Реклама / Ads
51| 11013 |22.08.2014 ПОЛИТИКА

Огнян Минчев: РБ няма сериозно намерение да управлява

.
Политологът Огнян Минчев коментира пред БНР проблемите при реденето на листите на БСП и втвърдяването на позицията на Реформаторския блок по отношение на сътрудничеството с ГЕРБ, след като в декларация реформаторите поискаха възлови постове в изпълнителната власт да не бъдат заемани от хора, които вече са били на тези постове.
 
Във Фейсбук вчера Огнян Минчев коментира декларацията на РБ: "С какви очи и с каква легитимност Радан Кънев, който води една коалиция на ръба на 4-те процента, тръгва с политическа оферта кой НЕ МОЖЕ да бъде някакъв в управлението на страната? Кой е поръчал на Кънев да осуетява още преди изборите възможността за дясноцентристко управление?" Според Огнян Минчев е контрапродуктивно за интересите на Реформаторския блок и на неговите избиратели да свежда политическия дебат в предизборната обстановка до личностни проблеми за това кой какво може да прави след изборите.

Ако РБ е политическа сила с претенциите да обединява гласовете и подкрепата на по-активната, по-интелигентната и по-способната част от българското население, което гласува вдясно от центъра, най-ефективната политика в една подобна ситуация не е да отвлича вниманието от поредния провал на БСП и ДПС във властта, не е да създава разделителни линии в бъдещо дясно управляващо пространство, а да заложи основни програмни позиции, от които няма намерение да отстъпи.

Една по-малка, но по-активна, включително в интелектуален план, политическа партия има изключително много ресурси да поставя условия от този характер на по-големи партии от същото пространство за коалиция, коментира Огнян Минчев. Политологът смята, че партиите от Реформаторския блок нямат сериозно намерение да управляват страната след изборите. Още преди те да са се провели, акцентират върху определени детайли, които водят до скарване, а не до обща платформа за управление, коментира той.

Според Огнян Минчев твърдата позиция на Реформаторския блок спрямо ГЕРБ на практика дезориентира и обезкуражава една значителна част от неутралните избиратели, които не споделят патоса на анти-ГЕРБ говоренето в ядрото на РБ, от друга страна, не са и твърди гласоподаватели на ГЕРБ. Те биха се ориентирали в своето гласоподаване с оглед на оценката каква е възможността за ефективно правителство вдясно от центъра в резултат на отношението на партиите вдясно.

След провала на БСП и ДПС е важно да се създаде политическа конфигурация, която да може да прави промени и да управлява държавата, твърди Минчев. За процесите вляво и реденето на листите на БСП Огнян Минчев коментира: "БСП на практика осъществи пореден провал във властта през последния четвърт век, което води до свиване на потенциала на партията и изостряне на нейните вътрешни противоречия.

Това е нещо нормално. Има напрежение при реденето на регионалните листи, защото начело се поставят добре известните апаратчици от досегашното управление на партията. Една значителна част от партийния апарат надолу по веригата смята, че този политически провал, който беше осъществен под лидерството на Станишев, предполага едно по-сериозно и бързо обновление на партията и нейния връх". Политологът не изключва да има изненади по отношение на подредбата на листите на левицата заради използването активно на преференциалния вот.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5676 |06.08.2014 Новият премиер: Няма да има чистки и реваншизъм . 46| 6242 |09.07.2014 Орешарски: Няма да участвам в следващите избори . 18| 9486 |17.06.2014 Извинение: Няма оставка на зам.-главния прокурор Б. Сарафов . 55| 5964 |03.06.2014 БСП: Няма да има оставки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads