Реклама / Ads
7| 5337 |01.08.2014 НОВИНИ

Подписахме с „Уестингхаус” за строежа на 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй”

.
Американската енергийна компания „Уестингхаус“ обяви, че след консултации с всички български политически партии е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ „Козлодуй“. Това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства. Ядреният реактор на „Уестингхаус“ АР1000 беше избран от българската страна. През декември 2013 г. страните влязоха в ексклузивни преговори, последвали предпроектно проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, проведено след търг, обясняват от компанията.
 

„Уестингхаус“ ще предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него. През следващата година „Уестингхаус“ ще проведе конкурентен търг, в съответствие с българските и европейските правила за провеждане на обществени поръчки, за изграждането на реактора. Очаква се в процеса на строителството да се включат български и международни строителни компании.

Планира се реакторът АР1000 да влезе в експлоатация до 2023 г. Като базова мощност с нулеви въглеродни емисии, блокът ще отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство за конкурентоспособна и нисковъглеродна енергия за следващите 60 години.

„Радваме се, че АЕЦ „Козлодуй“, част от групата на Български енергиен холдинг ЕАД, правим тази значима следваща стъпка, за да предоставим на България и Европа най-модерната ядрена технология в света към момента – реакторът АР1000“, каза Дани Родерик, президент и главен изпълнителен директор на „Уестингхаус“.

„Ядреният реактор АР1000 ще предостави уникално съчетание от ползи за България: ненадмината безопасност, лицензиране, сигурност и икономическа ефективност на проекта, създаване на работни места, технологична диверсификация и разнообразяване на горивата, в съответствие с политиките и стандартите на ЕС. Няма други алтернативи, които да постигат тези важни цели в такъв мащаб. Реакторът АР1000 ще създаде над 15,000 преки и косвени работни места в България. Проектът ще подпомогне създаване на десетки българо-американски търговски партньорства в ядрения сектор и други производства, както и ще установи постоянен обмен на научно и технологично познание и възможности за развитие“, обясни Родерик.

Това споразумение е поредната демонстрация, че реакторът АР1000 е изборът на технология за ядрения сектор в Европа и в световен мащаб. Наскоро „Уестингхаус“ сключи споразумение за доставка на три ядрени реактора АР1000 за проекта „Муурсайд“ на „Ню Дженерейшън Лимитед“ в Западна Къмбрия, Великобритания, в партньорство с „Тошиба“ и GDFSUEZ, припомнят от там.

Споразумението по никакъв начин не поражда обвързващо решение за продължаване на проекта – за никоя от страните. Целта на това споразумение е да се осигури основа за продължаване на проекта, чрез ползотворно партньорство, за да се постигнат следващите ключови споразумения и да се получи добро финансиране, обясняват още от компанията.

Изграждането на новата мощност ще зависи от бъдещите споразумения, свързани с проектиране, доставка и строителство (EPC). Освен това трябва да се постигне взаимно съгласие по условията и реда на финансиране, допълват от там.

„АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД е дъщерно дружество на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и бе създадена специално за целите на разширяването на АЕЦ „Козлодуй“. АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД е дъщерно предприятие на „Български енергиен холдинг“ ЕАД. АЕЦ „Козлодуй“ има над 40 години опит в изграждането и безопасната работа с атомни електроцентрали в България. Понастоящем предприятието работи с два блока VVER-1000, като произвежда над една трета от електричеството на страната.

БЕХ ЕАД е акционерно дружество със 100% участие на държавата. Холдингът включва Мини „Марица изток“ ЕАД, ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД, АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД, НЕК ЕАД, ЕСО ЕАД, „Булгаргаз“ ЕАД, „Булгартрансгаз“ ЕАД и „Булгартел“ ЕАД.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5596 |03.04.2014 Стандарт в строежа на ромски жилища - по 7,5 кв.м. на циганин . 10| 5762 |24.02.2014 Ангел Найденов: Няма нарушения при строежа на оградата по границата с Турция . 14| 6701 |16.12.2013 Подписахме два договора с Китай . 6| 6424 |29.07.2013 Протест спря строежа на АМ "Марица"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads