Реклама / Ads
12| 5778 |30.09.2014 ПОЛИТИКА

Х. Александров за Фрог: Политиците ни умеят да управляват единствено зависими поданици

.
Социалният антрополог Харалан Александров
Политиците със сигурност са притеснени и с право. Ситуацията в страната е доста безутешна. Нашата политическа класа няма никакъв опит с граждани, тя умее да управлява само покорни и зависими поданици. Но поданиците започват бързо да изчезват, защото само активните хора оцеляват в съвременния сложен свят, коментира за Фрог нюз социалният антрополог Харалан Александров.
 
Според него тече активно издирване на анклави на поданничество в периферията на страната, където хората имат предмодерно отношение към властта – на нея се гледа като полубожествена субстанция, която е спусната свише, и фактът, че овластеният се явява в плът и кръв е повод за всенародна радост. Събира се цялото село, празнува, принася дарове, ходи да докосва краля с надеждата да прихване от неговата благодат. Този тип средновековно отношение е възможен само в изостанали и затворени общности с много зависими и отчаяни хора, които имат копнеж по мистично спасение, коментира Харалан Александров.

Това автоматично дава преднина на партии като ДПС, вечният печеливш, чийто електорат живее в по-затворени и традиционни общности по ред причини, включително политиката на самото ДПС. Тъкмо затова ДПС е обект на люта завист от страна на останалите политически клики, смята експертът.

Убеден съм, че ако имаха ресурс, българските политици с радост биха си отглеждали такъв електорат. Но ресурсът свърши. И тъй като не разбират от политика на развитието, се отдават на опасна комбинация между политика на нищетата и политика на обвинението. Политиката на нищетата е да примамваш, подкупваш и обладаваш най-безпомощните и най-зависимите. Политиката на обвинението е да хулиш своите противници и да призоваваш прокуратурата да ги изпрати в затвора. Комбинацията им създава усещането за непоправима увреденост и отвратителност на българската политика. В крайна сметка тя се обръща срещу самите политици, тъй като все-повече хора копнеят за възмездие срещу целокупната управляваща класа.

Целият коментар на Харалан Александров четете утре в рубрика „интервю” във Фрог нюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 10030 |24.09.2014 Как Цацаров стана 6-ти в гонка с политиците . 9| 6949 |28.08.2014 Б. Великов пред Фрог: Ще даря на РБ 10 000 лева, а не милион . 16| 6095 |27.08.2014 Ив. Московски за Фрог: С Миков и Нинова очаквам цивилизован изборен дебат . 66| 9544 |06.08.2014 А. Славчев за Фрог: Гледаме към "Патриотичен фронт"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads