злоупотреба и сметките на КТБ да платят данъкоплатците, той коментира, че е възможно, защото много от схемите за пране на пари минават през кредитите. Според доц. Иванов всеки, който има влог по-голям от 100 000 евро, трябва да бъде проверяван.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4789 |06.07.2014 ЧЕЗ Разпределение отново е сред най-зелените компании в България . 2| 5552 |16.02.2014 „Партия на зелените” сама на евроизборите . 11| 5951 |12.02.2014 "Зелените" с иск срещу държавата заради Странджа . 29| 5868 |14.01.2014 Паси: НАТО отива в историята; идват зелените човечета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads