Реклама / Ads
88| 9716 |17.09.2014 НОВИНИ

Проф. Цветков пред Фрог: Путин може да превземе България

.
Конфликтът между Путин и Украйна може да свърши, но жертви ще продължава да има. Вчера жертва беше Грузия, днес - Украйна, утре - някоя друга държава. Не можем да бъдем спокойни за мира в Европа, така коментира пред Фрог нюз историкът проф. Пламен Цветков събитията в Източна Европа.
 

Докато недемократичният режим на Путин управлява Русия винаги ще има жертви. Не ЕС, а самите руснаци трябва да си решат проблема с президента. Има едно движение срещу него, но очевидно засега няма достатъчно сила и мощ. Една от причините Путин да реагира агресивно на промените в Украйна, беше страхът му, че това, което се случи с  украинския президент, може да се случи и с него. Има сериозни причини да си мисли, че случилото се в Украйна, ще стигне и в Русия, смята Цветков.

 

На въпрос каква е причината украинците от Крим да искат да се присъединят към Русия, професорът отговори: Крим не е поискал такова нещо. Референдумът беше скандално комунистически със скандално комунистически резултати. Изкараха над 90% от хората, че са за обединение с Русия. Тези резултати бяха до болка познати и тук в България над 25 години. 99% гласуват за кандидатите на правителството, а други кандидати няма. Участващите във референдума бяха подбрани хора. Сигурен съм, че и самите руснаци не искат 100-процентово присъединяване, а да не говорим за другите неруски народности в Крим. По-старото население – кримските татари, не участваха изобщо в референдума.

 

Попитан какви са прогнозите му за загубите на България от конфликта, историкът отговори: Не ме притеснява толкова стопанската страна на проблема. По-притеснително е нещо друго. Трябваше още преди 5 години да сме изградили колекторните връзки за газ с Румъния и с Гърция. Нищо не е направено в тази насока, защото явно някои платени от режима на Путин хора, полагат усилия да осуетят и провалят стремежа за енергийна независимост на България и ЕС.

 

Според Цветков много са меки санкциите на Европа срещу Русия. „Това напомня на времето между двете световни войни когато са се опитвали да накажат диктаторите. Санкциите не спират нито Мусолини, нито Хитлер, нито Сталин от агресията. Надявам се, че сега нещата не са на тогавашното равнище”, добави историкът.

 

Русия си промени военната доктрина не заради поведението на НАТО. В случая Путин се оправдава за агресията си. Ако той споделя ценностите, които споделят държавите на НАТО, не би имал нищо против разширяването на организацията, смята Цветков.

 

На въпрос може ли НАТО да предприеме действия срещу Русия, той отговори: Може, ако е нападната страна, членуваща в нея. За съжаление Украйна не е страна членка на НАТО. Като не може ЕС, то САЩ може да сключат двустранни съюзни договори с Украйна и Грузия, така те ще бъдат опазени от домогванията от режима на Путин. Най-доброто решение е НАТО единодушно да приеме Грузия и Украйна в своите редици.

 

Нашата позиция е прекалено мека поради видимото и влиятелно присъствие на руската пета колона у нас. Ние трябва да бъдем като британците и американците, защото Путин може да каже: Дайте да си върнем социалистическия лагер, в това число и България. В момента ние подценяваме Путин. Един диктатор разбира само от удар с юмрук по зъбите, обръща внимание Цветков.

 

В Украйна има немалобройно българско население, затова то може да потърсят убежище у нас. Ние трябва да сме готови да го приемем, допълни историкът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5258 |17.09.2014 Порожанов: Ще обсъдим предложението за оздравяване на КТБ . 0| 4494 |17.09.2014 ЧЕЗ предупреждава за временни прекъсвания на електрозахранването в Ботевград и с. Врачаш . 33| 8592 |17.09.2014 Фрог предизвика политици за любими книги . 46| 9249 |16.09.2014 Миков: Цели се Апокалипсис преди изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads