Реклама / Ads
30| 4813 |17.09.2014 НОВИНИ

Плевнелиев: Ще борим хибридния тип действия за десталибизация

.
Росен Плевнелиев
Трябва да се научим ефективно да противодействаме на новия хибриден тип действия за дестабилизация и противоборство. Това каза президентът и главнокомандващ Росен Плевнелиев при откриването на Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.
 
Предназначението на центъра е да създава клъстери в областта и да предоставя специализирана експертиза за подпомагане на изграждането на способности, повишаването на оперативната съвместимост и усъвършенстването на обучението и подготовката на командири, лидери и формирования от страните-членки и партньори на НАТО.

По думите на държавния глава мирът и сигурността не са безплатни. „Те имат своята цена, която трябва да сме готови да платим, за да ги гарантираме. Ще бъдем винаги слаби, когато сме изолирани, и силни, когато сме интегрирани в достойното семейство на демократичните държави”, подчерта Росен Плевнелиев.

На събитието присъства и министърът на отбраната Велизар Шаламанов. От своя страна той заяви, че натрупаният опит позволява този център да бъде сериозен инструмент за усъвършенстване на сътрудничеството между НАТО и ЕС. "Важно за нас като българи и домакини на този център е да демонстрираме нарастващите опит и експертиза между различните ведомства, организации – включително неправителствени”, заяви Шаламанов. По неговите думи справянето с кризи и действията в извънредни ситуации са основна отговорност на гражданските власти, а армията и въоръжените сили имат роля на подпомагане на гражданските власти. „Основната цел на центъра е да подпомогне развитието в тази посока. Идеята България да специализира точно в тази област е свързана с желанието ни да има мост на сътрудничество и към ЕС“, завърши Шаламанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5270 |10.09.2014 Проф. Константинов: Борим се с мъртвите души като прасе с тиква . 32| 4470 |05.09.2014 Плевнелиев: НАТО да защитава държавите-членки . 42| 5620 |04.09.2014 Плевнелиев: Даваме на Украйна 500 хил. лв. за лечение на войници . 31| 5937 |31.08.2014 Плевнелиев: ЕС не желае да прибягва до крайни действия за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads