Реклама / Ads
5| 4789 |22.09.2014 НОВИНИ

В армията са похарчени милиарди без ефект и способности

.
Българската армия трябва да се превъоръжи до 2020 г. Проектът за трансформацията е готов само две седмици след срещата на НАТО в Уелс. Проектът на национална програма за отбраната е изработен от три министерства - на отбраната, икономиката и финансите, защото в него има точните разходи за превъоръжаване - кога и в кои сектори.
 
Изчисленията на военното министерство показват, че през последните 10 години за инвестиции в отбраната са похарчени близо 2 млрд. лева за 16 проекта. Четири от тях не допринасят с никакви способности за армията.

Установен е дисбаланс - парите са похарчени главно за военновъздушните сили, без те да получат бойни способности - от 1,63 млрд. лв около 1,28 млрд. са отишли за тях. За сравнение по 100 млн. лв. са били разпределени за сухопътните войски, военноморските сили и за комуникации. В новия документ има баланс между деветте проекта в отбраната, заложени в програмата до 2020 г.

На първо място в програмата е придобиване на нов боен самолет. Ще бъдат модернизирани двете фрегати на флота, както и батальонните бойни групи в сухопътните войски. Ще се купуват и бойни машини за пехотата. За охрана на границата ще се вземат 3D радари, както и 2 патрулни кораба за флота.

„Всички анализи показват, че при оптимално съчетаване на финансирането от бюджета и приходи на министерство на отбраната от общо финансиране и съвместни проекти на двустранна и многостранна основа може да разчитаме на 1,5 млрд и повече средства до 2020 г.”, обясни служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Парите ще идват от централния бюджет, от по-добро управление на имотите в отбраната и от съфинансиране с държави от НАТО. Намаляването на разходите за мисии от догодина пък ще доведе до повече пари за учения.

По думите на министъра разчетите са да се запази нивото на личния състав в армията и да се следва нормална политика на увеличение на доходите, така че капиталовите разходи да не са за сметка на личния състав и обучението

Специално звено ще следи за прозрачността на разходите и ще информира парламента за изпълнението на проектите. „Ние имаме висока степен на увереност че тази програма ще получи подкрепата на политическите сили в парламента, на обществото”, каза Шаламанов.

Според експерти проектът е добра начална стъпка. Йордан Бакалов от Софийски форум за сигурност обяснява, че когато средата за сигурност се влошава, трябва много по-внимателен прочит на ситуацията и най-вече да не се неглижира сектор сигурност.

Програмата е представена на президента и в сряда влиза в Министерския съвет. По нея трябва да има широко национално и политическо съгласие. Експертите напомнят, че за всеки проект за над 100 милиона лева е нужно одобрение от парламента.

Очаквайте утре размисли за кръстопътя и нокдауна на българския Рамбо - отечествените специални сили
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5561 |09.09.2014 Изненадаааа! Армията става с 2460 бройки повече . 15| 7214 |20.08.2014 Алекс Сърчаджиева напусна скандално Театъра на армията . 4| 5508 |30.06.2014 Армията с нови управленци от днес . 8| 5667 |20.05.2014 Цацаров: Българите имат повече оръжия от армията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads