Реклама / Ads
0| 5238 |30.09.2014 НОВИНИ

Гърци отнесоха 1 млн. глоба за забавянето на АМ "Струма"

.
Вицепремиерски контрол
Гръцката фирма „Актор“, която изгражда участъка от магистрала „Струма“ между Сандански и Кулата, вече е глобена с 1 млн. лв. неустойка заради закъснение в графика за строителство. Това съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева, която инспектира строежа на аутобана. Договорът за обекта е за 56 млн. лв.
 
Строителството на отсечката трябва да приключи до 15 октомври, но вчера се оказа, че работата може да бъде свършена най-рано след 4 месеца и то ако атмосферните условия позволяват. По договор досега са начислени неустойки за 1 млн. лв., които са удържани от досегашните плащания.


„Ако строителите успеят да наваксат закъснението, при финалното плащане ще се вземе решение дали да им се върне тази неустойка”, посочи вчера Захариева.
Тя изтъкна, че всички претенции за допълнителни плащания на гърците са отхвърлени. Едно от тях беше за 39 млн. лв. На фирмата е даден срок до петък да представи актуален строителен график.


Най-важното засега е да се свърши 3-километровата отсечка непосредствено преди границата, с която да се изведе автомобилният трафик от селата. В противен случай, както се изрази шефът на пътната агенция Лазар Лазаров пред представител на гръцката фирма, „хората с камъни ще ви изгонят“.


Според Андреас Ксидиасис от „Актор“ фирмата чувствала липса на инертни материали и закъснявала заради проточилите се отчуждения. Захариева и Лазаров обаче опонираха, че държавата не е длъжна да им осигурява инертни материали, а отчуждителните процедури са за обекти встрани от трасето и това не им пречи да работят.

Въпреки че се работи по график, лот 2 на „Струма“ - отсечката между Дупница и Благоевград, също закъснява. Неговият строител е консорциум с водеща фирма „ГБС инфраструктурно строителство“. Тук обаче основната причина са археологическите разкопки, които ще приключат през юни догодина. Така вместо през март 2015 г. този участък ще е готов чак през септември. Първоначално срокът беше март 2014 г., но тогава археолозите разкриха огромен древен некропол и поискаха допълнително време.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5151 |25.09.2014 Даниел Митов предложи граничен контрол между Гърция, Турция и България . 2| 4846 |24.09.2014 Разбиха поредна мрежа за продажба на BG бебета в Гърция . 1| 4579 |11.09.2014 Двама българи са арестувани за убийство в Гърция . 15| 4924 |09.09.2014 Настъпва глобална криза заради недостиг на работни места

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads