Реклама / Ads
36| 19056 |31.07.2014 ЪNDERGROUND

Скандал! Прокурори изнасят още досиета от КТБ

.
Да се изнесат още оригинални кредитни досиета от КТБ в прокураутрата и следствието. Това е разпоредил зам.-гламвият прокурор Борислав Сарафов на десетимата обвинители и следователи, разследващи случая с Корпоративна търговска банка. Става въпрос за определени досиета, които са на фирми и лица, свързани по някакъв начин с депутата от ДПС Делян Пеевски. Това научи Фрог нюз от източници, близки до разследването.
 

 

Случаят с оригиналните досиета е скандален, защото практиката е разследването да ползва копия от тях. Въпреки това още преди три седмици следователи и прокурори са изнесли оригинални документи за кредити на фирми и лица от банката. Предполага се, че те се съхраняват в следствието, но при какви условия - не е ясно. Не е ясно също колко и какви хора имат достъп до тях. Новото разпореждане е да се измъкнат още оригинални папки с мотив да бъдат проверени. Никой обаче не знае какво точно означава прокурори и следователи, които не са специалисти по финансови въпроси да ровят в досиетата и дали е гарантирана банковата тайна.

 

Най-активни в това отношение са прокурор Иван Гешев и следовател Иван Иванов. Това са същите, които дадоха безпрецедентно интервю като дует за в "24 часа". Тогава техни колеги се шегуваха, че спокойно двамата могат да се явят в някое от тв шоутата и да спечелят награда за мъжко дуо под диригентството на виден отвсякъде политик...

 

По повод сагата с досиетата експерти смятат, че е възможно на по-късен етап да се окаже, че някои от документите липсват, че са били при един следовател, след това при прокурор, после в някоя канцелария и така следите да се заметат. По този начин кредити за десетки милиони по сделки в енергетиката, Железопътна инфраструктура, Булгартабак, Лафка и др. могат да се окажат без оригинални досиета.

 

Възстановяването на информацията е трудна и обречена работа. По този начин големи длъжници ще се "освободят" от дълговете си. Това всъщност е една от целите на истерията срещу КТБ.

 

Другата цел е банката все пак да се докара до одържавяване, какъвто бе първоначалния замисъл и да се изкупят дълговете на структуроопределящи предприятия за жълти стотинки. Отпорът на експерти, политици и някои медии обаче попречи този план да бъде реализиран за нула време, както са се надявали авторите на войната срещу Цветан Василев и банката му.

 

В прокуратурата били бесни на публикациите, че има европейска заповед за задържането на банкера Цветан Василев в медии, собственост на семейството на Пеевски. Такава нямало, защото все още нямало повдигнато обвинение срещу Василев. Три седмици държавното обвинение и по-точно подбраните прокурори и следователи, които нищят скандала с КТБ, се мъчат да скроят обвинение срещу мажоритарния собствеик на банката. Те обаче били предупредени, че обвинението трябва да съдържа годни доказателства и тези, за да не се издънят, както стана с обвиненията за убийство на Пеевски. Тогава се наложи главният прокурор Сотир Цацаров да признава, че е допусната грешка и за обвинените "убийци" на Пеевски няма нито едно доказателство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 12661 |18.07.2014 Скандал! Подслушват масово съдии и журналисти . 9| 11185 |22.03.2014 По-тежки присъди за "Килърите" искат прокурори, адвокат се отказва . 50| 18700 |03.10.2013 Скандал! ВСС обслужва Октопода, „губи” неудобни писма . 5| 10768 |12.12.2012 До г-н Б. Найденов: Има ли прокурори в Ловеч и Тетевен?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads