Реклама / Ads
10| 8326 |29.07.2014 АКТУАЛНО

Сигнали до прокуратурата и БНБ за разкриване на банкова тайна внесоха директори на КТБ

.
Временно отстраненото ръководство на КТБ АД в лицето на четиримата изпълнителни директори на банката подаде сигнал до подуправителя на БНБ, ръководещ управление “Банков надзор” и жалба до Софийската градска прокуратура (СГП). В тях се посочва, че представители на „Протестна мрежа“ и вестник “24 часа” са разкрили банкова тайна, с което са нарушили Закона за кредитните институции (ЗКИ).
 

В предаване по „Нова телевизия" на 23 юли четирима представители на „Протестна мрежа“ - Асен Генов, Георги Илиев, Николай Стайков и Любомир Авджийски потвърждават, че са разпространили списък на хора, които имат или са имали депозит в КТБ АД, както и на кредитополучатели от банката. Те споменават поименно клиенти на банката, обявяват подробности по теглени от клиент на банката кредити, вкл. периоди на отпускане и погасяване, вид, цел и др.

Присъстващите в студиото признават, че издават банкова тайна, но според един от тях – с квалификация на юрист - „само служителите на банката, включително синдици, квестори и др." имат задължението да опазват сведенията, които са банкова тайна.

Подобно твърдение е несъстоятелно. Обстоятелството, че вече има разпространена информация не трансформира задължението за пазене на банковата тайна в право за нейното разпространение, а е основание за налагане на наказание на повече от един нарушител“, посочват директорите на КТБ.

Те допълват, че публичната проява на представителите на „Протестна мрежа" е съчетание от нахвърляни, но целево подбрани единични факти, необосновани квалификации и неподкрепени от закона изводи, с които се създава негативна представа за КТБ АД и се понижава доверието в нея като добре работеща и спазваща закона банка. Поради това те искат БНБ да предприеме процедура за налагане на административно наказание по чл. 152а, ал. 2 от ЗКИ – глоба от 5 000 до 10 000 лв.

Пример за невярно твърдение е също и изявлението на представителите на „Протестна мрежа", че най-популярният седмичник, онлайн агенция и двама известни финансови експерти са в конфликт на интереси по отношение на КТБ, когато убеждават обществото, че банката трябва да бъде спасена, защото са депозитори в банката.

Това заявление е от категорията на лъжата и манипулацията. Понятието „конфликт на интереси" има точно определено значение. Нито печатно издание, нито електронен сайт, нито клиент на банката може да изпадне с КТБ в конфликт на интереси. Ето защо се налага изводът, че целта на направените инсинуации е да се внуши на обществеността, че изказаните в полза на КТБ мнения са необективни и са продиктувани от някакъв неясен интерес“, се казва още в сигнала до БНБ.

Двама от представителите на „Протестна мрежа" правят в ефир извод, че на последното заседание на Общото събрание на акционерите на КТБ представеният отчет за дейността на банката е бил неверен. С това неподкрепено с доказателства обвинение с лекота се приписват престъпни действия на хората от банката, изготвили отчета, без те да са извършили такива деяния, уточняват директорите на КТБ.

Подобно безразборно тиражиране на информация, която е банкова тайна, си позволява и вестник „24 часа“, поради което временно отстранените директори на КТБ са изпратили сигнал срещу изданието до прокуратурата за установяване има ли извършено престъпление.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 10228 |21.07.2014 Клиенти на КТБ: Ще съдим прокуратурата, МВР и БНБ . 7| 12220 |12.06.2014 Организации със сигнали срещу следователя Петьо Петров . 39| 14660 |12.10.2010 Провал за прокуратурата - съдът пусна Трактора и "наглия" Лебешковски от ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads