Реклама / Ads
10| 22776 |07.08.2014 ЪNDERGROUND

Батков губи "Стандарт", даде "Левски" на Пеевски и Трактора

.
Тодор Батков
Ще тръгнем от емоционалното изяление на Тодор Батков по повод дълговете на в. "Стандарт". Вече бяха публикувани нотариални покани към съсобственика на вестника, фирмата "ГМ Прес" АД, представлявана от Кирил Захариев.
 
Батков обаче се гневи и отрича това да е вярно. И говори пред журналисти в Бургас: "Стандарт" е стандарт и по отношение на журналистическа етика, и по отношение на актуалност. Ние се стремим да се придържаме към фактите, когато има проблем - ние не можем да седим безучастни. "Стандарт" не е получил нито стотинка от фирмите-бушони на Цветан Василев - "Булит 2007", снаряди, ракети и така нататък, с които са източени милиарди. Ситуацията в медиите става все по-тежка. До преди няколко години "Стандарт" се самофинансираше, но сега се налага да субсидирам по-малко моето издание, слава Богу - малко". Цитатът е взет от електронното издание на "Стандарт".

 

Така вижда нещата Тодор Батков. И понеже говори за факти, налага се да му припомним някои от тях.

Преди два дни в интернет бяха публикувани факсимилета на нотариални покани към "ГМ Прес" АД, съиздател на "Стандарт".

Първата нотариална покана от "Булит 007" ЕООД с управител Димитър Свещаров към "ГМ Прес" АД (съсобственик на в. "Стандарт"), представлявана от Кирил Захариев е за възстановяване по силата на договор между двете фирми 2 млн евро. Договорът е от 07.09.2011 г. Надлежно подписан от Захариев и Свещаров.

Следва друга нотариална покана към "ГМ Прес" за 600 000 евро. Има и трета - също за 600 000 евро.

Четвъртата е за 700 000 евро.

Петата е за "скромните" 2,5 млн евро.

Общо дългът е 6,4 милиона евро или над 13 млн лева.

Към тази сума вече са начислени лихви, защото от датата на подписване на договорите, не е погасен нито лев.

Толкова за фактите, които Батков толкова много обича. Той е юрист и отлично знае, че рано или късно тези пари ще трябва да се връщат, а ако това не стане - следва една друга процедура. Нарича се: Адио, "Стандарт".

Темата "Левски"

Вероятно поради наситеното със събития и световен футбол лято, феновете на синия клуб, може би не разбраха, че в един момент любимият им клуб се оказа под контрола на вече бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и главният обвиняем по делото "Октопод" - Алексей Петров. Комбинацията изглежда странна само на пръв поглед. Това е така, защото официално нито Пеевски, нито Петров, известен още като Трактора, стоят с имената си в търговския регистър съответно на "Дигерасо Лимитид" и "Лев инс". Но иначе двамата си приличат по много неща. Най-вече по начина им на правене на бизнес: никъде не фигурират, но контролират десетки фирми, живеят нашироко, охраняват ги гардове, а имотите им за милиони, се водят на други хора. Иди, че доказвай догадките на обществото. Приличат си и по връзките в магистратурата. Там са ненадминати. И двамата обичат политиката, но докато Пеевски е в нея на 100% чрез ДПС, Петров - Трактора се пробва твърде неуспешно за президент на държавата. (Първанов иска президентска република?!)

Но да се върнем към темата. Както вече е известно неотдавна застрахователното дружество "Лев инс" стана генерален спонсор на "сините". А на генералния спонсор думата винаги тежи.

Ето някои публикации, които описват с факти случилото се.

В. "Дневник" от 20.07.2014

Банкерът Цветан Василев отрече да е давал заем на Тодор Батков, свързан с футболния "Левски", както заяви президентът на клуба в петък в отговор на материал на "Капитал".

"Как г-н Батков е договорил с мен заем, при условие че не е говорил с мен, а с г-н Делян Пеевски и адвокат Александър Ангелов", заяви банкерът днес, цитиран от няколко сайта.

В петък вестник "Капитал" разкри, че ден преди Коледа през 2011 г. свързаната с Цветан Василев фирма "Билдинг рисорт" е отпуснала паричен заем на кипърското дружество "Дигерасо Лимитид", за да финансира покупката на акции в "Левски" и половината от дълга на клуба към Батков.

В спешно включване по "Дарик" след излизането на материала (след като преди това не намери за необходимо да разговаря с "Капитал") Батков заяви, че въпросното дружество е негова собственост, а не на Делян Пеевски. Той дори обяви, че се е амбицирал да докаже това и ще извади необходимите документи.

Батков все пак призна, че е получил заем в труден момент от Цветан Василев. Банкерът обаче отрича тази версия.

"Ако съм му дал заем, защо залогът на 39% от акциите на "Левски" не е в моя полза, а е в полза на подставените лица, свързани с този кредит? Ако кипърската фирма, в която г-н Батков е заложил 39% от акциите на "Левски", е 100% негова собственост, каква е логиката да дава в залог акциите на "Левски" сам на себе си? Кого лъже с този залог г-н Батков", допълва Василев.

Според публикуваните документи кипърската офшорка "Дигерасо Лимитид" е придобила 195 хиляди обикновени поименни акции и 120 хиляди поименни привилегировани акции от капитала на "ПФК "Левски" АД, както и 50% от всички вземания на Тодор Батков към футболния клуб, като цената на цесията е 184 хил. лв.

Офшорката е придобила 39% от обикновените поименни акции и 48% от поименните привилегировани акции, или общо 42% от капитала на клуба.

Фирмата-кредитор "Билдинг рисорт" е собственост на "Ареском", която от своя страна е 100% собственост на Александър Радев. Дружеството е от съзвездието фирми около банкера Цветан Василев и е заложено в КТБ в края на 2009 г. срещу заем от 2 милиона лева.

Така че, каквото й да говори Батков, Делян Пеевски държи 42% от капитала на клуба. Последният не кава нищо. Което говори много...

 

Генералният спонсор Алексей Петров пък многократно отрича да има нещо общо с компанията "Лев инс".

 

Ето обаче какво описва документ, изпратен на електронната ни поща преди повече от година. Той е с американски адресат. Не гарантираме неговата автентичост, но съдържанието е показателно само по себе си и по него всеки може да направи своите изводи. Каквито й да са.

 

National Security Agency/Central Security Service, NSA/CSS


Алексей Петров /АП/ е собственик на Лев Инс

On November 20, 1998 ”) shareholders holding 50% each in ZK “Levski Spartak” (now “Lev Ins) are:

На 20 Ноември, 1998 (когато променя собствеността, за да запази лиценза си) акционери на ЗК Левски Спартак (сега Лев Инс) са:

1/Meir Haim Ovadia

BG ID 166425170

BG passport 4512036610, 12. 11. 04

Israeli passport 9002622 26.12.96, Tell Aviv

Represents
Представлява MEIR CLASIC FURNITURE LTD Меир Класически Мебели

Reg No 511889651 регистрационен номер

10 Rozhansky Street, New Ind.Zone

75706 Rishon Lezion, Israel

phone: +972 3 961 7576

www.nicoletti.co.il

Meir Ovadia was investigated by BG authorities for money laundering in 2001 (related to Bulbank fraudulent transactions). Charges were dropped by prosecutor Tzeko Yordanov, most probably under chief prosecutor Filchev’s instructions.

Меир Овадиа беше разследван от БГ власти за пране на пари през 2001 (във връзка с измама в Булбанк). Разследването е прекратено от прокурора Цеко Йорданов, най-вероятно по инструкции на Филчев.

Meir Ovadia and his son Rafi Ovadia are currently facing a draft indictment for theft and fraud, filed by the Tel Aviv District Attorney Dec 2008. The indictment says the Ovadias fraudulently borrowed money from Bank Leumi by taking advantage of the elder Ovadia’s friendship with Menachem Friedman, CEO of Bank Leumi UK, to obtain loans based only on asset statements. Friedman approved the loans while “turning a blind eye to the validity of the details provided or the ability or intention to repay the loans. In some cases Friedman was even aware of the false premises”, the draft indictment states.

Меир Овадия и синът му Рафи Овадия имат обвинение (информация към 2010 година) от прокурора на Тел Авив с дата Декември 2008. Обвинението твърди, че двамата са получили по измамен начин заем от банка Леуми. Овадия баща се възползва от приятелството си с изпълнителния директор на английскиа клон на банката – Менахем Фридман и получава заеми единствено на база списък с изброени активи (като обезпечение). Фридман одобрява земите, като си “затваря очите за валидността на обезпечението, както и за способността и намерението на длъжника да изплати заемите. В някои случаи дори Фридман е бил наясно, че твърденията на кредитополучателя са неверни”, се казва в обвинението.

2/ Yakov Weininger (does not speak Bulgarian)

Яков Вейнингер, не говори БГ

Israeli ID 41775859

Israeli passport 10903636 , 27.12.2004, Rishon Le Zion, valid until 26.12.2014

Represents YAAD PIRZUL (1984) LTD, reg No 511029340 (furniture business)

Представлява Ияд Пирзул, мебелен бизнес

27 Kibbutz Galuyot Str, Tell Aviv 66078

phone: +972 3 683 5233

www.pirzul.co.il

It is evident, that both Meir Ovadia and Yakov Weininger are acting as nominees for Alexei Petrov / Iva Pavlova, who are the real owners of the shares in “Lev Ins”.

Очевидно е, че двамата господа Мейр Овадия и Яков Вейнингер са подставени лица на Алексей Петров / Ива Павлова, които са реалните собственици на акциите на Лев Инс.

Meir Ovadia has issued a general power of attorney to Iva Pavlova, where she has full rights over his shares, including the right to sell them at her discretion.

Меир Овадия е издал ГЕНЕРАЛНО ПЪЛНОМОЩНО на Ива Павлова, в което се описват нейните пълни права варху акциите, включително правото да ги продава по нейно усмотрение.

Ms. Pavlova has in turn authorized Blagoi Kolev (4603236302), a professor at the UNSS, to represent the shareholder at the shareholders meetings.

Павлова от своя страна упълномощава Благой Колев (ЕГН 4603236302), професор в УНСС, да представлява акционерите на акционерните събрания.

Yakov Weininger has issued a general power of attorney to Tanya Naydenova Moncheva-Pamukchieva (6811156295), who in turn has given a general power of attorney to Iva Pavlova.

Яков Вейнингер издава ГЕНЕРАЛНО ПЪЛНОМОЩНО на Таня Найденова Мончева – Памукчиева ЕГН 6811156295, която от своя страна издава генерално пълномощно на Ива Павлова.

Contrary to that, a real shareholder always issues only specific powers of attorney with a concrete purpose and limited span and with short validity period. For reference, pls see the powers of attorney issued by Julius Baer (now Artio) to ING (their custodian in BG) related to representation at the shareholders meetings of “Lev Ins”.

В реалния бизнес свят, действителен акционер винаги дава само специфични пълномощия с конкретна цел и ограничени обхват и срок на валидност. Например, Юлиус Баер (който придоби 10% от Лев Инс) упълномощава ING банка (техен доверител в БГ) само да ги представлява на общото събрание на Лев Инс и с подробни инструкции как да гласува по всяка точка от дневния ред.

2007 shares transaction:

Продажба на акции на Лев Инс през 2007 година

1,224,550 shares of “Lev Ins: sold to Julius Baer International Equity Fund (Fund number 01T1) registered in the Commonwealth of Massachusetts under number T00393123 with registered address 330 Madison Avenue, New York 10017, USA, for the total consideration of USD 22,594, 945.

1,224,550 акции (10% от капитала) на Лев инс се продават на Julius Baer International Equity Fund , регистриран в Масачузетс САЩ, на цена 22, 594,945.00 щатски долара.

The seller of the shares (directly or indirectly) was YAAD PIRZUL (1984) LTD. Check with BG authorities, or with buyer AND seller, where the money was paid – strong evidence that it all went to a swiss bank account, related to Marcel Moos, with beneficiary Alexej Petrov / Iva Pavlova.

Продавач на акциите (директно или индиректно) е Ияд Пирзул. Да се провери с БГ власти, или с продавача И купувача, къде са платени парите (22 милиона долара). Има сериозни доказателства, че парите са платени в сметка в швейцарска банка. Сметката се свързва с лицето Марсел Мос, но действителни собсвеници са Петров и павлова.

Julius Baer International Equity Fund was renamed and is now Artio International Equity Fund.

Julius Baer International Equity Fund беше преименуван и сега се нарича Artio International Equity Fund. Преименуването няма нищо общо със сделката Лев Инс, тя е почти без значение за фонда. Фондът е огромен (стотици милиарди), търгува се на борсата в Ню Йорк, регулиран в САЩ, поради което можеда се получи всяка информация за дейността му от американските власти.

Към 2010 година:

Pela

Пела

34.9% of “Lev Ins” shares are owned by “Lev Corporation”, which is 38.9% owned by “Pela” (reg No 820178630), which is 100% owned by Iva Pavlova, AP’s girlfriend.

34.9% от акциите на Лев инс са собственост на Лев Корпорация, която е 38.9% собственост на Пела, която е собственост на Ива Павлова, приятелката на АП

History of “Pela”

История на Пела

1/ Established 28.06.1994 under the name “Tetiva” OOD, owners are Alexei Petrov (6204233061) with 80% and Ico Vasilev (5307223069) with 20%;

Създадена на 28.06.1994 с име Тетива ООД, собственици АП 80% и Иво Василев ЕГН 5307223069 с 20%

2/ February 9, 1998 “Tetiva” ‘s name is changed to “Pela” and the sole owner is Alexei Petrov;

9 Февруари, 1998 името Тетива е сменено на Пела с едноличен собственик АП

3/ July 7, 1998 A.P. sells “Pela” to Valeri Valchev (6304103040);

7 Юли, 1998 АП продава Пела на Валери Вълчев ЕГН 6304103040

4/ May 14, 1999 Valeri Valchev sells “Pela” to Marcel Moos (Swiss citizen)

14 Май, 1999 Валери Вълчев продава Пела на Марсел Мос (Швейцареца)

5/ Iva Pavlova buys “Pela” on April 14, 2008 from Marcel Moos for BGN 60,000. At the time of purchase “Pela” has BGN 26,000,000 net assets.

14 Април, 2008 Ива Павлова купува Пела от Марсел Мос за 60,000 лева. Към момента на покупката Пела има нетни активи (т.е. след приспадане на пасивите) от 26 милиона лева. Т.е Павлова купува 26 милиона лева за 60,000 лева.

There is strong evidence, that Marcel Moos is AP’s nominee, and AP’s was the beneficial owner of “Pela” until April 14, 2008 when his girlfriend officially steps in as owner.

Има сериозни основания да се смята, че Марсел Мос е номиниран от АП да се представя за собственик на Пела до 14 Април 2008, когато официално Павлова е номинирана за собственик.

Английският текст е запазен, за да се придържаве максимално към първоизточника.

Ето какво пише по същата тема в. "Атака":

"Арестуваният като лидер на бандата "Октопод" Алексей Петров е истинският собственик на ЗК "Лев Инс", но за да не се шуми около името му, Трактора привидно е оставил други хора да въртят бизнеса със застраховки.
В момента "Лев Инс" е под контрола на приятелката на Алексей Петров Ива Павлова, с която живее заедно и има дете. Като големи акционери все още се водят двете израелски дружества - "Yaad Pirzul 1984" на израелеца Яков Вайнингер и Rahiti Meir Classic на Меир Хаим Овадия-Мирко. Яков Вайнингер обаче е дал генерално пълномощно на българската адвокатка Таня Мончева-Памукчиева, което й дава право да се разпорежда както намери за добре с акциите на компанията, включително и да ги продава на каквато цена прецени. А адвокатката на свой ред е дала аналогично пълномощно на...гаджето на Трактора Ива Павлова. Управителят на Rahiti Meir Classic Меир Овадия пък директно е дал пълномощно на Ива Павлова. Рядко някой истински собственик има чак такова доверие на партньорите си, като обикновено се упълномощава някой за конкретно действие или събрание, освен ако това не е начин за прикриване на истинския собственик на застрахователната компания".

Това не е цялата публикация, но и тази част е достатъчна.

Всъщност няма нищо лошо Делян Пеевски и Алексей Петров да обединят усилията си за финансова и морална подкрепа на любимия на хиляди българи "Левски". Странно е също, че Батков така яростно отрича, вместо да се гордее с прехвърлените акции на Пеевски. Странно е също, че медиите на Пеевски премълчават темата, той - също. Делян Пеевски и Алексей Петров - рамо до рамо в услуга на спорта. До тях - Тодор Батков с фактите...


Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 11562 |06.08.2014 Оперативните в СДВР отказват да се отчитат на новия си началник . 16| 8393 |06.08.2014 Скандал! МВР ограничава връзката на журналисти с протестиращи . 33| 20005 |05.08.2014 Скандално разпореждане в МВР-всички шефове да подпишат заповеди за встъпване . 20| 12464 |04.08.2014 Разкритие на ФРОГ: Тирове карат нелегално гръцки боклук у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads