Реклама / Ads
1| 3877 |23.09.2014 НОВИНИ

Жаблянов: Нека да запазим спомена за септември 1923 г.

.
Жаблянов и колеги в Ковачевци
В българската история през 20-ти век има една дата, която се нарежда до онези дати, които ни дават повод да се гордеем като българи, като хора, които първи в Европа са видели проявленията на фашизма и първи в Европа са излезли с въоръжена сила срещу него. Това каза водачът на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в Перник Валери Жаблянов по време на поднасянето на цветя на паметника на Георги Димитров в Ковачевци.
 
„23-ти септември е дата, която много от съвременните историци не искат да забележат. Това е деня не само на началото на  септемврийското въстание, това е датата, която слага края на първия опит за народно управление в България. Това е датата, която се опитва да върне България на пътя на демокрацията след убийството на министър-председателя  Александър Стамболийски”, добави Жаблянов. Той припомни, че на този ден българските граждани от Нова Загора, Мъглиж, Стара Загора, Фердинанд, Лом се вдигат на въстание под ръководството на българската комунистическа партия. „Това са историческите факти. Тук сме в родното място на политическия водач на Септемврийското въстание и аз смятам, че всички, които са родени тук, имат основанието да бъдат горди с това, че на тази земя заедно с тях преди много години се е родил един от най-големите политически дейци на българската държавност и един от лидерите на световното работническо движение”, заяви Жаблянов.

„Днес, когато пред нашия народ и нашата малка държава има много предизвикателства, когато в Европа с месеци се води война. Когато европейските институции са безпомощни да я спрат, ние трябва да си спомним това, което са направили нашите сънародници и граждани за спиране на войната, за противопоставяне на фашизма. На този ден е редно цялата свободолюбива политическа мисъл да отдаде дължимото на политическите водачи на Септемврийското въстание, на организаторите и на българския народ, така както го е видял Гео Милев”, категоричен бе той. „Нека да запазим спомена за септември 1923 година, когато Огоста течеше кървава. И нека днес някои да не обясняват, че това е било по волята на външни фактори и външни сили. Това е било по волята на българския народ”, завърши Жаблянов.

Сред присъстващите в Ковачевци бяха и кандидатите за народни представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ина Тодорова, Теодора Крумова и Николай Добрев, както и членове на МО в БСП - Перник.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3446 |23.09.2014 Анастасова: Роенето на партии в парламента крие риск за нестабилно правителство . 0| 3573 |23.09.2014 Клисарова: Готвим стратегия за спешна помощ, адаптираме румънския модел за нашите условия . 1| 3682 |23.09.2014 Д. Дъбов: Програмата за развитие на регионите помага на общините . 0| 3941 |23.09.2014 ГЕРБ се срещна с ръководството на Американската търговска камара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads