Реклама / Ads
19| 9691 |22.08.2014 НОВИНИ

Адв. Екимджиев пред Фрог: Прокуратурата слугува на МВР

.
Трябва да бъде променен модела на властите така, че прокуратурата да отиде в изпълнителната власт. Конституцията оставя прокуратурата в изпълнителната власт, за да гарантира нейната независимост. Вече 24 години обаче се вижда, че прокуратурата не иска да е независима, тя доброволно се поставя в слугинаж на МВР, коментира пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев.
 

Политиците казват по време на изборите, че искат да намалят престъпността, но това не може да направят, тъй като зависи от уж независимата прокуратура. Получава се така, че от една страна прокуратурата търгува със своята независимост, от друга страна, нейната независимост се използва като оправдание от изпълнителната власт и политиците за провалите си. Затова нека да се жертва независимостта на прокуратурата за сметка на по-сериозния институционален контрол върху нея, предлага Екимджиев.

 

Прокуратурата и сега е зависима, но когато това стане официално, тя ще бъде контролна и отчетна. Когато прокуратурата се провали, главният прокурор ще може да бъде сменян, допълва адвокатът.

 

Второто ми предложение е да бъде въведено правото на индивидуална конституционна жалба. Това означава, че всеки гражданин може да подаде такава, а не както досега само главният прокурор, омбудсманът, народните представители и председателите на конституционни съдилища. В някои държави Конституционният съд присъжда и обезщетения на лицата, чийто права са нарушени. Вместо да се редим на опашка пред съда в Страсбург и да чакаме 6-7 години, нека да направим така, че нашият амортизиран от безделие Конституционен съд да заработи не в полза на политическата конюнктура, а на правата на човека и обществото. Така съдът ще увеличи квалификацията си, тъй като решения, които е постановил, биват отхвърлени в Страсбург. Това показва неадекватна подготовка и недостатъчен капацитет на нашите конституционни съдии, смята Екимджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 9288 |21.08.2014 Адв. Екимджиев пред Фрог: Близнашки нарушава Конституцията! . 1| 4704 |21.08.2014 Предупреждение за уволнение заради разстрела на ягуара Алонсо . 18| 8787 |21.08.2014 Адв. Ботев пред Фрог: Докладът на БНБ освободи служителките на КТБ . 5| 6051 |20.08.2014 Л. Дацов пред Фрог: Пари се печатат непрекъснато, но не заради КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads