Реклама / Ads
77| 6563 |29.09.2014 ПОЛИТИКА

Институт за модерна политика: ГЕРБ-35%, БСП-21.2%, ДПС-12.7%

.
Архив
Седем или 8 партии или коалиции ще влязат в следващото Народно събрание. За ГЕРБ биха гласували 35%, а за БСП лява България 21,2%. Това сочи социологическото проучване на Института за модерна политика (ИМП).
 

Върху избора вероятно влияние ще оказват два противоположни "ефекта": Конформисткият ефект (при който група избиратели без ясни предпочитания, се "прилепват" към силния в последния момент) и Ефектът на оттеглящите се конформисти (част от хората, заявили твърда или условна подкрепа за ГЕРБ (по изключение и за други сили, са направили това от конформизъм, по инерция, по принцип, неискрено, защото е достатъчно престижно и безопасно да се подкрепя ГЕРБ, за да му се махне анкетьорът от главата и т.н.). Тези хора нямат дълбоки политически привързаности и убеждения, те дори не са решили да гласуват, не се интересуват от избори и от политика, и най-вероятно няма да отидат до избирателната секция, освен ако други, конюнктурни и също така конформистки мотиви не ги накарат да се задвижат. Имайки предвид тези фактори, можем да предположим, че днешната подкрепа за ГЕРБ е възможно в изборния ден да се получи подкрепа от около 36-39%, сочат социолозите.

 

ДПС получава подкрепата на 12,7 % . Тази партия традиционно показва на избори много по-висок резултат, отколкото дават изследванията. Това се дължи на влиянието й сред ромското малцинство (което остава на места частично непроницаемо за социологически сондажи), както и на влиянието на електората й в чужбина (главно Турция), който не се изследва в проучванията.

 

Очевидно е, че в тези избори имаме изключително силно представяне и конкуренция между средноголемите партии и коалиции (ББЦ, Реформаторският блок, АБВ, "Атака", Патриотичният фронт) в зоната около и малко над 4-процентната бариера. Ако заявените към 22-27 септември намерения на гласоподавателите се запазят, в следващото Народно събрание биха намерели място 7 или 8 партии и коалиции. Освен безспорните ГЕРБ, БСП и ДПС, най-вероятно това ще бъдат още "България без цензура", Реформаторският блок, АБВ, Патриотичния фронт и "Атака". Напълно е възможно 1 или 2 от тези формации в крайна сметка да не успеят да мобилизират напълно за гласуване деклариращите такава готовност към момента на проучването, в резултат на което да останат под изборната бариера, не изключват от ИМП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 9732 |29.09.2014 Българският сън: Справедлив куршум за гадовете . 51| 5836 |28.09.2014 Цветанов: Категорично няма да правим коалиция с БСП и ДПС . 65| 6578 |27.09.2014 Бойко Борисов: Ще подкрепя БСП, ако ни бият на изборите . 22| 7143 |26.09.2014 Реформаторска тревога: "Южен поток" се съединява с газапроводната ни мрежа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads