Реклама / Ads
13| 7517 |22.09.2014 СВЯТ

Украйна се запасява с оръжие

.
Президентът на Украйна Петро Порошенко
Украйна е готова да се защитава с военни средства в случай че мирните действия с проруските сепаратисти се провалят, заяви президентът Петро Порошенко в интервю за украинска телевизия, предаде Франс прес.
 
"Трябва да укрепим отбранителните си линии, да подсилим армията си", каза Порошенко и спомена купуването на военно оборудване от Запада. "Трябва да се сдобием с това, което ни е необходимо - наблюдателна апаратура, радари", отбеляза той.

Коментарът последва предупреждението на високопоставен говорител на украинските сили, че Украйна не трябва да изтегля силите си от фронтовата линия, както се изисква от новото мирно споразумение, докато всички страни не свалят оръжия.

Междувременнно при посещение на Порошенко в САЩ в четвъртък Белият дом обяви, че Америка отпуска помощ от 46 милиона долара за снаряжение и обучение на украинските военни сили, като отново изключи възможността да доставя оръжия. Администрацията на Обама е на мнение, че оръжейни доставки не биха променили баланса на силите в борбата със сепаратистите, които по нейни думи са подкрепяни от Русия.

Говорейки за състоянието на въоръжените сили на страната, президентът заяви, че в боевете в Югоизточна Украйна са били унищожени 65 процента от военната техника, участвала в тях. Нямаше с какво да се защитаваме, каза Порошенко, но добави, че тези загуби вече са попълнени.

В събота примирието от 5 септември беше затвърдено със споразумение със сепаратистките лидери и Русия. То изисква в рамките на 24 часа всички страни да прекратят огъня и да установят 30-километрова демилитализирана зона.

Според украинския президент се наблюдава намаляване на напрежението в Донбас. Порошенко посочи, че благодарение на сключения между меморандум са освободени над 1500 пленници.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5900 |16.09.2014 ЕП и Украйна ратифицират споразумение за асоцииране към ЕС . 6| 6148 |12.09.2014 Споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна в сила чак през 2015 г. . 34| 9156 |10.09.2014 Шойгу удари по масата: Украйна е виновна за малайзийския самолет . 2| 6449 |09.09.2014 Малазийският самолет, свален над Украйна, е бил ударен от множество обекти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads