Реклама / Ads
34| 13530 |18.09.2014 ИНТЕРВЮ

Посланик Л. Шопов: След срещата Ердоган - Местан се задава пак турско робство

.
Османизмът продължава да печели позиции на наша територия. Срещата на Ердоган с Местан за мен означава, че този процес ще се засили и ще стане още по - организиран и целенасочен. Наподобява ми падането ни под турско робство за 500 години. Този път може да е завинаги. Това казва пред ФРОГ посланик Любомир Шопов, автор на книгата "Геноцид".
 

Интервю на Красен Бучков


- Защо лидерът на ДПС Лютви Местан смята, че срещата му с Реджеп Ердоган е била неизбежна ? Заплаха ли е тази среща за България?

- Нещата се предопределят от хода на историята .Има няколко "заслужили" българи, които трасираха пътя към тази среща: Лилов,Луканов и Младенов, Желю Желев. Първанов е с особени заслуги. Станишев с целувките си и безхаберието-характерно и за останалите.Тези хора наложиха, водени от конюнктурни интереси, ДПС като водеща политическа сила в държава, която все още се нарича България. Да не пропуснем Костов - той явно е предвиждал особения интерес на турците към циганите. Преди години - без решение на парламента постанови да се изплащат пенсии на изселниците от България - вече над 2 млрд.лева. Без нищо насреща. Все едно, че преди 100 години турската армия не е избила 60 000 жени, мъже и деца, турската администрация не е конфискувала над 3 млн.и половина частна българска земя в Тракия и Мала Азия , която незаконно се ползва и до сега. Не са унищожени 280 български училища , десетки църкви, не са прогонени над 450 000 българи.  Спрямо тях не е имало геноцид и етническо прочистване. Ердоган не е виновен за случилото се преди един век , но Турция е длъжник на България и той е в състояние да изправи последиците от тази историческа, морална и материална несправедливост. Но докато политици като Борисов смятат този въпрос за частен, а поредните министърчета на външните работи гонят високите постове в чужбина и нямат време за подобни парливи въпроси, нещата ще се клатят на място. Да не пропусна и Желев и Плевнелиев - последният има време поне да прочете за какво става дума.

 Срещата беше неизбежна, защото от 5 години  ДПС чакаше възможност да засвидетелства раболепието си пред всесилния владетел на Турция. То се вижда по погледа на Местан към него, по двете ръце, с които стиска десницата на президента, по благововението и смирението ,което лъха от всякъде. 

 

 

Подобно нещо съм виждал само в знаменитите снимки на Бочаров, почти коленичил пред Живков и на Плевнелиев - зяпнал към Обама. Явно БКП и ДС не са си свършили добре работата.

 

Срещата сама по себе си е предизвикателство към българския политически живот и показва какво можем да очакваме по линия на неоосманизма. Заплахата бе изразена от Ердоган /с цялото ми уважение към неговите професионални качества и заеманите  държавни постове/. През декември м.г., на предизборен митинг в Кешан край Одрин/където през 1913 г. са избити хиляди мирно българско население/ той заяви: "За нас Тракия е Солун и Ксанти, Кърджали и Делиорманът/Лудогорието/в България, Вардар и Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този регион".


- Знакова ли е тази среща за ДПС, след като до този момент Ердоган приемаше само  Касим Дал и представители на неговата формация? Според Осман Октай срещата е лош знак за България?

 

- Дали е знакова ще разберем от развитието на нещата след изборите на 5 октомври. Ние не знаем действителните подробности за нея. Там нямаше и българин от ДПС. Те са продажници- пак нямаше да разберем истината. Ердоган показа, че вече има две здрави ръце в България- ДПС и Касим Дал в Реформаторския блок. Като добавим към тях БСП, ГЕРБ и останалите парламентарно представени сили, които заради участие при делбата на държавната баница под една или друга форма толерират или сътрудничат на ДПС,  нещата стават съвсем неприятни. Лошият знак се крие другаде - той се съдържа във факта, че България няма държавна позиция по отношение на Турция, която да отчита българските национални интереси. Диалогът се води в рамките на работни групи, които се събират веднаж годишно при разменено гостуване /схема, подписана от Първанов/, които решават положително всички въпроси на Турция и нито един на България. Българите се страхуват да поставят изобщо например Тракийския въпрос. И като казвам тези неща, аз не търся повод за конфронтация или реванш. Преговарял съм с турски представители в периода 1985-1988 г., когато бяхме на ръба на военен конфликт. Намирахме начини за конкретни взаимноприемливи решения, отнасяхме се с разбиране към позициите си и един към друг. Турците уважават партньори с ясни и силни послания, борещи се за собствения си интерес. Не виждам България сред тях.

 

- Една от темите, обсъдени между двамата, е бил опитът на ДПС в българския етнически модел, който се основавал на баланс. Защо е толкова важна тази тема ?

 

 - Темата за опита на ДПС в българския етнически модел е важна, защото точно стремежа той да бъде утвърден и прилаган и на други места съдържа в себе си модула за създаване на максимално благоприятни условия за политиката на неоосманизма на самия Ердоган.

 

Българската нация се състои от българи и етнически групи от български турци,български цигани и т.н.Техните индивидуални права са гарантирани от Конституцията, действащите закони и съществуващата практика в страната.Всички сме с еднакви права и задължения, с равни възможности и не би трябвало да съществуват привилегии или дискриминация по какъвто и да било повод. Стремежът е да се интегрираме около обща национална политика, икономически,културни и други интереси, без спецификата на нашия бит или религия да пречат на това. Гарант за този процес е българската държава.

 

 ДПС казва-гарант за етническия мир /като че ли има и война/ сме ние. В България трябва да бъдат признати стратегически малцинства.Водещо е не общото, а това, което ни различава.С други думи, ДПС ще определя какво е добро и какво лошо за българската държава, как тя ще се развива, ще има ли административна, културна и т.н.автономия. Ще продължи ли ислямизацията и потурчването на българските мохамедани, ще се ислямизират и потурчват ли българските цигани, ще стават ли икономически зависими от безбройните схеми на движението все повече българи? Тази политика води към директен разпад на държавата. Като добавим към това и знайните и незнайни  позиции на ДПС в държавните политически, икономически, силови, научни и т.н.звена, позициите в частния бизнес и незнайно още къде, се очертава снагата на един октопод, който безпроблемно създава благоприятна атмосфера и може да решава въпросите за възстановяване на влиянието на Османската империя на Балканите под друга форма и с "мека сила". Покойният президент Йозал настойчиво развиваше тезата, че "ислямът сплотява населението на страната и на балканските мюсюлмани, затова те могат да бъдат обединени около идеята за обща държава само от една разработена по-качествено идеология".



- Случайно ли е провеждането на тази среща в дните преди предсрочните избори в България? Реанимира ли с това ДПС Ердоган?

 

- От опит зная, че в дипломацията и в политиката има много случайности, но накрая нищо не е случайно.Така е и със срещата Ердоган-Местан. ДПС не се нуждае от реанимация - движението сега е във върхова форма и практически постига без усилие всички цели, които си поставя. Една от тях беше датата на изборите - 5 октомври да съвпадне с Баиряма. Другата - да има максимален брой изборни секции в Турция - практически без контрол. Сега и  президента на Турция фактически заяви, че ДПС е основния партньор в България. Другите партии трябва да се доказват /разбирайте да правят отстъпки/, за да получат толкова голямо внимание. А това е голям коз за Доган - Местан да извиват ръцете на другите в следизборните пазарлъци.

 

Цялата работа ми наподобява историята на падането на България под Османско робство. Тогава многобройните български владетели се изяждат един друг и стават лесна плячка. България изчезва за 500 години. Струва ми се, че този път може да стане завинаги.


- Не е ли страшно за България, че в Турция ще има удвояване на секциите в сравнение с други избори ?

 

- Страшно е, защото никой не  знае дали изборният процес ще върви съобразно законовите изисквания. Дали това, което ставаше в предишни години и  избори, манипулации и фалшификации няма да се повторят. С удвояване на секциите ще има мултиплициране на изопачаването на изборните резултати с формално наблюдение и осъществяване на контрол. Фактът, че Ердоган прие Местан преди изборите означава, че по всяка вероятност турската администрация ще се ангажира с административно и техническо подпомагане на изборния процес.

 

Гласът на българските турци в Турция за президента  е имал повече политическо значение за Ердоган., не количествено, а политическо. От друга страна тази среща означава, че турският президент се ангажира и с отваряне за обсъждане и консултиране въпросите от двустранен интерес с ДПС. Движението да стане своего рода двигател за решаване на проблемите в българско-турските отношения. Третият аспект на срещата отива към това, че с този жест Ердоган в много голяма степен ангажира ДПС с провеждане на политика, която ще бъде в унисон с глобалните планове на Ердоган за превръщането на Турция в регионална и надрегионална политическа, икономичска и военна сила. И следващото – за да получат възможност да участват по-директно в българско-турския диалог другите парламентарно-представени партии в България ще трябва да се съревновават , търсейки поле за отстъпки и за харесване от турска страна. Както и да погледнеш, това бе един печеливш ход на новоизбарания президент Ердоган.

- Може ли да коментирате думите на известен политолог, че "ДПС е най-успешният руски проект?

 

- През октомври ще бъда в Москва на 70 годишнината на МГИМО, който завърших през 1968 г. Ще се видя със стари приятели от дипломацията и разузнаването. Предлагам да отговоря на този въпрос, след като се завърна в България.


- Според социолога Андрей Райчев сдобряването на ДПС и САЩ е инициирано от Турция. Вие какво смятате?

 

- Нека говорим сериозно. Американо-турските отношения никога не са били еднозначни. Турция винаги е отстоявала своите интереси, дори за сметка на обтягане на тези отношения. Погледнато по-мащабно, новите проблеми в глобален аспект с Ислямска държава и с променянето на ситуацията в Близкия и Средния Изток и започването на военна операция на САЩ и коалицията срещу ислямската държава поставят нови въпросителни. Защото е известно, че самият Ердоган одобрява възстановяването на ролята на исляма в Република Турция. Да не забравяме, че много от близките съюзници на САЩ, включително и президенти на арабски държави, са се превръщали във врагове и са били унищожавани в резултат на това, че са получавали прекалено голяма самостоятелност и са повишавали в значителна степен своята тежест в регионален и надрегионален план. Не пожелавам това на турския президент. Той е гъвкав политик, който мисли надалече. Пожелавам му единствено да се съобразява в по-голяма степен и с интересите на съседните на Турция държави, в това число и на България.

- Експерти твърдят, че ДПС е основен играч в организираната престъпност в държавата ни ?  Вашето мнение?

 

- Много  неща се говорят за ДПС, но това, което отчетливо се вижда от изявленията на Ахмед Доган и експерти, запознати с тайните на икономическия живот в страната е това, че ДПС е един от най-значимите проводници на корпоративната политика във всички сфери от живота в страната. Къде тези процеси са на ръба на закона, а къде не,  никой не може да каже. Пресилено силно е да се твърди, че ДПС е свързана с организираната престъпност.

-  Ще има ли коалиция между ГЕРБ и ДПС ?

 

-  Ако ДПС се съобрази с историческата истина, че българската нация се състои от българи и етнически групи на български турци, цигани и др.. Ако ДПС и ГЕРБ работят за възстановяване на българската икономика, на държавността, спазването на законите и интеграция на България с Европа, без малцинствени провокации и изземане на функциите на държавата, що се отнася до т.н. етнически мир- всичко е възможно.

 

-  Проводник на ислямизма в България ли е ДПС или е партия на бизнеса и новозабогателите българи?

 

- Тя е партия и на едно и на другото, тъй като и едното и другото съответстват на политиката на неоосманизма, чийто лидер е самият турски президент. Той си сложи за министър председател Давотоглу, който разработи цялата стратегия на неоосманизма и всичко стана неразбиваемо. Можем да си представим какво ще е през следващите години.

-  Продължава ли неоосманизмът да шета из България?

 

-  Продължава да шества. Продължава да печели позиции на наша територия. Срещата на Ердоган с Местан за мен означава, че  този процес ще се засили и ще стане още по организиран и целенасочен. Още повече, че не среща никаква  сериозна съпротива  от българската държава и от политическите сили в страната.

 

-  Как ще коментирате позицията на Министерството на отбраната и МВнР спрямо Русия , Турция, НАТО и САЩ ?

 

-  България от доста време е държава с ограничен суверенитет. Изцяло се подчинява на тенденциите и външнополитическите нагласи на ЕС и САЩ. Това предполага военните и дипломатите да се впишат в твърденията за нарастваща опасност от страна на Русия  и да загърбят факта, че колкото повече България се ангажира с нарастване на военния потенциал на НАТО на нейна територия, толкова повече такава опасност би нараствала. Защото при всяко положение Русия ще бъде длъжна и вече заяви за това, да предприеме ответни мерки във връзка с разполагането на нови сили  в непосредствена близост до нейните граници. И всяка държава би направила такова нещо.

 

Що се отнася до заплаха от Турция , то аз  я изключвам, тъй като Турция постига това, което иска с мека сила  и по друг начин с помощта на своите верни партньори на наша територия. И благодарение на нехайството и продажността на българските политици от всички цветове. Без изключение.

 

Посланик Любомир Шопов е работил по международни въпроси във външно министерство. От 1979 до края на 1984 г. е ръководител на българската правителствена делегация на поверителните преговори във Виена между държавите от НАТО и Варшавския договор, посветени на разоръжаването в Централна Европа. По-късно е бил началник на отдел „Балкански страни” на Министерството на външните работи и на отдел в ЦК на БКП, отговарящ за работата с българските турци. Член е на Национална асоциация „Сигурност” (НАС)

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 23951 |15.07.2014 Тихомир Стойчев: Цветлин Йовчев е разследван за финансови злоупотреби . 10| 9605 |02.07.2014 А. Ковачев: В следващите 5 г. EС няма да има готовност за ново разширение . 31| 21940 |31.03.2014 Д-р Димитър Романов: Наш посланик ходил на прием с пижама . 24| 15756 |27.03.2014 В. Иноземцев: След 15 години на власт Путин не е рационален

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads