Реклама / Ads
85| 17954 |15.08.2014 ЧЕРНО И БЯЛО

ПРЕДАТЕЛСТВО! БНБ лъже за КТБ, продава Булгартабак за стотинки!

.
БНБ ще подарява Булгартабак с Ленинов декрет
Няма нищо вярно в информацията, разпространена от "Протестна мрежа" (Фрог нюз също публикува такава информация) относно Корпоративна търговска банка. Това заявили снощи от пресцентъра на БНБ за сайта Aktualno.com. Днес няма заседание на Управителния съвет на Централната банка – най-малкото това показва недостоверността на публикуваното от „Протестна мрежа”, разбирай и всички останали интернет медии.
 
Просто е несериозно и очевидно се прави опит да се накара БНБ да вземе бързо решение за КТБ. Когато имаме какво да съобщаваме, ние го правим публично, на официалната си страница в интернет и чрез прессъобщения, подчертаха от пресцентъра на БНБ. На въпрос на Актуално кога все пак е следващото заседание на Управителния съвет на БНБ, от пресцентъра на БНБ заявиха, че това е конфиденциална информация и не може всеки да разполага с нея.

Станало ясно също, че в момента директорът на „Връзки с обществеността” на БНБ Александър Урумов е в отпуск.

По-рано Фрог нюз публикува информация, че нарочно заседание на УС на БНБ ще се гласува план от 7 точки, който разрешава на квесторите в КТБ да продават активи на банката, въпреки че тя не е обявена в несъстоятелност.

БНБ обаче лъже, че не е имало такова заседание и такъв план. УС вече е гласувал сценария, по който да бъде унищожена КТБ. Декретът, който може да бъде сравнен единствено с декретите, издавани от Ленин и Сталин за тотална национализация на банките в Русия, предвижда разпродажба на голяма част от активите на банката, на структуроопределящи предприятия, а оттам сваляне на валутния борд и срив на икономиката. За целта са предоставени извънредни правомощия на квесторите на поставената под специален надзор КТБ. От този момент квесторите на банки под специален надзор ще могат да продават на други банки вземанията на банката по балансова стойност, намалена с извършени след поставянето на банката под специален надзор ОБЕЗЦЕНКИ. (Как точно ще става това, четете в рубриката "Гласът на жабата".) Това по същество са правомощия, които позволяват да бъдат разпродадени предприятия и активи струващи милиони за жълти стотинки.

Това право на продаване на активи не е предвидено изрично в Закона за кредитните институции в частта за банки под специален надзор. Там е описано единствено право на БНБ да определя „условия и допълнителни изисквания относно реда за разпореждане с имуществото на банката“. Основните задължения на квесторите в банка с режим „специален надзор“ са да изготвят в едномесечен срок доклад за състоянието на банката, което е стъпка към следващия етап – план за оздравяване или обявяване в несъстоятелност. Осребряването на масата на несъстоятелност е изрично предвидено едва ако банката влезе в несъстоятелност. Но такава процедура няма.

Освен че не е изрично предвидено в закона, с това право може да бъде злоупотребено, като изкуствено се превърнат обслужвани кредити в не обслужвани и тяхната обезценка може да достигне и до 90% според използваните от одитирските фирми критерии за оценка. Не е ясен и режимът на продажбата, нито формата на отчитане на тези действия пред регулатора. Не е ясно също кой ще определя и по какъв критерий тази обезценка. В неясният текст е заложена бомба, което ще взриви българската икономика, която и без това е в бедствено положение, коментираха за Фрог нюз финансисти.

Сред скандалните точки на тайния декрет някои се отличават с особена арогантност. В текстовете е записано, че: "С цел да се избегне заобикаляне размера на гаранцията по влогове, определен в чл. 4, ал. 1 от Закона за гарантиране на влоговете, изразява становище, че банка, поставена под специален надзор, не може да приема погашения по кредити от трети лица, които имат сметка в същата банка, освен в случаите, които са описани по-горе".

Особено смущаващ и друг текст: „Квесторите на банката, поставена под специален надзор, могат да продават на други банки вземанията си по кредити срещу цена не по-ниска от балансовата стойност на вземането към 1 май 2014 г., към която се добавят обезценките, извършени след поставяне на банката под специален надзор".

Обществото и държавата ще бъдат поставени пред свършен факт, тъй като планът влиза в сила незабавно след неговото гласуване. По наша информация днес, петък, решението на УС ще бъде публикувано на сайта на БНБ.

Междувременно стана ясно, че представители на Оманския фонд, които са мажоритарен собственик в КТБ, вече се намират в София. Вчера е имало разговори и с тях, на които те са представили перфектен план за оздравяване на КТБ без българската държава и българския данъкоплатец да платят и една стотинка. Отговор на тяхната оферта обаче няма.

Първата реализация на декрета на БНБ е продажбата на активите, свързани с Булгартабак. Това ще стане още днес или най-късно в понеделник. Който купи дълговете на предприятието, свързвано с името на ексдепутата от ДПС Делян Пеевски, той ще заличи и следите за връщането на заема. Ще бъдат заличени и следите на контрабандата с цигари, която се извършва в момента чрез дружество в Дубай, каквито слухове вървят в бизнес средите и магистратурата. Облагодетелстван ще е скритият собственик, коментираха пред Фрог нюз финансови есперти. Те обаче са категорични, че ще избухне огромен скандал и прокуратурата, колкото и да си затваря очите, ще трябва да се намеси, за да спре невижданото престъпление.

Следващите стъпки по "Плана БНБ" ще е разпродажбата на безценица на структурно-определящи предприятия в страната, фалит на цели общини, болници и университети, чиито активи в КТБ са за над 7 млрд лв. Това е два пъти повече от стойността на приватизираните предприятия по време на "синьото" правителство след падането на кабинета "Виденов". Това ще изкара на улицата над 200 000 служители, защото никой няма намерение да развива тези фирми, а да извлече моментна печалба от тях като ги източи или препродаде. Това означава лишаване на над половин милион българи от прехрана. Следваща стъпка ще е падане на валутния борд и създаване на хаос, в който няколко лица от кръга около х-л "Берлин" в столичния кв. Бояна, ще осуетят връщането на кредитите за милиони към КТБ.

Всичко това се извършва със съдействието на управителя на БНБ Иван Искров, служебният финансов министър Румен Порожанов и премиера проф. Георги Близнашки. Съучастници в грабежа са и политическите сили, които не вземат отношение по атентата срещу родната икономика.

"КТБ беше унищожена поради неясни причини; трябва да направим разбор на това, което се случи, за да няма никога повече сливане на власт с капитал. Но не виждам желание това да се промени. Аз съм избирател, искам да чуя какво ще се прави с КТБ, настоя той. Правителството, което няма воля да разсече този Гордиев възел, няма бъдеще, то ще падне". Това заяви по-рано днес националният омбудсман Константин Пенчев. 


Фрог нюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8072 |11.08.2014 Отиде си кметът на Копривщица . 23| 6943 |11.08.2014 Служебен зам.-министър клиент на прокуратурата . 3| 9995 |20.07.2014 Почина актьорът Джеймс Гарнър . 4| 8303 |07.07.2014 Почина Едуард Шеварднадзе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads