Реклама / Ads
15| 10191 |23.09.2014 ИНТЕРВЮ

Председателят на мешерето Хр. Младенов: Да се въведат законите на Пиночет

.
Христо Младенов
У нас трябва да се въведат законите на Пиночет. Само така България ще се оправи. Това каза пред Фрог нюз председателят на ромския съд Христо Младенов. Той е категоричен, че нито една партия не мисли за циганите. Според Младенов корупцията в институциите унищожава бизнеса у нас. Затова, ако някой ром преуспее, му режат главата. Вижте какво още каза той:
 

- Г-н Младенов, коя партия е отделила място в програмата си за ромите и тяхното интегриране?

- Наблюдавайки 24 години демокрация в България досега нито една политическа партия не е направила стратегия за социално слабите граждани и по-специални за ромската общност. Нагласата на циганското мешере е да помага на дадена политическа сила. Идеята ни е да подскажем правилния проблем и да се търси вярното решение. Досега, обаче никой не ни подаде ръка. Вече не ни остана нищо друго, освен да се помолим на Бог идващата политическа партия на власт най-после да погледне към нас, по-слабите. Ако политиците го направят, това ще означава, че те ще обърнат внимание и на нашата родина, защото ние, циганите сме родени в България и се гордеем, че сме българи, независимо от нашата етническа принадлежност.

- Защо ви избягват?

- Защото никой не иска да поеме отговорността за този проблем. Навремето ромите са били едни от най-работливите хора. Можехте да ги видите на полето, по строежите и по жп линиите. И тези хора почти четвърт век вече нямат един ден трудов стаж. Какво им остава освен да мислят откъде какво да откраднат, за да нахранят децата си. В България политическите партии ги използват само като се зададат избори за купуване на гласове.

- Какво бихте предложили на партиите, откъде да тръгнат, за да променят нещата?

- От образованието, разбира се. Ако нямаш нужния ценз, не си за никъде. Как, обаче да пратиш децата си на училище, след като нямаш с какво да ги облечеш и нахраниш?! На дъщеря ми, сина й учи в английската гимназия и е отличник. Там никой не може да го различи, че е циганче. Българчетата дори го уважат много повече от приятелите си, които са българи. А всички деца могат да бъдат така. Политиците това не ги интересува, дават по 50 лев. на циганина и да се оправя в живота както може.

- Кай има интерес това да е така?

- Всички политически партии без изключение. Искам, който дойде на власт да види колко голям е проблема с ромите. Но не сме само ние циганите така. Нали обикалям страната и виждам какво е в малките села и градове. Ами те, българите станаха по-големи цигани и от нас. Има учители и инженери, които ровят по кофите, просят и нямат какво да ядат. Нямам представа докъде ще стигнем, ако това продължава така.

- Но преди време вие подкрепяхте БСП. Какво се случи, защо се разделихте?

- Не само БСП се отнася презрително към ромите, всички сае държат така. Именно това ме разочарова и отблъсна от тях.

- Ако ромите са единни, може би ще успеете повече. Ромски лидери като Илия Илиев, Цветелин Кънчев и Тома Томов са на различни мнения и обслужват различни политически сили. Защо са разединени?

- Да, Илия Илиев е ром, Тома Томов си е комунист от едно време. А Цветелин Кънчев какъв е?! Ром ли е?

- Вие кажете?

- Не, не е ром. Той няма нищо общо с нас. И никой не смее да каже, че той е българин. Най-добре ще е да излезе и сам да си го признае. Майка му беше главен счетоводител, бог да я прости, добра жена беше. Кънчев е от партизанско семейство. При него нещата са съвсем други, става дума за интереси. Аз съм един от първите, който стана член на партията на Кънчев-Евророма. Но съм и един от първите, излязъл оттам. Цялото ръководство на Евророма бяха от моята рода. И нито един не е останал. Цветелин Кънчев е сам. Той си знае какво прави момчето. Има си програма, работи си. Кой го програмира, обаче е важен въпрос. Но това си е негова работа. Той не ме интересува. Важното за мен е, че не е ром. Купуването на гласове наказва циганите да страдат още 4 години. А те, сиромашките, като нямат какво да правят, ще си вземат тези 50 лв., дето им ги дават. Уверявам ви, че ако има социална политика нито един циганин няма да погледне на тези 50 мръсни лева, дето им ги пробутват. 90 % от ромите са безработни в момента. 0, 01 % са бизнесмени. И ако някой преуспява, му режат главата. Не може да правиш нещо при положение, че ти махат главата от кръста нагоре. Най-големият бич е чиновническата корупция.

- В какъв смисъл?

- През 2006 години бяха направили за мен филм, в който ме представиха като преуспял бизнесмен. В едно модерно предприятие за месо, всички работници бяха българи, само аз - циганин. И знаете ли какво се получи? Ако изляза да говоря, ще стане като КТБ, че и по-зле. Който и политически лидер да седне в креслото на успеха, да въведе поне малко от законите на Пиночет. Така България ще се оправи. Вече няма и 4 млн. души. Всички избягаха навън. Град Левски, който ми е роден град, от 21 хили. жители остана 6 хиляди. Навремето управниците на Левски не ми дадоха място да си построя предприятието си, защото съм бил циганин.

- Защо Христо Върбанов, по известен като Ицов Папата, се провъзгласи преди време за шеф на ромския съд?

- В тази работа малко му помогна и Цветелин Кънчев. Аз съм казвал, че човек, който в живота си 60% е прекарал в следствения отдел на затвора не може да поеме такава голяма титла. Тези титли са от векове. Моят прапрадядо е бил вожд на ромите. Казваше се Йоан. Синът му Станьо, дядо му Марин, чичо ми Златко са били все уважавани хора. Е как може Папата, който не се ползва с никакво уважение, да поеме ромския съд! Това няма как да стане. Самозванците като него трябва да се избутат настрани.

- Какви дела сте гледали скоро в мешерето?

- За последната седмица сме гледали две бракоразводни дела. Хората останаха доволни от решението ни, но се разведоха. Това по принцип е недопустимо при нас. Ние сме патриархално общество. Нормално е мъжът да командва жената. Когато един мъж не може да командва, жената няма как да го изтърпи и си заминава. Ако мъжът е по-умен от жената би трябвало той да е водещата фигура. Когато, обаче се получи обратното, се стига до развод. За да няма неприятности ги разделяме.

- А не се ли развеждат заради изневяра? Май мъжете-роми са податливи в това отношение?

- Ние се делим на няколко касти. Ако моята жена не беше честна, нямаше да влезе в моя дом. Сега на 70% това изискване отпада. При другите братя-роми няма такъв морал. Той все още се държи от мешерето, но с идването на демокрацията нещата при нас се промениха. Преди традициите се спазваха, докато сега е...лошо. Има най-различни предавания по телевизиите, в които се говорят глупости, децата гледат и се променят.

- Вие гледате ли Вип- Брадър, например?

- Преди го гледах, но сега не искам. Всичко там е направено за пари. Днес всеки търси бизнес, иска да прави нещо.

- Коя е най-тежката присъда, която сте давал?

- Не съм давал тежки присъди, защото съм човек, който не иска да има спорове, убийства, побоища. Но моят прадядо е издавал най-тежката присъда. Не бих искал да казвам каква е, защото много хора сега могат да прочетат и да не им стане приятно.

- Поне кажете за какво е била тя?

- За един мъж, който нахалстваше спрямо чуждите жени. Знам, че го наказаха жестоко. Сега е по-различно, говорим един, два пъти и ако не можем да укротим семейството е ясно, че ще трябва да го разделим. При нас се гледат дела, свързани с бизнес спорове, побоища, опити за убийства.

- За опит за убийство каква присъда давате, например?

- При нас не даваме присъди, а успокояваме двете страни. Идеята е да не се стигне до отмъщение между двете фамилии. Знаете, че ако се стигне до саморазправа, нещата може да бъдат неуправляеми. Хубавото е, че при 99% от случаите, които разглеждаме, се стига до споразумение. Това става за 2-3 до 4 часа. Само, ако е много тежко престъплението, може да се отиде до 2 дни. Съветът на старейшините само помага, той не вреди на хората. Ние сме като един омиротворителен орган.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 9883 |04.09.2014 Л. Младенов: Главата на елита в Македония лежи и мисли в Белград . 17| 9500 |01.04.2013 Л. Младенов: Изборите в Македония не бяха нито честни, нито демократични . 48| 21135 |02.08.2012 Л. Младенов: В Македония се осъзнават, страхът се пречупва . 17| 9430 |13.10.2010 Л. Младенов: Ризински e жертва на сподвижниците на Милошевич в Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads