Реклама / Ads
5| 4959 |30.07.2014 НОВИНИ

Ген.Михов: Има пропаст между политическото и експертното във властта

.
Ситуацията в България е тежка и за мен е безкрайно обидно да имаме едно ничие правителство. Така ген. Михо Михов, член на Гражданския съвет на АБВ, коментира събитията от политическото настояще в предаването NewsRoom по TV7. Той изрази опасения от огромната пропаст, която се очертава между политическото и експертното в държавното управление.
 

„Благодарение на тази пропаст днес доведохме положението дотам, никой да не казва – това е нашето правителство. Това е много обидно. По-погрешното е, че се залага не на отиващото си свършено, а на настоящото служебно правителство, на което се възлагат чудовищни функции – да тегли заеми... Нека се върнем към конституцията – служебното правителство следва да осигури нормални избори, а не такива, каквито видяхме на евровота. Служебното правителство трябва да осигури живота на хората след толкова природни бедствия, да изплаща ДДС редовно, за да не загине бизнесът в следващите месеци”, каза ген. Михов. Той обясни, че това не означава да бъдат ограничени правомощията на служебния кабинет, но да изпълни конституционните си задължения, тъй като и ако и този път няма масови избори, то ситуацията в страната би се влошила още повече.

Що се отнася до идеята на АБВ за промяна на формата на държавно управление, ген. Михо Михов обясни,че президентската република е зряло тълкувание, процесът за което ще върви бавно и постепенно напред. Преди това трябва да бъде въведена смесената избирателна система, трябва да бъде проведена серия от граждански дискусии по въпроса. Форматът президентска република може да бъде наложен единствено чрез референдум, категоричен е ген. Михов.

„Формата „месия” не работи. Месията трябва да бъде президента, когото сме избрали. И като не върви в пътя – импийчмънт. И трябва да дойде качественият човек, който ще назначи министрите и ще носи отговорност за тях, тъй като днес отговорностите се размиват, обясни генералът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5011 |30.07.2014 Орешарски: Установихме нов тип отношения между държава и бизнес . 2| 5675 |28.07.2014 Затварят Цариградско между Окръжна болница и 4-ти километър . 32| 6487 |28.07.2014 Р. Миланов: Дори косвена връзка няма между Борисов и убийството на Илия Павлов . 26| 4943 |26.07.2014 Професори: Няма да има коалиция между ГЕРБ и ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads