Реклама / Ads
3| 5725 |02.10.2014 НОВИНИ

Трима доброволци са готови да влязат във фабриката в Горни Лом

.
Шефа на пожарната Николай Николов
Трима души са готови още сега да влязат в разрушената фабрика в Горни Лом, ако в нея има признаци на живот. Това каза шефът на пожарната Николай Николов.
 

По думите му в момента за проучване на района се използват 4 термовизьори. „За съжаление не установяваме да има каквито и да е признаци на живот“, съобщи Николов. След силния взрив тотално са били унищожени двете постройки на фабриката. Ударната вълна се е насочила нагоре към небето. Благодарение на това няма пострадали хора и сгради в населеното място. Замерванията на въздуха и водата показват, че показателите на съдържащите се в тях вещества са в норма, успокои Николов. Има готовност хората да бъдат евакуирани, при положение, че възникне опасност за населението. Днес безпилотен самолет ще бъде пуснат над фабриката, за да се снима отгори ситуацията и да се придобие повече представа за мащабите на трагедията и разрушенията. На 800 метра са намерени отломки от завода.

 

Оказва се, че фабриката за утилизиране е била под контрола на служба КОС към охранителна полиция. На 15 септември експерти са извършили щателна проверка и са установили нередности. Именно по тази причина от полицията са били дадени предписания за остраняване на нарушения в технологията на производство и начина на съхранение на боеприпасите. Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов обясни, че в обекта е имало противопехотни подскачащи мини, както и танкови мини. Има преположения, че ако се спазва технологичния процес няма как от утилизирането им да се получи толкова мощен взрив. Именно за това на този етап е трудно да се каже каква е исттинската причина за трагедията. Засега се пази в тайна информацията колко души е имало на място, но по неофициални данни се твърди за 30 души.  Фъв фаталният ден е имало профилактика на мобилните оператори. Това е затруднило разследващите, тъй като не е могла да се установи връзка по телефоните с работниците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5510 |29.09.2014 Готови ли сме? 700 000 афганистанци тръгват към Европа! . 58| 5258 |25.09.2014 Борисов пред Ройтерс: Готови сме за широка коалиция, даже с БСП . 9| 4787 |17.09.2014 Вложители в КТБ: Готови сме на гражданска война . 1| 4843 |11.09.2014 Съдят трима митничари за подкуп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads