Реклама / Ads
5| 4980 |01.10.2014 НОВИНИ

Цветанов: Липсва координация между всички власти в държавата през последната годинa

.
През последната година и два месеца липсваше всякаква възможна координация между всички власти в държавата. Имаше само прехвърляне на отговорности.
 
Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов на работна среща с кметовете от област Велико Търново.

По думите на Цветанов големият проблем в областта е свързан с инфраструктурата. „Нашите политически опоненти казваха, че асфалт не се яде, а се доказа, че с асфалта можеш да градиш инфраструктура, която да решава проблемите на хората. Да решаваме проблемите на децата, които да могат да отидат до училище. Да решаваме проблема на бизнеса, които да могат да си придвижват съответните стоки. Както и проблемите на местното население, което да може да си кара автомобилите, знаейки, че няма всеки месец да са в сервиз“, посочи заместник-председателят на ГЕРБ.

Според Цветанов следващият важен проблем са горите. „Защото в голямата си част, това което говорим, за тази нарушена инфраструктура, е точно в следствие на експлоатацията по пътната инфраструктура от всички тези недобросъвестни хора в горите“, обясни той. По въпроса за почистването на коритата на реките Цветанов обясни, че е необходимо в Областната администрация да има длъжност хидроинжинер, който да дава нужните указания.
   
„Единственото, което МВР имаше като ангажимент през тази година и два месеца, беше да има достатъчно полицейска жива сила за да охранява задните входове на институциите. Там, където ще влезе Орешарски, да могат да му подготвят алтернативно трасе за излизане или българският парламент, който трябваше да бъде със сериозно полицейско присъствие, за да няма абсолютно никакви притеснения за депутатите“, заяви Цветан Цветанов.

Според него другата изключително неудачна мярка, предприета от предишното правителство, е охраната на българо-турската граница с жива сила, което създаде поредица от проблеми. „Увеличи се битовата престъпност, защото се намали полицейското присъствие в населените места. То и без това е достатъчно малко, за да отклониш допълнително ресурси и да ги пратиш там, където няма да има никакъв ефект. Можеше да се предприемат други стъпки, но надявам се, че ако всичко се развие нормално след 5 октомври, ще можем действително да дадем по-добро решение за това не да се ползва този полицейски ресурс, а с отделно постановление да се отделят средства и да може да се решава на местно ниво този проблем. Аз смятам, че можем да бъдем много по-ефективни“, обясни Цветанов. Той припомни, че само в Елхово има около 800 – 1000 командировани полицаи ежемесечно, което означава, че това е около 1 милион лева разход на държавата само за командировъчните и за спането им.
   
Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ подчерта и, че трябва да бъде прекратена така наречената мярка „сигурност“. „Няма село, в което някой от кметовете да ми е казал, че някой е свършил работа по тази мярка. Единственото, което правят назначените по нея е да изпълняват политическа повеля на областната управа, на съответния партиен функционер от БСП или ДПС. Това е, което правят, и никой не пита местния кмет дали поне тези хора могат да свършат работа. Оказа се, че някой не знаят дори как се държи тояга, а комо ли да бъдат охранители. Така че това е мярка, която е абсолютно неадекватна и с нея не се решава проблемът“, категоричен бе Цветанов.  
   
По повод развитието на селските райони Цветанов отбеляза, че ГЕРБ ще работи да бъдат стимулирани животновъдите и зеленчукопроизводителите, за да бъде създадена трайна заетост. „Липсата на правителство, което да решава проблемите, доведе до редица казуси. В момента има подписано само едно споразумение и в най-добрия случай ще могат да се ползват средства от новия финансов програмен период в късна есен”, каза още Цветан Цветанов.

В рамките на срещата кметовете поставиха въпроси, свързани с неотложни ремонти на пътищата в областта, необходимостта от промяна в Закона за горите, проблемите в сферата на образованието, като този, че в малките населени места делегираните бюджети са крайно недостатъчни и голяма част от училищата, са застрашени от затваряне.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4982 |30.09.2014 Ц. Цветанов: Семейства с репродуктивен проблем - финансирани 100% от държавата . 8| 5480 |30.09.2014 Цветанов: Нужен е диалог между преподаватели, директори на училища и бизнес . 21| 4805 |29.09.2014 Цветанов: Искаме да спрем конфронтацията в българския парламент . 19| 5036 |25.09.2014 Ц. Цветанов: На никаква цена няма да правим коалиция с БСП и ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads