Реклама / Ads
0| 7547 |27.07.2014 ЕТНО КАЛЕНДАР

Православните християни честват Св.Седмочисленици

.
Българската православна църква отбелязва днес паметта на Св. Панталеймон и Св. Седмочисленици Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (днес Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Според житието му той бил отначало езичник и носел името Панталеон (от гръцки - Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки - Всемилостив).Имен ден празнуват: Добрин, Пантелей, Добри, Добрина.
 

Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и след това станал придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир "Св. Панталеймон". Още в първата българска държава почитта към св. Пантелеймон е била голяма. Това показват двата манастира, носещи неговото име в Преслав и в Охрид, където били създадени също медицински школи и лечебници. В София паметта на светеца се чества като храмов празник в кварталната църква в Бояна. Също така на няколко места в страната има храмове и параклиси в негова чест, а също и манастири: Присовският край Велико Търново, Обидимският, недалеч от Добринище, и манастирчето край Смолян.

Втори храмов празник има и светата обител "Св. Богородица - Живоприемни източник", над Гоце Делчев, Неврокопска епархия, посветен на Св. Пантелеймон. Манастирът е женски и през последните години в следствие на неуморните усилия на игуменката - сестра София претърпя сериозно развитие.

Денят се приема за подходящ за пътуване, откъдето е и името му Пантелей Пътник. Имен ден празнуват: Добрин, Пантелей, Добри, Добрина. На този ден се чества и успението на свети Климент Охридски. По древна традиция на този ден Църквата е отредила да се чества паметта на седемте славянски просветители: св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно под хубавото име Седмочисленици. На 27 юли, от 9.00 часа, светата Литургия в столичния храм "Св. Седмочисленици" по повод храмовия празник ще възглави Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит в съслужениБил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и след това станал придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир "Св. Панталеймон". Още в първата българска държава почитта към св. Пантелеймон е била голяма. Това показват двата манастира, носещи неговото име в Преслав и в Охрид, където били създадени също медицински школи и лечебници. В София паметта на светеца се чества като храмов празник в кварталната църква в Бояна. Също така на няколко места в страната има храмове и параклиси в негова чест, а също и манастири: Присовският край Велико Търново, Обидимският, недалеч от Добринище, и манастирчето край Смолян.

Втори храмов празник има и светата обител "Св. Богородица - Живоприемни източник", над Гоце Делчев, Неврокопска епархия, посветен на Св. Пантелеймон. Манастирът е женски и през последните години в следствие на неуморните усилия на игуменката - сестра София претърпя сериозно развитие.

Денят се приема за подходящ за пътуване, откъдето е и името му Пантелей Пътник. Имен ден празнуват: Добрин, Пантелей, Добри, Добрина. На този ден се чества и успението на свети Климент Охридски. По древна традиция на този ден Църквата е отредила да се чества паметта на седемте славянски просветители: св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно под хубавото име Седмочисленици. На 27 юли, от 9.00 часа, светата Литургия в столичния храм "Св. Седмочисленици" по повод храмовия празник ще възглави Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит в съслужение със софийския викарен епископ и храмовото духовенство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6544 |06.01.2012 Днес е Богоявление, арменците честват Рождество . 3| 10114 |05.11.2011 Мюсюлманите честват Курбан Байрам . 3| 6877 |01.08.2011 Мюсюлманите честват свещения месец Рамазан . 0| 7825 |04.05.2011 6 май - свят ден за християни и мюсюлмани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads